Gustavsbergs Vänner

Välkommen till hembygdsföreningen Gustavsbergs Vänner


Gustavsbergs Vänners syfte är att vårda Gustavsberg med dess unika bruksmiljö i skärgårdsnatur.  Vi är ingen traditionell hembygdsförening eftersom vi inte har något hembygdsmuseum eller några gamla föremål. I stället har vi ett bild- och filmarkiv som vi använder till våra möten. Vi engagerar oss också i den ständigt pågående samhällsförändringen genom att granska och yttra oss över olika planförslag från kommunen. Andra återkommande aktiviteter är Valborg i Strandviksparken den 30 april, vår båtresa ut i skärgården i slutet av augusti och vårt höstmöte med bild och filmvisning på Gustavsbergsteatern. Du kan kontakta oss per brev till Gustavsbergs Vänner, Skyttevägen 3, 134 37 Gustavsberg där vi har en liten källarlokal i ett f.d. mangelrum. Vår e-postadress är [email protected] . Alternativt finns ett kontaktformulär här. Vill du bli medlem så är årsavgiften 200 kr alternativt 300 kr för två i samma hushåll. Betalar du under sista kvartalet så gäller den för kommande år också. Vårt plusgirokonto är 408702-9 och bankgirokonto 5916-5258. Det går också bra att swisha till 123 634 66 88.

Gustavsbergs Vänners Facebooksida finns här.

Gustavsbergs Vänner har också startat en diskussiongrupp  på Facebook där du som har en anknytning till Gustavsberg kan medverka med inlägg i samhällsdebatten om Gustavsberg och dess utveckling.

Gustavsbergs Vänner tar nu mobilbetalningar via swish-appen till vårt Swishnummer 1236346688

För synpunkter, korrigeringar och ev. felaktiga länkar kontakta  [email protected] —————————————————————————————

Nytt på hemsidan 2018-08-14

Om du har fotografier, diabilder, glasplåtar, VHS-band, Video8-band, Digital8-band, DV-band  eller smalfilm som kan vara av allmänt intresse så hör av dig till bildgruppen. Svara till bildgruppens e-postadress om du har något förslag. [email protected]


Strandvik
JM – Seniorgården meddelar att det nu är klart att företaget Sisyfos kommer att bygga om Strandvik till bostäder. Sisyfos, som ägs av entreprenören Olle Larsson, är specialiserat på att bygga om äldre fastigheter. De värdesätter platsers och byggnaders historia högt och kommer att ansvara för renoveringen av villan. Villa Strandvik kommer att byggas om till bostäder och planeras att färdigställas samtidigt som Strandviks flyglar. Sisyfos har tidigare genomfört ett större projekt vid Venngarn i Sigtuna kommun där ett nytt bostadsområde skapats kring det gamla 1600-tals slott som uppfördes under Magnus Gabriel de la Gardies tid och närmare Gustavsberg upprustningen av Villa Björkudden på Tynningö som fraktades dit efter att ha varit utställt vid Stockholmsutställningen 1897.

———————————————————————————————————-

Gustavsbergs Vänner medverkade vid Nationaldagen i Gustavsbergs hamn. Pigge, Erland och Leffe gjorde grovjobbet med att montera upp tält och skaffa fram bord. Vi fick sex nya medlemmar.

 

 

 

———————————————————————————————————–

Båtresan till Tärnskär i ytterskärgården utanför Långviksskär lördag 1 september har 10 aug 207 anmälda deltagare. Resan är nu fullbokad. Som vanlig avgår fartyget under kapten Göran P. Sjödins befäl och guidning från Tornhusets kaj i Gustavsbergs Hamn kl 9.00 och är åter ca kl 17.00. Mer info finns under aktiviteter i högerspalten.

————————————————————————————————————

Gustavsbergs Vänner tackar våra sponsorer för att ha bidragit till ännu ett lyckat Valborgsfirande i Strandviksparken. Vi uppskattar att vi hade ett publikrekord i år med över 2000 deltagare. Inga byggföretag ville sponsra med kontanter i år så vi uppskattar om fler gustavsbergare anmäler sig som medlem i vår hembygdsförening så vi kan fortsätta med detta arrangemang som så många uppskattar.

  • JM – Seniorgården som bygger Strandviks Flyglar bidrog med upplåtelse av mark, elektricitet, avspärrningar från byggområdet och igenfyllning av saneringsgropar. Startskottet för byggnationen äger formellt rum 29/5 med en ceremoni vid Strandvik.
  • Värmdö kommun genom Kulturkontoret bidrog med arrangemangsbidrag som täcker ca hälften av våra kostnader och Gatu- och Parkavdelningen levererade ris till brasan och städar bort ev. brandrester efter brasan.
  • Värmdö Eltjänst AB 070-458 27 94 är vår sponsor för att fördela elektricitet till försäljare och scen och i år även till att tillhandahålla högtalaranläggning från Matchbox Music & Entertainment AB.
  • Keramikstudion, som tillverkar keramik i Chamottehuset, sponsrade med Lisa Larson-figuriner som priser i vårt lotteri. Det lönsamma företaget har en omfattande export till bl. a. Japan. Företaget ägs av Franco Nicolosi, som kom till Gustavsberg som 19-åring från Italien, Johanna Nicolosi och modellör Anders Engstrand. Keramikstudion samarbetar med konstnären Lisa Larson och tar fram nya figuriner som Anders Engstrand gör modeller av för produktionen.
  • Gustavsbergs Båtklubb lånade ut vattenslang och levererade vatten till vår brandberedskap. Vi nyttjade även båtklubbens brygga för fyrverkeriet.
  • Gustavsberg Ingarö församling höll kyrkettan öppen för Nattvandrare m.fl.
Ej uthämtade bokvinster på vårt Valborgslotteri gick till lott nr 70 och lott nr 112. Kontakta oss på tfn nr 070-2455155 eller per epost till [email protected] för att hämta ut vinsten. Vi tillvaratog en cykelnyckel e.d. som återfås mot beskrivning.

———————————————————————————————————–

Det har föreslagits att bygga på Runda Huset för att får mer utrymmen för biblioteket istället för att flytta ner det till Kulturhuset Porslinsfabriken. Vi har från Filmarkivet hämtat ett avsnitt ur Nordisk Tonefilms journalfilm NUET 20 mars 1954 som visar invigningen av Gustavsberg nya runda kommunalhus. Klicka på länken nedan.

Invigningen av Runda Huset 1954

————————————————————————————————————-

Till årets gustavsbergare utsågs på årsmötet 13 mars 2018 fabrikör Lars-Erik Harvig ägare till Gustavsbergs Porslinsfabrik.


——————————————————————————————————

Avtal mellan Värmdö kommun och Nationalmuseum äntligen klart.

Ett avtal mellan Värmdö kommun och Nationalmuseum har äntligen förhandlats fram om driften av Porslinsmuseet. Mer information finns som zip-fil under den gröna boxen till höger. En enigt kommunstyrelse godkände förslaget 7/2. Kommunfullmäktige beslutade godkänna avtalet vid sitt februarisammanträde. Kooperativa Förbundet har nu också godkänt avtalet. Så nu skall samlingarna omsorgsfullt packas så lokalerna kan upprustas enligt ett statens krav på sina museum beträffande säkerhet och tillgänglighet. Förhoppningsvis kan museet återöppnas 2019.

————————————————————————————————————-

En ny box har publicerats med uppdaterad information om en ny markanvisningstävling som kommunen planerar för att bebygga Kvarnbergets norrsluttning mot Bagarvägen – Kvarnbergsterrassen markanvisning. Samtidigt planerar kommunen att ta bort nuvarande väg från Farstaviken mot Gustavsbergs Centrum och dela upp den på Bagarvägen och gamla Värmdövägen mellan kyrkan och Kyrkettan. Då blir sträckan mellan Farstaviken och Daghemmet Blomkulan Gustavsbergs getingmidja. Trafikanter från Hästhagen eller östra Gustavsberg som skall till Munkmora eller Lugnet får då åka via Bagarvägen runt kyrkan mot Bleksängsvägen eftersom nuvarande väg förbi bussterminalen stängs för biltrafik. Det kallar kommunens konsultfirma får att ”sila” trafiken med fler korsningar och konfliktpunkter som följd. Det blir trångt intill Kvarnberget med hus och genomfartsvägen intill.

Kvarnbergsterrassen kallas nu Umbra av anbudsvinnaren Oscar Properties. Det betyder skugga på italienska.

Vi har begärt ut handlingarna för det antagna anbudet från Oscar Properties från kommunen.  Informationen kan studeras under sidan Gustavsbergsaktuellt i Värmdö kommun eller här.

———————————————————————————————————-

Gratisprogrammet Adobe Flash Player kan du ladda hem för att spela upp filmklipp i flv-format.

Get Flash Player

För att läsa pdf-dokument behöver du gratisprogrammet Adobe Reader som du kan ladda hem här nedan:

Get Acrobat Reader web logo

Ett bra gratisprogram som klarar de flesta filmformat (mpg, mp4 och flv) är VLC Media Player.

VLC för Windows VLC för Mac

 

För synpunkter, korrigeringar och ev. felaktiga länkar kontakta  [email protected]

Hitta aktivitet

Se alla aktiviteter