Gustavsbergs Vänner

Valborg 2018 i Strandviksparken

Välkommen till hembygdsföreningen Gustavsbergs Vänner


Gustavsbergs Vänners syfte är att vårda Gustavsberg med dess unika bruksmiljö i skärgårdsnatur.  Vi är ingen traditionell hembygdsförening eftersom vi inte har något hembygdsmuseum eller några gamla föremål. I stället har vi ett bild- och filmarkiv som vi använder till våra möten. Vi engagerar oss också i den ständigt pågående samhällsförändringen genom att granska och yttra oss över olika planförslag från kommunen. Andra återkommande aktiviteter är Valborg i Strandviksparken den 30 april, vår båtresa ut i skärgården i slutet av augusti och vårt höstmöte med bild och filmvisning på Gustavsbergsteatern. Du kan kontakta oss per brev till Gustavsbergs Vänner, Skyttevägen 3, 134 37 Gustavsberg där vi har en liten källarlokal i ett f.d. mangelrum. Vår e-postadress är [email protected] . Alternativt finns ett kontaktformulär här. Vill du bli medlem så är årsavgiften 200 kr alternativt 300 kr för två i samma hushåll. Betalar du under sista kvartalet så gäller den för kommande år också. Vårt plusgirokonto är 408702-9 och bankgirokonto 5916-5258. Det går också bra att swisha till 123 634 66 88.

Gustavsbergs Vänners Facebooksida finns här.

Gustavsbergs Vänner har också startat en diskussiongrupp  på Facebook där du kan medverka med inlägg i samhällsdebatten om Gustavsberg och dess utveckling.

Gustavsbergs Vänner tar nu mobilbetalningar via swish-appen till vårt Swishnummer 1236346688

För synpunkter, korrigeringar och ev. felaktiga länkar kontakta  [email protected] —————————————————————————————

Nytt på hemsidan 2018-04-17

Om du har fotografier, diabilder, VHS-band, Video8-band, Digital8-band, DV-band  eller smalfilm som kan vara av allmänt intresse så hör av dig till bildgruppen. Gustavsbergs Vänners bildgrupp har nu börjat gå igenom diabilder i vårt arkiv. Vi tar gärna emot en Kodak Carousel dia-projektor om du har någon liggande eftersom vi har ett antal sådana kassetter laddade med bilder. Svara till bildgruppens e-postadress [email protected] om du har något förslag.

Valborgsaffischen tillagd under aktiviteter. Förteckningen av Gustavsbergs Vänners filmarkiv uppdaterad. Gustav Blombergs bildarkiv håller på att uppdateras.

———————————————————————————————————-

Den 13 april hade 157 deltagare anmält sig till våra två båtresor med m/s Sjöbris till Sandhamn och Grönskär lördag 2 juni respektive Tärnskär i ytterskärgården utanför Långviksskär lördag 1 september. Som vanlig avgår fartyget under kapten Göran P. Sjödins befäl och guidning från Tornhusets kaj i Gustavsbergs Hamn kl 9.00 och är åter kl 17.00. Mer info finns under aktiviteter i högerspalten.


Ulla Wikanders bok: Kvinnors och mäns arbeten: Gustavsberg 1880 – 1980 finns nu under separat flik i vänstermenyn. Boken innehåller många intervjuer med namngivna gustavsbergare om hur arbetet organiserades och fördelades för kvinnor och män under en hundraårsperiod.

——————————————————————————————

Årsmötet valde Ny styrelse för Gustavsbergs Vänner och dessa uppgifter har uppdaterats och finns under fliken Om Gustavsbergs Vänner

——————————————————————————————-

Till årets gustavsbergare utsågs på årsmötet 13 mars 2018 fabrikör Lars-Erik Harvig ägare till Gustavsbergs Porslinsfabrik.


——————————————————————————————————

Avtal mellan Värmdö kommun och Nationalmuseum äntligen klart.

Ett avtal mellan Värmdö kommun och Nationalmuseum har äntligen förhandlats fram om driften av Porslinsmuseet. Mer information finns som zip-fil under den gröna boxen till höger. En enigt kommunstyrelse godkände förslaget 7/2. Kommunfullmäktige beslutade godkänna avtalet vid sitt februarisammanträde. Kooperativa Förbundet har nu också godkänt avtalet. Så nu skall samlingarna omsorgsfullt packas så lokalerna kan upprustas enligt ett statens krav på sina museum beträffande säkerhet och tillgänglighet. Förhoppningsvis kan muséet återöppnas 2019.

————————————————————————————————————-

Tre promenader i Gustavsberg

 

Kulturförvaltningen i kommunen har publicerat en vandringsguide för Gustavsberg som kallas ”Tre promenader i Gustavsberg”. Den finns nu i omtryckt version och på kommunens hemsida här.

 

 

———————————————————————————————————–

En ny box har publicerats med uppdaterad information om en ny markanvisningstävling som kommunen planerar för att bebygga Kvarnbergets norrsluttning mot Bagarvägen – Kvarnbergsterrassen markanvisning. Samtidigt planerar kommunen att ta bort nuvarande väg från Farstaviken mot Gustavsbergs Centrum och dela upp den på Bagarvägen och gamla Värmdövägen mellan kyrkan och Kyrkettan. Då blir sträckan mellan Farstaviken och Daghemmet Blomkulan Gustavsbergs getingmidja. Trafikanter från Hästhagen eller östra Gustavsberg som skall till Munkmora eller Lugnet får då åka via Bagarvägen runt kyrkan mot Bleksängsvägen eftersom nuvarande väg förbi bussterminalen stängs för biltrafik. Det blir trångt intill Kvarnberget med hus och genomfartsvägen intill.

Kvarnbergsterrassen kallas nu Umbra som betyder Skugga på italienska.

Vi har begärt ut handlingarna för det antagna anbudet från kommunen och fått ut den intressanta delen av anbudet medan resten blivit hemligstämplat, mest referensobjekten. Informationen kan studeras under sidan Gustavsbergsaktuellt i Värmdö kommun eller här.

———————————————————————————————————-

Gratisprogrammet Adobe Flash Player kan du ladda hem för att spela upp filmklipp i flv-format.

Get Flash Player

För att läsa pdf-dokument behöver du gratisprogrammet Adobe Reader som du kan ladda hem här nedan:

Get Acrobat Reader web logo

Ett bra gratisprogram som klarar de flesta filmformat (mpg, mp4 och flv) är VLC Media Player.

VLC för Windows VLC för Mac

 

För synpunkter, korrigeringar och ev. felaktiga länkar kontakta  [email protected]

Hitta aktivitet

Se alla aktiviteter