Frosta Härads Hembygdsförening 2018

Så har 2018 startat med ett intensivt arbete med att färdigställa vår årsbok Frostabygden 2018, som vi kommer att lämna till tryckeriet i början av mars. Innehållet är som vanligt varierat.
Men vi har klarat av en programpunkt på det nya året det var

Åke Truedsson berättar om tomater och tomatodling

Åke Truedsson som lärde oss massor om tomatodling. Han visade exempel på olika sorter, när det är dags att börja så och vilken sorts jord som är lämplig.
Föreningen presenterar detta året en resa i Temaresekatalogen ” Mellan sjö och ås, följ fotspåren efter adel, präster, borgare och bönder”. Vi håller som bäst på att läsa på om vad som finns och vad som är lämpligt att presentera för våra resenärer.
Vi har andra spännande saker på gång, men det kommer senare.

Måndagen den 12 mars föreläste den pensionerade smittskyddsläkaren Hans Bertil Hansson om ”Farsoter i Frosta” ett verkligen spännande ämne. Det var många intresserade åhörare som kunde ställa frågor till föredragshållaren. Antalet besökare var 70 personer

Hans Bertil Hansson

Hans Bertil Hansson tackas av Ellna Fride Andersson

Frosta Härad Hembygdsförening 2017

Frosta Häradsvapen

Året började med att vi mindes Lennart Kjellgren som var född i Lyby församling den 17 juli 1922 Frosta härad, dåvarande Malmöhus län, död 4 mars 2015 i Malmö,som var en svensk författare, vissångare, journalist och TV-personlighet. Roland Gottlow tolkade en del av de visor som Lennart Kjellgren framfört och berättade från tiden i Frosta Härad. Detta evenemang var mycket uppskattat och samlade en publik på 100 personer vilket är så många som Hurva Gästis rymmer.

Roland Gottlow Roland Gottlow . Foto: Ingrid Bergquist

I Kykans Hus Bosjökloster i en fullsatt lokal föreläste Alexandra von Schwerin om ” Älskare och Älskarinnor under 500 år” . Alexandra von Schwerin är projektledare för Skarhults utställningar om kvinnor från dåtid till nutid.
Alexandra von Schwerin Alexandra von Schwerin. Foto: Ingrid Bergquist

I april fick vi besök av TV-legenden Bengt Roslund i Höörs församlingshem. Han berättade helt utan manuskript om spelet bakom kulisserna. Han producerade bland annat programmen med Lasse Holmqvist.

Bengt Roslund
Foto: Ingrid Bergquist

En lördag i april åkte ett gäng med glada frostingar på utflykt i de norra delarna av häradet. Vi besökte Stenbocksstenen i Norra Rörum. Därefter bastugnen i Nötarp. Lunch intogs Hallaröds Församlingshem, de som ville kunde gå ner till Sankt Olofs Källan. Mätta och belåtna åkte vi vidare till stenbrottet i Vittseröd där ombudet Bo Hansson visade runt och berättade om denna spännande plats. Efter det besökte vi Munkarps kyrkoruin. Eftersom vi blev kaffesugna åkte vi vidare till Nyrups osteria. Vi besökte akvedukten i Osarp ett imponerande byggnadsverk. Det blev mycket sten att bese denna dag för sedan besökte vi stenbrottet i Stanstorp. Både stenbrottet i Vittseröd och sten brottet i Stanstorp har levererat sten till Lunds domkyrka. Vi avslutade dagen med ett besök vid Orup.

Bo Hansson berättar om Vittseröds stenbrott


En söndag i maj arrangerade hembygdsföreningen tillsammans med Södra Ringsjöortens Bygdeförening en familjedag i Rövarekulan. Där ledde Bengt Nilhlgård en vandring så man kunde titta på växter och djur. Tävlingar och tipsrundor för stora och små. En härlig dag.

Jubileumsåret 2016

Frosta Härads Hembygdsförening firar i år 85-års jubileum, och vi förbereder som bäst olika arrangemang för att fira detta.Logga Hembygdens år
Jubileumsåret 2016 då Sveriges Hembygdsförbund fyller 100 år och Frosta Härads Hembygdsförening fyller 85 år inleddes med ett samarrangemang med Borlundabygdens vänner.

Göran Sergel

foto Ingrid Bergquist

Göran Sergel från visans vänner inledde med sång och gitarrspel.
Anders Ödman föreläste om Frosta Härad genom årtusendena.

foto Ingrid Bergquist.

Anders Ödman höll en verkligt intressant om Frosta Härad om dess uppkomst och utveckling.
_______________________________________________________________________________________________________________

Nils Ludvig i dikt och ton, en inspirationskälla.

Liselott Hägg hälsar välkommen

Liselott Hägg hälsar välkommen


I kulturhuset Anders i Höör föreläste Ulf R. Johansson om Nils Ludvig Olsson.
Ulf R. Johansson

Ulf R. Johansson

Nils Ludvig Olsson var 1931 en av vår förenings grundare. Han var under många år folkskollärare i Höör. Som föreläsare reste han runt och höll föreläsningar han medverkade även i radioprogram. Han var även en skicklig författare, han skrev ofta på bygdemål.
Leif Carlsson

Leif Carlsson framträdde med tonsättningar va Nils Ludvigs dikter

Ingrid BergquistFotograf: Ingrid Bergquist

____________________________________________________________________________________________________________________
Ringsjön-”Nyckelhål” i det mittskånska landskapet.

I ett samarrangemang med Södra Ringsjöortens Bygdeförening föreläste Bengt Nilhgård om Ringsjön ” Nyckelhål” i det mittskånska landskapet. Ringsjön har en central plats i Frosta Härad och har stor betydelse i landskapet och för landskapet.
Detta arrangemang som hölls på Hurva gästis var mycket välbesökt. Det blev till och med så att alla besökare inte fick plats.

En del av publiken

En del av publiken
Bengt Nihlgård tackas av Ellna Fride AnderssonFotograf: Bengt Nihlgård tackas av Ellna Fride Andersson

__________________________________________________________________________________________________________________

UT PÅ BÖLJAN DEN BLÅ
Så fick då medlemmarna stifta bekantskap med Ringsjöarna och naturen runt omkring genom att göra en sjöresa. Detta arrangemang som Annemarie Olsson höll i blev mycket uppskattat många fler än det fanns möjlighet att ta med på båtarna hade önskat följa med.
Utflykt på Ringsjön

Fotograf Anders Bergquist
__________________________________________________________________________________________________________________________

Trädgårdsvandring hos Linders i Köinge
Vi fick möjlighet att besöka en plantskola för ovanliga perenner och träd. Peter Linder guidade oss runt och berättade om ovanliga träd som han har i sitt arboretum. Deltagarna fick möjlighet att handla växter med sig hem.
Peter Linder berättar om sin trädgårdPeter Linder har klättrat upp i den tusenåriga eken.Fotograf: Peter Linder har klättrat upp i den tusenåriga eken. Peter Linder har klättrat upp i den tusenåriga eken.

———————————————————————————————————-
Sommarkväll vid Ringugnen.
Ett 80-tal tappra personer trotsade den kyliga kvällen. Kvällen började med en visning av ringugnen , präster och kantor från Höörs församling underhöll. Det var säkert inte lätt att spela gitarr i den kylan. Vår förening bjöd på Lunnamelle och det var ett uppskattat inslag lika uppskattade var Tjörnarps sockengille som bjöd på kaffe.
I skymningen avslutades kvällen med Fladdermussafari. Denna leddes av Espen Jensen som berättade om fladdermöss på ett underhållande och pedagogiskt sätt.

Hembygdsföreningen visar upp sig.Lena Frykman inleder kvällenFotograf: Lena Frykman inleder kvällenKorvgrillningFotograf: Korvgrillning
 Ingrid Bergquist. En del av publiken.Fotograf: Ingrid Bergquist. En del av publiken.

_______________________________________________________________________________________________

Årets utfärd ” Blommor i textil och rabatt”
Vi hade 37 resenärer första stoppet var vid Lilla Röddes textilmuseum där vi startade med förmiddagskaffe och vi fick höra berättelsen om Lilla Rödde. Vi fick gå runt i gården och se dessa underbara vävnader.Lilla RöddeVävnader med fantastiska färgerFotograf: Vävnader med fantastiska färger
Nästa stopp på resan var Kulturens Östarp, där vi åt en god lunch på värdshuset. Vi blev guidade på gården.

ÖstarpSkåne gässFotograf: Skåne gässMöllaFotograf: Mölla

Dagen avslutades i Brandstad där vi serverades gott eftermiddagskaffe med mycket goda kakor. Vi fick gå in och bese Brandstads prästgård med dess samlingar.Brandstads kyrka Köket i prästgårdenFotograf: Köket i prästgården

——————————————————————————————–
Hammarlundadagen.
En strålande vacker septemberdag avhölls Hammarlunda dagen. Många besökare som kunde bli guidade i möllan, eller man kunde gå en byavandring. Besöka församlingshemmet där Ann-Britt Karlsson som varit direktör för hushållningssällskapet föreläste om förändringar i odlingslandskapet. Det fanns utställningar av jordbruksmaskiner där man kunde se gammalt och nytt. Ägaren av Frosta Hammarlunda station hade öppnat upp sitt hus och visade en utställning om järnvägens historia. Husägare hade satt skyltar där de berättade om sina hus vilka som ägt det och byggt det.Bo Eriksson blåser in Hammarlundadagen

Ellna Fride Andersson invigningstalar<
Tröskor ny och gammalFotograf: Tröskor ny och gammalAnn-Britt Karlsson föreläserFotograf: Ann-Britt Karlsson föreläser

Årsmöte 2015

Årsmötet ägde rum i Bosjöklosters församlingshem och var välbesökt. Bengt-Åke Andersson valdes att leda förhandlingarna.
Verksamhetsberättelse, bokslut och revisionsberättelse föredrogs, stämman godkände dessa samt beviljade ansvarsfrihet för styrelsen.
Kjell-Åke Espersson, Ingrid Bergquist, Ingela Jarlsson omvaldes. Dagny Åkesson och Sylve Björk hade undanbett sig omval,
och i deras ställe valdesBo Eriksson och Thomas Lindberg. Som ombud för Tjörnarp valdes Lena Frykman.
Årets kulturstipendium från Nils Ludvigs minnesfond tilldelades Kerstin Jakobsson, för hennes förtjänstfulla
arbete med ARNA i Harlösa, där hon kopplar samman natur och konst upplevelser i Harlösa, och därmed gör Harlösa
känt långt utanför Sveriges gränser.
Kerstin Jakobsson mottar kulturstipendiet Kerstin Jacobsson mottar kulturstipendiet
Årets släktgårdsdiplom gick till Ingrid och Nils-Erik Olsson i Grankarp. Gården Grankarp 1:8 har varit i släktens ägo sedan 1896, då Bonde Dahlin köpte gården. Bonde Dahlin var Ingrids farfar.
P1010184 (640x589)
Dagen till ära bar Ingrid Olsson en vacker klänning som tillhört hennes farmor
Avgående styrelseledamoten och tillika föreningens sekreterare sedan många år Dagny Åkesson, blev avtackad av ordföranden Ellna Fride Andersson som överlämnade Skånes Hembygdsförbunds förtjänsttecken och blommor. Dagny blev enhälligt vald till hedersledamot.Dagny avtackas Det överlämnades blommor från Lars Sjöstedt och Bengt Fonander de har båda haft posten som ordförande i föreningen. Lars Sjöstedt erhöll också Skånes Hembygdsförbunds förtjänsttecken.
Vidare avtackades avgående styrelseledamoten Sylve Björk av Ellna Fride Andersson som överlämnade blommorSylve Björk avtackas
Efter årsmötesförhandlingarna underhöll ungdomar från Höörs musikskola
När kaffestunden var över fick de som ville möjlighet att gå in i kyrkan Bosjökloster Kyrka där vi fick en alldeles utmärkt guidning. Det blev även möjlighet att besöka Bosjöklosters slott där blev vi guidade av Julia Bonde som berättade om slottets historia.

Aktiviteter 2015

Ett nytt spännande år ligger framför oss. Vi har skickat ut programblad för våren och sommaren. Just nu håller vår sekreterare Dagny på att redigera Frostabygden 2015, den ska förhoppningsvis bli klar före årsmötet som är bestämt till den 9 maj och hålls i Bosjöklosters församlingshem.
Innehållet i årets bok är spännande med artiklar från Södra Rörum, Grankarp, Löberöd bara för att nämna några.
Vi har redan klarat av årets första aktivitet , i Höörs församlingshem visade Karlo Pesjak vackra natur och fågelbilder från Ålands skärgård. Han avslutade med en vacker sång på sitt hemlandsspråk. Kvällen avslutades med kaffe och goda bullar, som församlingshemmets duktiga personal dukade fram.
Nästa programpunkt blir i Hammarlunda församlingshem tisdagen 24 mars klockan 18.30 då kommer Carl-Erik Lundbladh och föreläser om Skånska dialekter förr och nu, han har varit arkivchef vid dialekt och ortnamnsarkivet i Lund.
_______________________________________________________________________________________________________
En vacker vårdag åkte vi till Malmö för att lämna manuskriptet till Frostabygden 2015 för tryckning, nu väntar korrekturläsning innan tryckningen sätter igång på allvar.
____________________________________________________________________________________________________
På tisdagskvällen den 24 mars höll Carl-Erik Lundbladh Carl-Erik Lundbladh föreläser om skånska dialekter. en trevlig föreläsning om våra skånska dialekter, han spelade upp exempel på äldre sätt att uttrycka sig, inte så lätta att förstå. Visade upp exempel på ord som vi har hört våra äldre släktingar använda, men som nästan fallit i glömska. Det blev en del igenkännande skratt.
I ett samarrangemang med Södra Ringsjöortens Bygdeförening den 8 april föreläste Lars Fernebring om Korsfararna blomster. Han tog oss tillbaka till korstågen och visade vilka blommor de tog med sig från sina resor, att till exempel en så vanlig trädgårdsväxt som Studentnejlika eller Brinnande kärlek är en sådan växt, att man kan se kristna symboler i dess kronblad, var nog en nyhet för flera av deltagarna.
Lars Fernebring
Även munkar och missionärer har bidragit till att vi har blomsterprakt i våra trädgårdar.
Ordföranden Ellna Fride Andersson tackade Lars Fernebring för den intressanta föreläsningen, hon tackade även Gull Rydström för samarbetet med arrangemanget. Kvällen avslutades med gott kvällsfika.Ellna Fride Andersson och Gull Rydström
___________________________________________________________________________________________
Nu är vår årsbok Frostabygden 2015 klar och den kommer att dimpa ner i våra medlemmars postlådor om någon dag. Den innehåller intressant läsning
Årsbok 20150001
______________________________________________________________________________________
P1010133 (640x592)
Delar av styrelsen beslöt sig för att åka på ”skyltrally”, föreningen har bekostat och satt upp skyltar vid olika intressanta objekt. För att se var de olika skyltarna står och för kontrollera om de behövde underhåll for vi ut på ett litet ”rally”. Bilden ovan föreställer Sankta Magnhilds källa. Sankta Magnhild är Skånes enda kvinnliga helgon. Enligt legenden sprang källan upp på den plats där bärarna satte ner båren när de bar hennes lik från Benarp till Fulltofta kyrka. Läs mera om henne på Bygdeband.
P1010136 (640x480) Ett annat skyltställe är stenvalvsbron över Hörbyån i Osbyholm.
P1010146 (640x480)Fotograf: P1010146 (640x480) Vid Kungskällan i Gudmuntorp finns det massor av Ramslök, det luktade lök långa vägar. Mera information finns på Bygdeband.
En söndag i slutet av maj samlades ett 20-tal personer för att besöka storkhägnet i Fulltofta. 25 par häckande storkar klapprade med sina näbbar.
————————————————————————————————
Kyrkogårdsvandring i Hammarlunda
I samarbete med Löberöds församling hade vi denna vackra sommarkväll den siste juni en vandring på Hammarlunda kyrkogård. Allan Olsson inledde med att berätta om byns historia innan han gick vidare med att berätta om kyrkans och kyrkogårdens historia.
Kyrkpgårdsvandring i Hammarlunda
Allan Olsson berättar om Hammarlunda kyrkas historia,
Intresserad publik på kyrkogårdsvandring
En intresserad publik lyssnar.
Allan Olsson avslutade med att berätta om kyrkans interiör och de inventarier som finns, en fin kyrka med intressant historia. Allan Olsson tackas av Ellna Fride Andersson
Ellna Fride Andersson tackar Allan Olsson för hans trevliga guidning av kyrka och kyrkogård
——————————————————————————————–
Kyrkogårdsvandring i Harlösa
En kylig blåsig julikväll mötte en stor skara upp på Harlösa kyrkogård för att lyssna på Christina Wressmark när hon berättade on kyrkogårdens historia. Hon uppmanade de närvarande att berätta vad de visste om de olika gravarna.
P1010360 Om denna gravsten berättade Pähr Hansson att den tillhörde hans mors farfar och farmor som brukat en gård i Hunneberga.
Efter vandringen på kyrkogården berättade Sven Stridsberg om kyrkans historia om byggfaserna under de olika århundranden. Efter det var det skönt att stiga in i Kyrkan och höra Marianne Stridsberg berätta om de olika inventarierna t.ex. predikstolen som var tillverkad av Jakob Kremberg en man som levde på 1600-talet och var mästare till många träsniderier i Skånska kyrkor.
P1010364 Deltagarna fick till slut gå runt i kyrkan och titta på de inventarier som Marianne redogjort för.
P1010368Fotograf: P1010368
————————————————————————————————-
BOKSLÄPP
Allan Olsson signerar sin bok (640x434) Söndagen den 9:e augusti var det boksläpp i Ingela Jarlssons ateljé vid Löberöds slott. Det var Allan Olsson som var på plats och signerade sin bok ” Löberöd adel och hoveribönder på ett skånskt herresäte under 450 år”. En trevlig bok där man kan lära sig en hel del om skånsk historia. Boken finns att köpa i Ingela Jarlssons ateljé, man kan även ta kontakt med författaren.

………………………………………………………………………………….
KYRKOGÅRDSVANDRING I HÖGSERÖD

Högseröds Kyrka Bo Åkesson ledde vandringen på Högseröds vackra kyrkogård, och hans dotter underhöll oss med flöjtspel.
P1010385 (640x480)Fotograf: P1010385 (640x480) Här är vi på väg över en gammal stenvalvsbro över Bråån.Ingrid BergquistFotograf: Ingrid Bergquist
Det blev även tillfälle att bese kyrkan inuti. Bo Åkesson visade ett bildspel som visade kyrkan under olika tider, även där underhöll dottern Sofia med musik men nu spelade hon på kyrkans orgel.Altartavla målad av Herman ÖsterlundFotograf: Altartavla målad av Herman Österlund

——————————————————————————————–

UTFÄRD 2015
Årets utfärd gick till ”Fager Kullabygd” där Lars-Göran Persson från Kullens Hembygdsföreningen guidade oss på alldeles utmärkt sätt.P1010409 (620x450)
Första stoppet blev vid Hustofta gården där vi blev bjudna på bullar och kaffe, mycket gott!
Hustoftagården
Sedan åkte vi till Fjälastorps småskola där vi tränade välskrivning med gammaldags stålpenna och sjöng skolsångerP1010411 (638x478)

P1010412 (640x480)

P1010413 (640x480)

Lunchen intogs på Svanshalls krog, där vi hade en vacker utsikt ..Ingrid Bergquist
Nästa besök blev på Bräcke mölla som dagen till ära var igång, de som ville klättrade så långt upp i möllan som man kunde komma, medan några nöjde sig med inhandla mjöl på nedersta våningen.
P1010418 (430x350) Vi besökte även Peter Nilsson i hans kearmikverkstad, där man kan inhandla vackra bruksföremål.P1010425Fotograf: P1010425
Innan vi begav oss hemåt dracks det eftermiddags kaffe på Himmelstorps gården, P1010430 (640x480)
På bilden Ingela Jarlsson, i bakgrunden Lars-Göran Persson.
————————————————————
TRÄDGÅRDSLIV I LILLA RÅKEHOLM
Lennart Svensson ooch Bengt Lindvall
Bengt Lindvall och Lennart Svensson besökte föreningen i Bykupan i Osbyholm och berättade och visade bilder från sin vackra trädgård. Vi fick följa trädgården under ett år.
Kaffedrickning i Bykupan Kvällen avslutades med kaffe och gott bröd.

___________________________________________________________________________
”PIRATEN OCH BROMAN- Två vänner som inte alltid var sams”
I hantverksgårgen i Löberöd höll Ulf R. Johansson ett trevlig föredrag om Sten Broman och Fritiof Nilsson Piraten som lockade fram många glada skratt hos besökarna som uppgick till ett 70-tal.
Ulf R. Johansson och Ellna Fride AnderssonUlf R. Johansson tillsammans med ordföranden Ellna Fride Andersson

Efter föredraget serverades kaffe och smörgåsar. Detta arrangemang var tillsammans med Löberöds hembygdsförening.
P1010476 (640x480)
—————————————————————
FÅGELRIKET och ARNA-projektet.
Årets sista programpunkt ägde rum i församlingsgården i Lyby, årets kulturpristagare Kerstin Jakobsson gästade oss och berättade om sitt konstnärliga arbete och om fågelriket och ARNA- projektet, där ARNA står för Art and Nature ett projekt med flera olika grenar av konstnärligt utövande som lockar deltagare från hela världen, samt arbete med barn och ungdomar m.m.
P1010564 (416x418)
Ellna Fride Andersson passade också på att tacka de duktiga damerna i församlingsgården som serverar gott kaffe och goda bullar, med på bilden är också Ingrid Olsson.
P1010565 (640x480)
Dagny Åkesson och Lise-Lott Hägg njuter ar gott kaffe och goda bullar.
P1010570 (640x480)

GOD JUL!

GOD JUL !

Årsmöte 2014

…hölls den 10 maj i Husaren, Södra Rörum.
Sylve Björk med spelmän inledde med musik medan deltagarna samlades till mötet och underhöll även när förhandlingarna avslutats.

Verksamhetsberättelse, bokslut och revisionsberättelse föredrogs och godkändes, varefter styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna året.

Till ny ordförande på två år efter Lars Sjöstedt, som avgick efter 11 år som ordförande och 47 år i styrelsen, valdes Ellna Fride Andersson.
Som styrelseledamöter på två åt omvaldes Pähr Hansson, Kerstin Olsson och Dagny Åkesson och nyvaldes Lena Ohlsson, Höör, Lise-Lott Hägg, Hörby och Anne-Marie Olsson, Gamla Bo.

Gunnar ÅkessonFotograf: Gunnar Åkesson

Alexandra von Schwerin tar emot kulturpriset av Lars Sjöstedt och Ellna Fride Andersson

2014 års kulturstipendium från Werner von Schwerins minnesfond delades ut till Alexandra von Schwerin, som får priset för sitt arbete med boken och utställningen ”Den dolda kvinnomakten”, som belyser historien om de starka kvinnor som genom 500 år haft ett avgörande inflytande på Skarhults slott utan att speciellt ofta bli omnämnda i historieskrivningen. I och med utdelningen av detta pris är pengarna i fonden slut. Årsmötet beslöt att avsluta                                                                                           fonden.

Ingela JarlssonFotograf: Ingela Jarlsson

Henning Arvidsson tar emot sitt släktgårdsdiplom för gården Svenstorp 1 i Norra Rörum

Släktgårdsdiplom delades ut till Henning och Åsa Arvidsson, Svenstorp, Norra Rörum. Gården har brukats av släkten i 11 generationer. Närvarande vid årsmötet var också Henning Arvidssons föräldrar, Arvid och Aina Karlsson.

Nils Ludvigs fond instiftades i samband med hans bortgång för att stimulera barns och ungdomars intresse för hembygdsarbetet. Det har visat sig svårt att hitta lämpliga ändamål för utdelning ur fonden. Det är därför styrelsens förslag att fonden ombildas till Nils Ludvigs minnesfond med samma ändamål som den nyss avslutade Verner von Schwerins minnesfond. Dessutom kan fonden även användas för det ursprungliga ändamålet att stimulera barns och ungdomars intresse för hembygdsarbete. Fonden skall vara bestående och tillförs mera pengar när så bedöms vara lämpligt. Årsmötet beslöt att godkänna ombildandet av fonden.

Några personer lämnade i samband med årsmötet sina uppdrag. Lars Sjöstedt började med att tacka Lena Frykman för 16 år i styrelsen. Hon har varit en mycket kunnig och engagerad styrelsemedlem, väl insatt i bl.a. kommunala frågor. Lena avtackades med en blombukett och ett inramat konsttryck av Ingela Jarlssons akvarell Pumphuset i Fogdarp.
Bodil Pedersen kommer att avtackas i samband med vandringen kring Bjeveröd den 24 maj eftersom hon inte hade möjlighet att närvara vid årsmötet. Blommor fick också Lilly Persson, avgående revisor, och Bengt Fonander, som lämnar valberedningen men kvarstår som ombud.

Gunnar ÅkessonFotograf: Gunnar Åkesson

Lars Sjöstedt avtackas av nya ordföranden Ellna Fride Andersson

Lars Sjöstedt överlämnade ordförandeklubban till Ellna Fride Andersson, som nu tar över ordförandeskapet i föreningen. Ellna bad musiken om en fanfar och tackade sedan Lars för det arbete och engagemang han satsat på vår förening under 47 år. Det har gällt allt, från rent praktiska göromål som att sätta upp skyltar vid våra sevärdheter till att ordna utfärder och program. Lars kontaktnät är också stort, något som har varit en stor tillgång. Hembygdsföreningen vill tacka med några presentbiljetter till Live-Bio på Metropol, där det går att i direktsändning se bl.a. operaföreställningar från Metropolitan, En bok om skånska slott kan kanske också vara trevlig att titta i och så naturligtvis en blomsterbukett.
Ellna avslutade med att föreslå att årsmötet väljer Lars Sjöstedt till hedersordförande med speciellt uppdrag att bistå framför allt i frågor om föreningens historia. Detta bifölls av årsmötet.
Efter en rungande applåd önskade även Åsa Dahlberg-Ohlsson, museichef i Hörby, att säga något. Hon tackade Lars för det stora engagemang han visat för hembygdsstugan i Hörby, som en gång flyttats dit genom hembygdsföreningens försorg. Hon konstaterade också, att det troligen är hembygdsföreningens förtjänst att det finns ett museum i Hörby, detta genom att grunden lades av Ellen Fridolins samlingar. Nu pågår planering för fullt för att flytta hembygdsstugan till museets tomt, något som idag är en förutsättning för att kunna utnyttja denna klenod med rötter i 1600-talet på ett bra sätt. Man håller på att söka pengar från alla möjliga håll. Frosta Härads Hembygdsförening har vid sitt senaste sammanträde beviljat 100 000 kr till projektet. Åsa berättade också om en planerad utställning med arbetsnamnet ”Kjoltyg och kreativitet”, som förutsätter att hembygdsstugan flyttas. Medel till detta har sökts hos Riksantikvarieämbetet som ett projekt för att lyfta fram kvinnors villkor under industrisamhällets framväxt.
Bengt Fonander önskade också rikta ett personligt tack till Lars Sjöstedt för alla gemensamma år i föreningen. Han överräckte en bok och en blomma.

Årsmötet avslutades av Ellna Fride Andersson.

 

Gunnar ÅkessonFotograf: Gunnar Åkesson

Den nya styrelsen, fr,v, Ellna Fride Andersson, Ingrid Bergquist (delvis skymd), Kerstin Olsson, Kjell-Åke Espersson, Lise-Lott Hägg, Lena Ohlsson, Anne-Marie Olsson, Dagny Åkesson., Sylve Björk och Ingela Jarlsson. Pähr Hansson saknas på bilden.