Sockenvandring i Smedinge den 22 aug.

I en underbar sensommarkväll samlades ett 30-tal promenadsugna vid Smedingeskolan. Vår eminente guide Jan Kuylenstierna berättade om gamla gårdar och torp i Smedinge, men också om utgrävningar och fornfynd, som man har gjort genom tiderna. Tyvärr har naturen tagit tillbaka mycket av de gamla husgrunderna. Däremot finns växtlighet kvar från gamla så kallade ”kålgårdar” dagens ”köksträdgårdar”, vid de gamla hustomterna. Inom byn Smedinge fanns fem gårdar, två på Öfra Smedinge, som kallades ”Gästgivarens” och ”Erkes”. På Erkes finns idag en villa. Ägaren berättade att man har behållit och byggt till det gamla huset. På Nedra Smedinge var två av de tre ställena namngivna, nämligen ”Stötas” och ”Lille-Hansa”. Stället ”Stötas” finns kvar, men inte på sin ursprungliga plats, utan redan i slutet av 1800-talet flyttades husen till nuvarande plats.
Inom Smedinge har också funnits sex torpställen; Underås, Mjölkebacken, Pintorp, Spisas, Fridhem och Lekevallen, där de tre sistnämnda fortfarande finns kvar.
Vi gjorde också ett besök på Pintorpsröset där man i början av 1900-talet hittade en dolk från bronsåldern.

Nu var vi halvvägs på promenaden och det var dags för den medhavda fikan i den underbara kvällssolen.

Ett stort TACK till alla som deltager i våra arrangemang och gör dem meningsfulla.

Klicka på bilden för att få den större.

Boksläpp – Eskatorps by 1850-1959

Nu är den äntligen här – boken om Eskatorps by som innehåller Johans Ericssons, ”Strandbergs-Johan” nästan 60 år gamla anteckningar. För att lansera boken ordnade gillet ett litet releaseparty i Fjärås församlingshem den 12 juni dit 100 personer kom, fikade och umgicks.

 

 

Duon Claes Westerdahl och PH Ahlgren underhöll med soft musik under kvällen.

 

 

 

 

 

 

 

Boken introducerades genom att vi visade ett bildspel om Johan Eriksson, vem han var och varför han kallades för Strandbergs-Johan. Vi redogjorde också övergripande om innehållet i boken. Johan beskriver inte enbart byn utan också området kring Fjärås stationssamhälle liksom utmarkerna på Banka.

Hur man förr bedrev jordbruk beskriver också Johan samt hur man firade olika högtider. Innehållet i boken ger oss en tankeställare om hur snabbt samhället förändras och hur fort man glömmer. Vi borde därför, liksom Johan skriva ner våra minnen till kommande generationer. Intresset för boken är stort och vi hoppas att många ska få glädje av den. För den som vill bygdeforska kring Eskatorp är boken en verklig skatt och ett komplement till de uppgifter som finns i arkiven.

Ett stort TACK till alla som deltager i våra arrangemang och en riktigt skööön sommar önskar vi  ER ALLA!

Klicka på bilden för att få den större.

Vi tittar på Ramslök.

Den 16 maj var det dags för gillet att gå på jakt efter ramslök med Jan Kuylenstierna som ciceron. När vi samlades för samåkning vid Bräckaskolan såg det ganska dystert ut då det började regna, men med regnkläderna till hands, gav vi oss ändå iväg mot naturreservatet Årenäs – Tostakullas lövskogar.

Väl framme i Årenäs slutade det regna och 18 personer gav sig ut på en härlig promenad genom naturreservatets lövskogar, som stod i vårens skira skrud. Tyvärr hade ramslöken inte hunnit slå ut i sin fulla prakt, men några fina exemplar hittade vi.

Den medhavda fikan inmundigades vid Lygnerns strand, lite blåsigt men mysigt i goda vänners lag.

Klicka på bilden för att få den större.

 

 

 

Gökotta den 25 maj.

Läs mer »

Kaffekalas på gammalt vis söndagen den 23 april.

Läs mer »

Resultatet vid poängpromenaden i samband med Kaffekalas på gammalt vis 2017-04-23

Läs mer »

Våffelcafé i Gödestadsgården

Ett 50-tal gäster kom när gillet söndagen den 19 mars arrangerade våffelcafé med underhållning. Kaffe, te eller hemlagad saft serverades till nygräddade våfflor med sylt och grädde. För underhållningen stod Klaes Westerdahl, keyboard och P-H Ahlgren, bas båda från Mölndal. De framförde sin musik på ett mycket mjukt och behagligt sätt.

Repertoaren var blandad och bestod bland annat av musik av Evert Taube, Bellman, Benny Andersson, jazz e t c. En mycket avstressad eftermiddag där man kunde avnjuta sin fika, umgås och småprata med gamla och nya bekanta till tonerna av njutbar musik, vilket blev mycket uppskattat.

Gillets nästa arrangemang är Kaffekalas på gammalt vis med poängpromenad den 23 april mellan kl 12,00 – 15,00 i Fjärås Bygdegård. VÄLKOMNA!

Klicka på bilderna för att få dem större.

 

Kaffe på Måhaga

Läs mer »

Årsmöte 2017

Läs mer »

Julpynt för hela familjen

Läs mer »