Från Gutabygd 2018

Nu har årets upplaga av Från Gutabygd kommit ut. Recension fanns i GT den 23 maj 2018. Boken innehåller många intressanta artiklar.

Med viss anknytning till Eksta kan nämnas artikeln om ”Hånnlambi” på Lilla Karlsö av Björn Hjernquist. Om vår grannsocken Fröjel skriver Jerker Enekvist (”Fröjel – Årets socken 2018”). Och om Bottarvegården i Vamlingbo som i år fyller 100 år skriver Kerstin Jonmyren.

Boken säljs till medlemmar i Eksta hembygdsförening för 120 kr. Ta kontakt med Gunnar Geisle, tel 24 11 35 eller e-post: [email protected]

Valborg vid Kronvall

Även i år var det Valborgsmässofirande vid Kronvall. Trots vädret var det många som kommit ner till Kronvall. Vårtalet hölls av regiondirektören Peter Lindvall. Och i Kronvallsboden såldes varmkorv och kaffe. Här är några bilder tagna av Ellen Marie Martinsen.

Peter Lindvall

Årsmötet 2018

Ny ordförande

Hembygdsföreningen hade sitt årsmöte i bygdegården den 20 mars 2018. 33 medlemmar deltog i mötet som leddes av Lars Bäckman. Han hade undanbett sig omval som ordförande men kvarstår som styrelseledamot. Till ny ordförande valdes Ellen Marie Martinsen. Övriga i styrelsen 2018 är Lena Mührer, Pia Jakobsson (Jakobs), Gunnar Geisle, Bertil Sahlin och Lisen Kebbe (nyval). Den sistnämnda ersätter Hans Elford, som hade undanbett sig omval.

Det gångna året har varit fyllt av aktiviteter som inleddes med att Gotlands Balalajkor spelade i Bygdegården i mars. Därefter valborgsmässofirande vid Kronvall där talet till våren hölls av Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på SvD, som är sommarboende i Eksta. Det blev också en kulturkväll i början på augusti vid Kronvall med Gun Vestholm, Gotlands Museum, som berättade om den danska invasionen 1361. Och i början på november var det som vanligt ärtsoppsfest i bygdegården.

Efter årsmötet visade Per Widerström, Gotlands Museum, bilder från de arkeologiska utgrävningarna i Eksta i juli 2017 och berättade om fynden.

 

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter