Projekt


Bohusläns hembygdsförbund initierar, driver och medverkar i projekt. ,

Gammal kunskap i nya händer - satsning på byggnadsvård från 2023 
Vi upplever att många kulturarvsföreningar önskar fördjupade kunskaper om byggnadsvård. Därför genomför Hus med historiagruppen (där Bhf ingår) en särskild satsning med byggnadsvård tillsammans med er föreningar.Byggnadsvård är populärt, inte minst bland unga. Detta vittnar tidskrifter som Gård & Torp om och tv-serien Det sitter i väggarna. Vi tror och hoppas att vi genom att erbjuda byggnadsvårdsaktiviteter kan få nya besökare och fler aktiva, inte minst en yngre publik, att hitta till kulturarvsföreningarna och det rika kulturarv som ni förvaltar och alla aktiviteter ni arrangerar.2023-års satsning kallar vi Gammal kunskap i nya händer. Satsningen är långsiktig och innehåller olika delar och aktiviteter för er föreningar:digitala inspirationsträffarmed inspirationsträffarna som grund vill vi uppmuntra till studiecirklar om byggnadsvård i era föreningarvi vill uppmuntra er till att planera för en eller flera lokala byggnadsvårdsdagar/aktiviteter i era föreningar, t.ex. i samband med Fönsterrenoveringens dag 30 maj eller i september. Förslag på aktiviteter: bjud in till att vara med när ni i föreningen arbetar med era byggnader; koka rödfärg och kanske även måla en vägg tillsammans; gemensam skrapning av linoljemålad fasad (köp av ”skraplott!” som förstås resulterar i vinst) öppen restaurering i samband med t.ex. målning, att tak läggs om osv.; prova-på fönsterrenovering. I viss utsträckning kan Hus med historia hjälpa er att planera en sådan dag, om behov finns.

Infoblad om satsningen på byggnadsvård 

Inspelning från första omgången inspirationsträffar
Inspelningar från fler inspirationsträffar - om vård- och underhållsplaner och om tak kommer. 

Kvarnar - Kvarndag, Öppen kvarn med mera

Runt 2010 initierade Bohusläns hembygdsförbund tillsammans med NAV - industrihistoria och arbetslivsmuseer i väst ett samarbete kring kvarnar. En kvarndag arrangerades 2011 med föredrag och visningar och under efterföljande år samordnades Öppen kvarn: öppet hus i föreningars kvarnar med olika aktiviteter.
Numer ingår Kvarngruppen i Hus med historia som är en samverkan mellan ideella och offentliga kulturarvsaktörer och 2023 arrangerades en kvarndag i Lerum med föredrag, diskussioner och besök i Hillefors grynkvarn. 
Kvarngruppen har startat Facebookgruppen Kvarnar i väst - bli gärna medlem i gruppen! 

Här är föredragen/presentationerna från Kvarndagen 2023: 
Vattendragens hemligheter, Linnea Nordell, arkeolog Bohusläns museum 
Kvarnarnas betydelse, Hans Hellman, byggnadsantikvarie Förvaltningen för kulturutveckling och Ulla Karlström, byggnadsantikvarie Bohusläns museum 
Kvarnmekanik, Mattias Hallgren, timmerman, hantverksforskare, Traditionsbärarna
Vattenhistoriskt nätverk, Helena Törnqvist, Arbetets museum
Kulturmiljöer vid vatten, länsstyrelsens arbete, ​​​​​​Gunilla Roos Nilson, kulturmiljöenheten länsstyrelsen Västra Götaland 
Natur- och kulturmiljöer vid vatten, Marie Odenbring Widmark, antikvarie, Förvaltningen för kulturutveckling 
Tema Kraft och energi, Prisma Västra Götaland, Jessica Bergström, utvecklare Förvaltningen för kulturutveckling 

I april 2024 arrangeras en ny Kvarndag, i Fornbyn i Skara, håll utkik under Nyheter för mer info. 

Image

Affisch, formgivare: Pia Hansson, Bohusläns museum. 

Bohusläns seglande kulturarv – skutor, skolor och skärgård idag. 

Projektet Skutor, skolor och skärgård idag vill ge röst åt ungdomar som vill dela med sig av erfarenheter av Bohusläns seglande kulturarv. Vi vill också skapa nya förutsättningar för fler ungdomar i Bohuslän att upptäcka och få erfarenhet av det maritima kulturarvet och skärgården.
Under 2023 driver Bohusläns museum, Öns kulturproduktion och Bohusläns hembygdsförbund en förstudie där unga ska få upptäcka och uppleva Bohusläns seglande kulturarv i nutid. Här får de kunskap om maritimt kulturarv, uppleva skutor och segling, möta aktiva i kulturarvsföreningar och bidra med tankar och perspektiv på det seglande kulturarvet.  Förstudien arbetar med generationsmöten där skutföreningar och maritima kulturarvsföreningar får möta unga. Genom mötena förmedlas kunskap och erfarenheter som resulterar i samtal och ett gemensamt lärande.  30 högstadieskolor i Bohuslän kommer att erbjudas ett informationsmaterial om det maritima kulturarvet med utgångspunkt i boken M/S Atene – ett sekel under segel. Några klasser kommer även erbjudas ett studiebesök till en skuta. Förstudien hoppas kunna skapa möjligheter för ett långsiktigt samarbete mellan skolorna och kulturarvsföreningarna för att skapa förutsättningar för elevers tillgång till det seglande kulturarvet, samt för att bidra till föreningarnas fortsatta existens i Bohuslän. Förstudien finansieras av Thordénstiftelsen, Bohusläns museum, Öns kulturproduktion, Bohusläns Hembygdsförbund samt Sensus och sker i samverkan med Orusts Skolfartygsförening Förlig Vind och Unga svenska skutseglares organisation.

Image

Hembygd 2.0 - hitta berättelsen
Projektet syftar till att levandegöra lokala historier och kulturarv med film/digitala berättelser. Utgångspunkterna är genom gemensamt lärande över generationsgränser, ökad mediekunskap, bidra till stärkt integration samt att stärka lokalsamhällets attraktionskraft.

Projektet startade 2014 efter en idé av bildkonstnär Ingrid Lindberg som också varit projektledare. En förstudie finansierades av Fyrbodals kommunalförbund och projektet har beviljats stöd av Västra Götalandsregionen.

Flera av hembygdsförbundets medlemsföreningar har drivit egna projekt, workshops, filmvisningar och seminarier har arrangerats, projektet har medverkat på konferenser, seminarier m.m.

Klicka här för att se filmer som skapats i projektet och läs mer om projektet.

Allt från dinosaurier till mormor - från baktid till framtid. Lustfyllt lärande genom kulturarv. 
I projektet har en metod tagits fram för kulturarvsföreningar, förskolor och museer för lustfyllt lärande genom kulturarv. Det kan handla om allt från att göra smör i förskolan till att föreningsrepresentanter besöker förskolan och har med föremål som barnen kan utforska eller att förskolan tillbringar en hel dag i föreningens kulturmiljö och provar på att leva som förr i tiden och bakar bröd, tvättar, leker lekar, hämtar ved, åker häst och vagn m.m. 
I inspirationsskriften finns metoden beskriven och i tipsbilagan finns konkreta tips på aktiviteter. 
Inspirationsskrift finns att ladda ner här
Tipshäfte finns att ladda ner här
En film om projektet finns här 
Önskar du få skriften och/eller tipshäftet skickat till dig? Kontakta [email protected] 

Projektet fick ett hedersomnämnande av OMEP (World Organization for Early Childhood Education) 2020; projektet var en av tre finalister i FUISMs (Föreningen för pedagogisk utveckling i svenska museer) 2021 samt var nominerat till Svenska Unescopriset 2021.  

Image

 

Kulturarvet som besöksmål
På initiativ från Sveriges hembygdsförbund har en metod tagits fram för kulturarvsföreningar för att skapa upplevelser för besökare. Utifrån föreningens förutsättningar och drivkrafter omvandlas idéer baserade på trender inom besöksnäringen, målgrupper m.m. till nya aktiviteter som kan erbjudas besökare. I Västra Götaland drivs processen av Prismas kulturturismgrupp där Bohusläns hembygdsförbund ingår. Under våren kommer ca 10 kulturarvsföreningar runt om i Västra Götaland delta i Kulturarvet som besöksmål.
Läs mer om projektet på Sveriges hembygdsförbunds hemsida.

Allt berättar historia
Kulturarvsföreningar besöker de utvalda kulturmiljöerna i sin kommun och inventerar dem utifrån en frågelista kring tillgänglighet, omhändertagande m.m. Pilotprojekt på Orust med Orust hembygdsråd i samband med att kommunens kulturmiljöprogram uppdaterades. 
För föreningarna innebär Allt berättar historia också föreningsutveckling, bli synliga i nya sammanhang, locka nya målgrupper m.m.
För frågor m.m. kontakta Bohusläns hembygdsförbunds Landskapsgrupp, kontakt: Marika Russberg, [email protected] 

Hembygden i landskapet 
Landskapsobservatorium Västra Götaland 

Sedan flera år har Bohusläns hembygdsförbund arbetat med Europeiska landskapskonventionen, i projekt och genom kurser m.m. 
Nu fortsätter arbetet i Hembygden i Landskapet, ett samarbete med övriga hembygdsförbund i Västra Götaland och Förvaltningen för kulturutveckling Västra Götaland. Flera kulturarvsföreningar är med och undersöker landskapet igår och idag samt tillsammans med unga undersöks hur landskapet kan se ut i framtiden. 
Läs mer om Hembygden i landskapet på projektet hemsida
Läs mer om landskapsobservatorium här

Skagerraks kapare 
Bohusläns hembygdsförbund i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan och Lysekils kommun har i över tio år samverkat kring tema Havet förenar i form av temadagar; föredrag; film; upplevelser på tema 1700-talets mat, kläder, musik m.m. Nu har detta utvecklats genom att omvandla utställningen Svarta Örnen till en vandringsutställning: Skagerraks kapare, med tillhörande aktiviteter för främst målgruppen barn och unga. Dessutom föredrag, visningar, musik m.m. Kulturarvsföreningar kan låna utställningen och Studieförbundet Vuxenskolan är resurs för att sätta upp och ta ner utställningen samt medverka i aktiviteter.
För frågor m.m. kontakta Marika Russberg, [email protected] 
Lysekils kommuns webbsajt för Skagerraks kapare

Tema Mat
Under Hembygdens år 2016, när Sveriges hembygdsförbund firade 100-årsjubileum, valde Bohusläns hembygdsförbund att uppmärksamma tema Mat. Mat är universellt, alla människor äter, vi äter när vi träffas osv. Förbundet arrangerade aktiviteter som föreläsningar om Ätliga ogräs, samarbetade med skolklasser som medverkade i förbundets tidskrift Bohusarvet med recept; förbundet var medarrangör till Kåldolmens dag på Bohusläns museum. 
 
Förbundets ordförande Ingrid Kennborn har länge tagit tillvara på ätliga ogräs och lagat till dessa, här finns ett receptblad med Ingrids och andras recept på allt från marmelad på ängssyra till svinmållatimbal. 

Image

Crepes med kirskålsfyllning. 
Foto Marika Russberg 

Förening:

Bohusläns Hembygdsförbund

Skapad av: Marika Russberg (2019-07-08 11:58:14) Kontakta föreningen
Ändrad av: Marika Russberg (2024-04-04 16:06:34) Kontakta föreningen