På kvällen den 12 mars var det fullsatt i Stöpengården. Kvällen inleddes med ett intressant och lärorikt föredrag om historiska kartor. Sedan följde årsmötesförhandlingar och lotterier. Naturligtvis inmundigades ett stort antal semlor som föreningen traditionsenligt bjöd på. 

Robin Eriksson, landskapsantikvarie på Västra Götalandsregionen berättade och visade historiska kartor från vårt närområde. De historiska kartorna är ett unikt källmaterial för Sverige som ger ledtrådar till hur landskapet sett ut och brukats och var bebyggelse och infrastruktur legat under 400 år. Du kan hitta historiska kartor på riksarkivet (riksarkivet.se). Man kan söka via en karta eller i detaljerat sök. Om man inte har möjlighet att göra egna utskrifter så kan man beställa kartor. De gamla kartorna är ofta mycket dekorativa. Handstilen kan ibland vara svår att läsa men övning ger färdighet. Ett annat tips är Informationskartan Västra Götaland där man kan få fram mycket intressant information om natur och kultur genom att välja vilket kartlager man vill se.

Lantmäteriet började så tidigt som 1630. De äldsta kartorna kallas Äldre geometriska kartor och finns under perioden 1630-1655. Sedan kommer Yngre geometriska kartor 1680-1750. Storskifteskartor spänner över åren 1757-182. Enskiftet som inte genomfördes mer än till 16% i Skaraborg pågick 1803-1827. Sist kom Laga skiftet som påbörjades 1827 och pågick långt in i vår tid. Under Laga skiftet formades byarnas och landsbygdens utseende i stor utsträckning som det ser ut idag. Sist ut bland de äldre kartorna är Generalstabskartan ibland kallad för "grönsaksblad". 

Om man vill börja titta på gamla kartor är det ett tips att starta med de yngre eftersom de är lättare att orientera sig i och de är också mer noggranna. Ju äldre karta desto mindre noggrannhet. 

En del av kartan över Mölltorps gård och Snuggebo vid laga skifte 1927. Det som är markerat med B tillhör Snuggebo.

Snuggebo Laga skifte 1927

Förening:

Binnebergsortens Hembygdsförening

Skapad av: Berit Axelsson (2024-03-13 10:30:39) Kontakta föreningen
Ändrad av: Berit Axelsson (2024-03-13 19:21:38) Kontakta föreningen