Hedersdiplom

Föreningen har, av Östergötlands Fornminnes- och Museiförening, tilldelats ett hedersdiplom för "förtjänstfull insats i bevarandet av det östgötska kulturarvet".

Motiveringen lyder: "Tjällmo hembygdsförening ansvarar på ett ansvarsfullt sätt för några äldre kulturbyggnader som Bolingstorpet. De har en omfattande och välbesökt programverksamhet. Vid hembygdsgården finns ett hembygdsmuseum och caféet håller öppet för besökare under sommaren. Skönnarboleden en välbesökt natur- och kulturvandringsled kräver sitt årliga underhåll av föreningens medlemmar. Där finns ett vattenhjul och en vattenränna som behöver tjäras och få tillsyn. De har även skyltat upp en ny sträcka av Östgötaleden som passerar Tjällmo och Perkils kätill, en av istiden formad jättegryta. Fotografier, torpkartor mm hjälper till att göra Tjällmo levande tack vare Tjällmo hembygdsförenings stora insatser".

Utdelningen skedde vid Östergötlands Fornminnes- och Museiförenings årsstämma på Charlottenborgs slott i Motala den 14 september.

 

Citatstigen invigdes den 1 juni 2019.

Stigen på Östgötaleden i Tjällmo är en del av Region Östergötlands satsning på att inspirera till vandring och samtidigt lyfta fram lokala författare och illustratörer. Det är författaren Arvid Fredriksson, född och verksam i Tjällmo, vars texter illustrerats av hans dotter Maria Tronnersjö.

Citatstigen börjar vid vindskyddet vid Skönnarbosjön och fortsätter på Skönnarboleden/Östgötaleden genom den äldre skogen ner mot Pärltorpsvägen.

 

Tjällmo Hembygdsförening har tilldelats utmärkelsen "Årets Tjällmobo 2018" av Tjällmo Byalag.

Föreningen mottog diplom, plakett och blomampel från Byalaget vid Tjällmo marknad 2019-06-01.

Byalagets motivering: När framtiden kommer med snabba kliv, då ankrar ni bygden med nya arkiv. Med mångårigt arbete och mycket flit, får vi andra ta del av gammal kunskap och rit. Böcker, torpkoll och kvällar med skratt, hantverk, cafévärdinnor och en fotoskatt. Besökare och hemestrare njuter av vandringsleder, tacksamt tar vi emot ert värdskap med heder.

 

Lite historia om Tjällmo

Tjällmo ligger i en mycket gammal kulturbygd. Förr var järnhantering och därmed tillhörande skogsbruk, kolning och transporter stora näringar. Tjällmo socken tillhörde både Godegårds och Hällestad bergslag. Järnbruk fanns i Hättorp, i Skönnarbo-Christinefors samt i Lämneå och dessutom fanns ett 10-tal masugnar. På nästan varje gård stod en smedja för tillverkning av spik, nubb, liar och hästskor. Att Tjällmo verkligen var en betydande järnbygd förstår man, eftersom Tjällmo häradssigill har tången och hammaren som symbol.Redan från mitten av 1600-talet specialiserade sig både bruk och bönder i Godegård-Tjällmo på att framställa spik av ämnesjärn man fick från bruken. För att tillverka spik behövdes spiktenar och dessa tillverkades i räckhammare. Det fanns 1765 hela 14 stycken räckhammarsmedjor i Tjällmo. Gemensamt för dem var att de stod vid små bäckar och var uppbyggda av 8-10 varv stockar och ungefär 4 meter i fyrkant. Till utrustningen hörde vattenhjul, en hammare som vägde omkring 50 kg, en enkel härd, ett städ och en stabbe. Blåsbälg fanns inte på alla ställen. Ett lag bönder hade en sådan räckhammarsmedja tillsammans och arbetade i tur och ordning med att förvandla stångjärnet till spiktenar. Själva spiktillverkningen kunde sedan ske hemma i den egna smedjan.
Tjällmospiken såldes till Norrköpings våg och gick igenom en sträng kontroll där. Därför sades spiken från Tjällmo vara av bättre kvalitet än godegårdsspiken, som fördes norrut mot Askersund. Däremot producerades mer spik i Godegård än i Tjällmo.

Efter bruksdöden i slutet av 1800-talet utgörs den huvudsakliga näringen av jordbruk, sedan man på 1850- och 60-talen genomfört lyckade utdikningar av mossjordarna och på så vis fått ökade arealer att bruka. Problemen med att torvmarkerna genom odling sjunker för varje år samt att stora områden avvattnas genom den lägre liggande tjällmoslätten kom 1974 - och kommer sannolikt även i framtiden - att leda till att man tvingas till stora grävningsinsatser, om man vill behålla markerna öppna.


Förening:

Tjällmo Hembygdsförening

Skapad av: (2012-06-16 15:00:57) Kontakta föreningen
Ändrad av: Tjällmo Hembygdsförening (2019-09-18 11:15:13) Kontakta föreningen