Årsskriften försenad

Årsskriften har försenats i år. Inbetalningskortet som följer med har därför också blivit försenat.

Men ha tålamod. Snart är både årskriften och inbetalningskortet på väg.

Det blir en lika intressant och fyllig årsskrift, som vanligt.

 

Nytt år!

Det nya året har börjat. Programmet för det nya året är nu klart. Titta i aktivitetskalendern till höger.

Förra årets aktiviteter kan du ännu läsa om nedan.

 

.

Julstugan ”te Segris” 10 december.

Nattens och morgonens snöfall bidrog i hög grad till advents- och julstämningen den 10 december, när Julstugan slog upp portarna till ”Sigrids”. Där inne bjöds det på ännu mer julstämning. En glittrande gran och julpynt i varje hörn. Tomten tog emot alla snälla barn och alla barn var snälla och fick varsin julklapp.
Det fanns mycket att göra. Lotteri med brödkorg och blommor som priser. Karin Lindroth sålde sina böcker och julkort, så även julklappsfrågan kunde lösas. Riktiga örkenedskorgar fanns också till försäljning.
All den berömda tomtegröten tog slut. Inte att undra på, när cirka trehundra personer besökte julstugan. Många tyckte att det var trevligt med julstugan ”te Segris”. Men till nästa år igen …

Text: Sven Hellgren.  Bild: Isabell Persson.

 

.

Veteranfordonsdagen 27 augusti

Foto: Klas-Bertil Nilsson

Årets Veteranfordonsdag inleddes med ett praktfullt åskväder. Men det hindrade varken fordon eller besökare att komma till Bygdegården. Snarare blev det den mest välbesökta veteranfordonsdagen hittills.
Det kom 33 bilar, 14 motorcyklar och mopeder, samt 2 traktorer.
Sven Thuresson hade även en intressant utställning med hantverksalster av trä inne i Bygdegården. Det var allt från svarvade skålar, äskor till de för bygden så speciella spånkorgarna. De sistnämnda fanns även till försäljning.
Det kom omkring tusen personer till Veteranfordonsdagen. Efterfrågan på korv var stor och våfflorna gick jämnt ut med dagen.
/SvenH

Familjedagen i Bygdegården 6 augusti

Regnskurar och kall blåst skrämde bort många familjer som kanske annars hade tänkt komma till Bygdegården på Familjedagen. Under eftermiddagen kom ändå ett 50-tal personer, som trotsade vädret. Det fanns möjlighet till lek och barnen passade också på att åka med veteranbrandbilen mellan skurarna. De som kom hade roligt, trots vädret, och kunde även värma sig med en våffla, eller två.
/SvenH

 

Slåtterdagen i Möllehem 23 juli

Meteorologernas prognoser hotade in i det sista med regn under slåtterdagen i Möllehem. Men dagen fick en av alla önskad varmt slösande sol, som lockade ett fyrtiotal personer till Möllehem.
Åtta slåttergubbar hjälptes åt och fem slåttergummor med rivor vände gräset tillrätta.
Efter svettigt arbete med slåttern, väntade Anna-Gretas och Åsas utsökta slåttersoppa. Inte minst den är en anledning att komma till slåttern i Möllehem.
/SvenH

 

Öknamnsdagen i Bygdegården 2 juli

Trettiotalet intresserade kom till söndagens öknamnsdag, något färre än vanligt. De som kom fick del av alla de register på intressanta personer , som finns i föreningens databaser. De kunde också titta i fotoalbum och även ta del av fotoklubben Fix utställning av gamla fotografier som visades.
Sven Hellgren höll ett kort anförande om några gamla hus i Lönsboda, numera rivna, men som själva skapat öknamn i folkmun t ex Knallens, Skall-Algottens, Tockabygget eller Kullbergs.
En gemytlig eftermiddag med andra ord.
Tore

Midsommarfirande i Bygdegården

Trots att meteorologerna i början av veckan spådde regn, kunde det firas midsommar utan en enda regndroppe. Det var lite mer än 400 personer, bland dem många barnfamiljer, som sökt sig til Bygdegården.
Stångresningen gick snabbt i år och sedan var det fritt fram att börja dansen. Den leddes av de duktiga dragspelarna Ellinor Eriksson och Jan Bengtsson. De fick med sig både barn och gamla, ut bland små grodor och mormors lilla kråka, med flera. Ellinor och Jan underhöll också med dragspelsmusik från scenen.
Efter ringdansen blev det dags för uppvisning av Vinslövs folkdanslag. Deras fantastiska danser, med nya nummer varje år, har blivit en lång tradition. Vilken gång i ordningen det var i år, vet ingen längre.
Kaffeservering pågick hela tiden, liksom lotterier, pil- och bollkastning. För de mindre fanns det både fiskdamm och hoppborg.
Fotoklubben Fix öppnade sin utställning med äldre Lönsbodabilder och museet hölls öppet. Bilderna hänger kvar över sommaren.
Alla var överens om, att det blev ett lika trevligt midsommarfirande, som det brukar.
/SvenH

 

Öppet hus till Besa-Joans den 21 maj

Ett 70-tal personer kom under dagen till Besa-Joans, nyfikna på hans stuga. De kunde njuta av sol och lagom värme, ta en fika eller en korv. För att förstärka känslan av sommaridyll, bjöd Börje Nilsson på musik från sitt dragspel.
Förutom en titt in i Besa-Joans primitiva stuga, fanns det även möjlighet att vinna i ett lotteri.
Många kom i bil, en del hade cyklat och några hade gått till fots från ”byn”. Det fanns även ett antal långväga gäster. Efter en så fin dag, kunde ingen vara missnöjd.
/SvenH

Lönsbodadagen vid Korgmuseet

IMG_1737WLönsbodadagen kunde inte börjat bättre. Blå himmel, sol och värme.
Men det vackra vädret till trots blev det lite smolk i glädjebägaren när brandbilen strejkade. Många barn (och kanske även föräldrar) som förväntat sig en tur i byn, blev förstås besvikna.
Men det vackra vädret lockade många att besöka Korgmuseet och få se en gammaldags hantverksfabrik. De kom från både när och fjärran. Även många ungdomar var intresserade. Guiderna hade en jämn ström av besökare att ta hand om.
/SvenH