Slåtterdag i Möllehem

Slåtterdag i Möllehem, Björkhult

Söndag 29 juli, kl. 10.00

Sopplunch kl. 11.30

Medtag lie eller räfsa

Visning av Möllehem kl. 13.00

Välkomna!

Läs mer här

 

 

Öknamnsdagen i Bygdegården den 1 juli

Öknamnsdagen 1 juli blev välbesökt. Ett 60-tal personer kom till Bygdegården för ett snack om öknamn, eller enbart om örknedsbor i allmänhet ur det förgångna.
Förutom alla databaser att få information ur, fanns där en bildutställning från Gylsboda. Det fanns även bilder och biografier på personer med öknamn.
Ett kort och intressant föredrag hölls om den självlärde ”kodoktorn” Besa-Joan och hans torp.
Fotoklubben Fix hade satt upp sin traditionella utställning av bilder på personer och miljöer från förr. Den tilldrog sig som vanligt stort intresse, med gissningar på vem och var. Bilderna kommer att finnas i Bygdegården hela sommaren.
Till allmän trevnad fanns det även en kaffeservering.

Bild på IT-resurserna som behövs föra alla databaserna.
Fotograf: Urban Jönsson.

 

Midsommarfirande i Bygdegården

Även midsommaren föregicks av väderrapporter, som spådde regn och kyliga nordvindar. Men när midsommaraftonen infann sig, hade vädret kommit på bättre tankar. Det vackra vädret lockade drygt 400 personer och hundratalet barn till lekarna och dansen kring stången.
Den vackert majade stången, dekorerad med blå och gula band, restes snabbt av starka armar. De duktiga dragspelarna Ellinor Eriksson och Jan Bengtsson höll sedan i både musikunderhållningen och danslekarna.
Traditionsenligt uppträdde Vinslövs folkdanslag med för säsongen nya danser. Alltid lika fantastiska att se.
Så fanns det även möjligheter till vinster i ett lotteri. För barnen fanns det hoppborg, fiskdamm m.m., som de deltog i med liv och lust. Ett trevligt och skönt midsommarfirande för både äldre och barnfamiljer, som sökte sig till Bygdegården.
/SvenH

Friluftsgudstjänsten i Möllehem den 10 juni

Trots varningar om regn tidigare i veckan, genomfördes gudstjänsten i fortsatt värmebölja och uppehållsväder. Deltagarna delade upp sig, efter om de föredrog svalkan inomhus, skuggan eller solen utomhus.
Komminister Dan Eckeskog svarade för gudstjänsten, medan Eskil Hovén och Camilla Gustavsson ledde psalmsången. De underhöll även med musik efter gudstjänsten.
Det kom 35 personer till gudstjänsten. Flera var säkert intresserade av att se det lilla småbrukarhemmet.
/SvenH

.

Björkrisets dag den 13 maj

Björkrisets dag blev till solens dag. 50-talet hade kommit för att tillverka en visp av björkris, göra en rismatta eller en riktig Blåkullakvast. Man kunde också njuta av solen, gå en tipsrunda eller dricka kaffe och lyssna till PRO.s eminenta sång- och musikgrupp, som spelade och sjöng. Britt Håkansson presenterade sångerna och musiken. Åsa hade gjort något så ovanligt som lönnsirap, som kunde avsmakas. Sött och gott. En trevlig eftermiddag i grönskan.
/ Tore

Foto: Annelie Johansson

.

Lönsbodadagen den 5 maj

Ett stort antal familjer kom till Korgmuseet, främst för att åka med brandbilen.
Tyvärr krånglade bilen efter den första turen. Men under eftermiddagen kom den igång igen och efterfrågan på att få följa med blev stort. Det blev 815 kr till Barncancerfonden.
Men åtskilliga besökare hittade även in i Korgfabriken, några för första gången.
/SvenH

.

Valborgsfirande i Bygdegården

Trots att väderutsikterna spådde skyfall och åska inför valborgsmässoafton, vågade sig drygt 250 personer till Bygdegården. Men varken skyfall eller åska hörde av sig, bara ett litet kort vårregn.
Bingopromenaden var populär även i år och många tog chansen och köpte brickor för att gå den vackra turen.
Kvartetten Gunilla, Chatarina, Tord och Peter framförde ett fantastiskt proffsigt och fint program. Väldigt samspelta. Dem vill vi höra mer av.
Vårtalet hölls av kommunalrådet Niklas Larsson, som förutom att hälsa våren välkommen, även berättade om kommande kommunala investeringar i Lönsboda.
Medan valborgsbrasan knastrande tog sig, sjöng Snapphanekören våra välkända vårsånger, som hör valborgsfirandet till. Det är de sångerna, från en duktig manskör, som vi inte vill undvara.
Korv och kaffe med våffla gick det åt mycket av under den kyliga kvällen.
Ett stort tack till alla, som trots kyla och blåst, gjorde kvällen så lyckad. Tack alla besökare, tack alla medverkande och alla som hjälpte till. Stort tack även till brandkåren, som bevakade så inte brasan spred sig.
/SvenH

 .

Årsmötet den 15 april i Bygdegården

Ordförande Bertil Nilsson hälsade 60-talet personer välkomna till bygdegården. Sven Hellgren valdes att leda förhandlingarna och snabbt och rutinerat genomfördes årsmötet. Två nya styrelseledamöter invaldes och hälsades välkomna att arbeta i föreningen: BarbroTegberg Hansson och Håkan Håkansson. Avgående Bo Johansson avtackades för mångårigt arbete och uppvaktades med blommor. Nya moderniserade stadgar antogs för andra gången och ersatte därmed 1939 års version.
Inger Augustsson redogjorde för programmet för det nya verksamhetsåret, som blir lika omfattande som vanligt och i år även med musik och spelmansdag i augusti, en efterlängtad programpunkt.
Klas Bertil Nilsson valdes med kraftiga applåder till föreningens hedersmedlem. En välförtjänt utmärkelse efter 50 år i styrelsen.
Ordförande tackade för det gångna året och deltagande på årsmötet och bjöd till kaffebordet.
Sven Hellgren berättade slutligen till bilder från Lönsboda i forna tider, om gamla hus som rivits eller bevarats och rustats upp och om personligheter han träffat. Många kände säkert igen sig och minns med glädje. Med andra ord ett trevligt årsmöte.
Tore

Bild: Isabell Persson

 

Hitta aktivitet

Se alla aktiviteter