Skoldagen i Bygdegården 27 september

Det var tjugofyra glada barn och tre lärare som besökte hembygdsföreningen. Barnen tyckte att det var spännande att lyssna på hur det var för 100 år sedan och smaka den goda äggakakan i arrendebostadens kök. Vi tvättade på gammalt vis och var sedan hos våra fina lärarinnor i skolsalen. Och vi höll på med hö och provade på att hässja höet. Vi hade dessutom ett fint besök av ett fint litet lamm.
Så avslutade vi dagen med glass och det gick hem bra hos barnen.
Bild och text: Isabell P

 

Kulturarvsdagen i Blissingastugan 9 september

Kulturarvsdagen 2018 blev mycket lyckad. Att blissingabössor och även andra äldre bössor hör till vårt kulturarv, råder det ingen tvekan om.
I solskenet vid Blissigastugan radades den ena bössan efter den andra upp. De församlade bösseexperterna diskuterade vapnens äkthet.  Det pekades på autentiska detaljer och bössorna jämfördes.
Tolv bössor visades upp, varav sju var äkta blissingabössor.
Totalt kom det 45 personer, men många kom enbart för att se stugan och ta sig en korv eller fika i det fina höstvädret.
/SvenH

 

Veteranfordonsträffen den 26 augusti

Årets Veteranfordonsdag blev en stor succé. Detta trots att den blev inramad av svarta hotande moln, en kort, lått regnskur och ett par åskknallar. Men det mesta av dagen var det solsken.
Det blev rekord i både antal fordon och antal besökare. Som vanligt var det fordon av alla slag och årsmodeller. Det kom 48 bilar, 4 traktorer, 8 mopeder varav en flakmoped, samt 11 motorcyklar. Det förnämsta fordonet i år var en Armstrong Siddeley av 1953 års modell.
Cirka 700 besökare strömmade till för att titta på alla gamla fina veteraner. Efterfrågan på våfflor var därför så enorm, att det stockade sig ibland, trots att det var flera järn i elden. Även den grillade korven var efterfrågad och tog nästan slut.
/SvenH

 

Teater i Bygdegården 18–19 augusti

Lördagen den 18 augusti och söndagen den 19 augusti gästades Bygdegården av Vuxenskolans teatergrupp. Det blev succé båda dagarna.
”Neringens bok” är ett välskrivet och underhållande lustpel, med en allvarlig botten i vidskepelse och svartkonst, men även många förvecklingar. Även en kärleksaffär förstås, men allt reder upp sig till ett gott slut.
Det märks att skådespelarna är rutinerade, spelar med inlevelse och för att det är roligt. Dessutom spelad med naturen som scen och rekvisita, så förstärktes intrycket av livet mitt i den mörka göingeskogen. Duktiga musiker gjorde sitt till för den trollska stämningen.
Ett hundratal åskådare såg lördagens pjäs. Lika många kom till söndagen.
Publikens uppskattning gick det inte att ta fel på, med många och långa applåder.
Fler borde se ”Neringens bok”, när tillfälle kommer på andra håll.

Musik i Bygdegård den 5 augusti.

Programmet inledes med Göinges nationalsång, Vårt Göingeland, som sjöngs unisont. Sedan fortsatte den duktiga kvartetten Chatarina Johansson, Gunilla Grimmer, Peter Sjöberg och Tord Martinsson med en fin bukett bestående av många välkända och vackra sånger.
Eslövs Dragspelsklubb fyllde scenen till sista plats. Det blev sköna dragspelslåtar och där emellan ett eller annat skratt.
Nils Åkesson från Växjö underhöll med många situationer ur vardagslivet. Han lyckades också engagera fyra mer eller mindre frivilliga ur publiken till dans på scenen.
Efter Nils Åkessons framträdande återkom Eslövs Dragspelsklubb och hade minsann fått Olle Jönsson med i ensamblen.
På logen pågick även buskaspel med ett antal improviserande musiker.
Publiken uppgick till nästan 200 personer, som alla verkade mycket nöjda. Den lycklige vinnaren i lotteriet kunde hämta vinsten direkt efter dragningen.
Arrangemanget gynnades av lite mer lagom värme och sol samt friska men ljumma vindar.
/SvenH

 

Slåtterdagen i Möllehem 29 juli

Slåtterdagen vid Möllehem blev den varmaste slåtterdagen hittills. Moln på himmelen och en behaglig blåst, dämpade värmen lite och gjorde att ingen drabbades av solsting. Höet som fanns i de förtorkade ängarna gick det lätt att slåttra, så slåttern var ganska snabbt avklarad.
Det var tio liemän i farten och tre kvinnor med rivor för att vända höet. Kvinnorna var tidsenligt klädda.
Efter slåttern kunde Anna-Greta, Åsa och Isabell servera den som vanligt lika utsökta slåttersoppan. Till guidning i det lilla småbrukarhemmanet kom enbart ett par personer. De flesta hade säkert valt badstranden denna heta söndags eftermiddag.
Ett stort tack till dem som kom till Möllehem för att delta.
/SvenH

 

Öknamnsdagen i Bygdegården den 1 juli

Öknamnsdagen 1 juli blev välbesökt. Ett 60-tal personer kom till Bygdegården för ett snack om öknamn, eller enbart om örknedsbor i allmänhet ur det förgångna.
Förutom alla databaser att få information ur, fanns där en bildutställning från Gylsboda. Det fanns även bilder och biografier på personer med öknamn.
Ett kort och intressant föredrag hölls om den självlärde ”kodoktorn” Besa-Joan och hans torp.
Fotoklubben Fix hade satt upp sin traditionella utställning av bilder på personer och miljöer från förr. Den tilldrog sig som vanligt stort intresse, med gissningar på vem och var. Bilderna kommer att finnas i Bygdegården hela sommaren.
Till allmän trevnad fanns det även en kaffeservering.

Bild på IT-resurserna som behövs föra alla databaserna.
Fotograf: Urban Jönsson.

 

Midsommarfirande i Bygdegården

Även midsommaren föregicks av väderrapporter, som spådde regn och kyliga nordvindar. Men när midsommaraftonen infann sig, hade vädret kommit på bättre tankar. Det vackra vädret lockade drygt 400 personer och hundratalet barn till lekarna och dansen kring stången.
Den vackert majade stången, dekorerad med blå och gula band, restes snabbt av starka armar. De duktiga dragspelarna Ellinor Eriksson och Jan Bengtsson höll sedan i både musikunderhållningen och danslekarna.
Traditionsenligt uppträdde Vinslövs folkdanslag med för säsongen nya danser. Alltid lika fantastiska att se.
Så fanns det även möjligheter till vinster i ett lotteri. För barnen fanns det hoppborg, fiskdamm m.m., som de deltog i med liv och lust. Ett trevligt och skönt midsommarfirande för både äldre och barnfamiljer, som sökte sig till Bygdegården.
/SvenH

Friluftsgudstjänsten i Möllehem den 10 juni

Trots varningar om regn tidigare i veckan, genomfördes gudstjänsten i fortsatt värmebölja och uppehållsväder. Deltagarna delade upp sig, efter om de föredrog svalkan inomhus, skuggan eller solen utomhus.
Komminister Dan Eckeskog svarade för gudstjänsten, medan Eskil Hovén och Camilla Gustavsson ledde psalmsången. De underhöll även med musik efter gudstjänsten.
Det kom 35 personer till gudstjänsten. Flera var säkert intresserade av att se det lilla småbrukarhemmet.
/SvenH

.

Björkrisets dag den 13 maj

Björkrisets dag blev till solens dag. 50-talet hade kommit för att tillverka en visp av björkris, göra en rismatta eller en riktig Blåkullakvast. Man kunde också njuta av solen, gå en tipsrunda eller dricka kaffe och lyssna till PRO.s eminenta sång- och musikgrupp, som spelade och sjöng. Britt Håkansson presenterade sångerna och musiken. Åsa hade gjort något så ovanligt som lönnsirap, som kunde avsmakas. Sött och gott. En trevlig eftermiddag i grönskan.
/ Tore

Foto: Annelie Johansson

.