Välkommen till ett nytt år!

Välkommen till ett nytt år med Örkeneds hembygdsförening.

Ännu är inte vårt program för 2017 riktigt färdigt. Men vi kan lova att det kommer att bli en lika intressant verksamhet som under förra året. Läs nedan om allt vi hann med under 2016.

Så fort programmet är klart kommer det att läggas ut här på hemsidan.

 

 

Julstugan på skyltsöndagen 2016

Många var ute i den kalla snålblåsten på skyltsöndagen. Många passade också på att besöka oss i vår julstuga i LNT-huset. Tidvis var det trångt i stugan och tidvis var det trångt även vid den värmande tomtegröten.
Liksom tidigare år, kunde vi visa en gammaldags jul, med gamla bonader och julabrev, samt bakverk, som klenätter, struvor, lussebullar, marsipanfigurer. Det väckte säkert minnen till liv om forna jular, hos en och annan.
Tomtefar fanns på plats och alla barnen hade varit snälla och fick en julklapp. Böcker och julkort fanns till salu och lotteri. Det gick även att prata öknamn eller annan lokalhistoria.
Vinnarna i lotteriet är underrättade.

Skoldag i Bygdegården 2016

I strålande höstsol kom tidigt på morgonen klass 3 från Örkenedsskolan för årets skoldag till Bygdegården för en annorlunda skoldag. Iförda kläder som var skolmode för hundra år sedan med långa kjolar för flickorna och med vadmalskläder och hattar för pojkarna  fick de prova på hur en skoldag kunde vara på den tiden. Ett glatt humör var extra viktigt och alla var preparerade för uppgiften av sina lärare. Klassmorfar och mormor samt klassfarfar och farmor var också med och understödde  eleverna.
Att tvätta på gammalt vis med tvättbalja och vedeldad tvättgryta, matlagning och mathantering med gamla husgeråd, karda och tova ull  och klä på babydockor gamla barnkläder ingick också i temat och man hade skola på gammalt vis med bläck och linjerat papper för välskrivning och allt avslutades med lekar man lekte förr i tiden.
En visning av gamla jordbruksredskap och vagnar ingick också i undervisningen. Eleverna hade egen matsäck för lunchen , som åts i det fria och efter alla gemensamma lekar bjöds eleverna på modern glass. I ett långt led vandrade de 40 barnen glatt hem till skolan efter en härlig friluftsdag.
/Tore

Veteranfordonsdagen den 28 augusti

Meteorologerna spådde regnväder för hela söndagen. Därför trodde ingen att det skulle komma så många. Men vädret ville annorlunda och hedrade Veteranfordonsdagen med sol och precis lagom värme.
Ställde upp gjorde även fordonsägarna och publiken. Glansen från tjugosju bilar, femton mc och mopeder, samt en traktor, kunde beundras.
Mer än 250 personer träffades, trivdes och njöt av skönheterna, skärskådade motorerna och andra detaljer.
Till den goda stämningen bidrog även våfflorna och den grillade korven som serverades.
/SvenH

Familjedagen i Bygdegården 14 augusti

Den nya familjedagen i Bygdegården blev en succé. Mer än 200 personer deltog under dagen, varav betydligt mer än hälften var barn.
Sommaren var på sitt bästa humör, medan barnen deltog med liv och lust i aktiviteterna. Det fanns ponnyridning, brandbilsturer, hoppborg, spikislagning, fiskedamm och mycket, mycket annat.
Kaffe, saft, läsk och grillad korv serverades, samt lotterier och bingorunda för de vuxna.

Öppet hus i Blissingastugan den 24 juli

 Intresset för bössorna var stort

I strålande vackert väder var det öppet hus i Blissingastugan. Även om det också var lite åskkvavt, var det oväntat många som tog chansen att titta in i stugan och även titta på blissingabössorna. Några av besökarna hade egna bössor med sig, som de ville visa upp eller ha bedömda.
De snidade kolvarna diskuterades, liksom piporna och andra detaljer. Hembygdsföreningens Bosse Johansson berättade historien om ”Blissingarna” och om deras bössetillverkening.
Lite mer än sjuttio personer besökte stugan. Korv serverades, liksom kaffe.
Kanske bör tilläggas att inga bössor eller verktyg förvaras i stugan.
/SvenH

Slåtterdagen i Möllehem den 17 juli


Tio flinka ”liemän” ställde upp vid slåttern i Möllehem. Även tre flinka kvinnor var lika flinka med rivorna.
Vädret höll sig på den vackra sidan, trots hotande svarta moln vid några tillfällen.
Många passade på att besöka det lilla småbrukarhemmet och den vackra omgivande miljön.
Sammantaget kom det drygt 50 personer till Möllehem, till slåttern, eller bara för att njuta.
Som avslutning serverade Anna-Greta och Åsa den alltid lika utsökta slåttersoppan. Alltid lika uppskattad av alla.
/SvenH

Bakluckeloppisen i Bygdegården 16 juli.


Årets loppis hade bästa tänkbara väder, även om molnen tätnade lite på slutet. Det hade funnits plats för fler säljare, men de som kom hade mycket att sälja och affärer gjordes hela tiden. Humöret var det inget fel på. Alla verkade glada och nöjda.
/SvenH

Öknamnsdagen 3 juli

Den 16:e Öknamnsdagen blev även i år välbesökt. Drygt 70 personer sökte sig till Bygdegården. Även i år kom det flera långväga besökare.
Alla databaserna var på plats att söka i, och en hel del annat material samt utställningar.
Anders Ragnarsson höll ett intressant och uppskattat föredrag om öknamnen i sin egen släkt, ”Beint-Olsa-släjten”.
Möjligheten fanns att ta en fika medan öknamnen, släkterna och andra ämnen avhandlades mellan besökarna. Samtliga som kom verkade nöjda.
/SvenH

Midsommarafton i Bygdegården

Vädergudarna hotade med åskväder, men det var det ingen som trodde på. Det blev den varmaste och skönaste midsommarafton på mycket länge. Fler än 350 personer sökte sig till Bygdegården för dans, lotterier, pilkastning m.m.
Ellinor och Jan underhöll för tredje året lika skickligt på sina dragspel, med den musik som hör midsommaren till. De ledde även dansen runt stången, där både små och stora grodor hamnade i diket.
En midsommar i Bygdegården utan Vinslövs Folkdanslag är ingen midsommar. De har varit med sedan tidernas begynnelse, och dansade in med nya danser samt pig- och drängdramatik. Alltid lika skickliga och underhållande.
Mycket kaffe, saft, glass och vatten gick det åt i värmen.
/SvenH