Boksläpp "Resan de gjorde".

Äntligen har Hembygdsföreningens bok om emigranterna från Norra Vi kommit från tryckeriet. Björn Johansson har skrivit  boken "Resan de gjorde" och letat fram ett stort antal av de ca 550 personer som under åren 1850-1920 emigrerade till Nordamerika. Det är både bönder, torpare, drängar och pigor som i en strid ström äntrade amerikabåtarna för att söka lyckan i "det förlovade landet". Det känns litet märkligt att det var tre gånger fler personer som lämnade Norra Vi än vad det finns invånare i bygden idag. Björn har forskat i kyrkoarkiven i Sverige och i de amerikanska motsvarigheterna. Många ättlingar i Norra Vi har varit hjälpsamma med såväl historier, brev och fotografier. Intresset har varit genomgående stort. Det mest omfattande källmaterialet har varit de ca 1 000 brev som de fyra bröderna Ekman skickade hem till Hult. Breven finns idag tillgängliga på Riksarkivet. Originalen finns deponerade i Kisas lokalhistoriska arkiv. Björn har läst samtliga och lagt in vissa avsnitt direkt i boken. Breven speglar inte bara brödernas historia från 1900 till 1970 utan också USA:s framväxt från fattigdom till generellt sett välstånd. Brödernas olika historier är också fascinerande där de levt i djupaste fattigdom,  tvingats leva "indianliv", arbetat som rallare, gruvarbetare, etablerat sig som egenföretagare och inte minst letat efter guld i Alaska. Man får också en bild av den oro som den hemmavarande släkten kände för sin barn och syskon, då inte minst under 1:a världskriget, då Salomon skrev brev hem från skyttegravarna i Frankrike. Boken har, bildligt talat, aktualitet också idag, när vi läser om och diskuterar immigrationen. Vi har tryckt boken i ett begränsat antal så passa på att köpa den snarast. Vi säljer boken genom våra styrelsemedlemmar och Björn Johansson.                                                                

Styrelsen diskuterar programmet för våren 2022. I god tid före årsmötet den 9 april kommer ett medlemsblad med detaljer.

 

Under tiden påminner vi om 
VANDRINGSLEDER: Till  Vassviksberget från parkeringsplatsen nedanför. En 700 m lång vandring, där du kan testa dina kunskaper om djur och natur, för dig upp på berget, där en vidunderlig utsikt väntar. Speciella frågor för de yngre barnen, dessutom. 
 

En längre tur på ca 9 km utgår från Kyrkan och västerut genom Prästgårdsallén och vidare upp mot en gammal gravplats. Leden är utmärkt med orange markeringar.
Utmed leden finns ca 10 QR-koder uppsatta, som berättar om platser och händelser du passerar.
Om du vill korta vandringen finns möjligheter att avbryta och komma fram till utgångspunkten på ett kortare sätt.

www.visitydre.se kan du inspireras av en video, som bara lockar till att uppleva mer av nejden.

Se vår affisch.affisch VANDRA MED OSS.docx

 


Förening:

Norra Vi Hembygdsförening

Skapad av: Björn Johansson (2020-04-16 07:12:28) Kontakta föreningen
Ändrad av: Gertrud Månsson Falk (2022-01-21 12:02:12) Kontakta föreningen