Om oss

Vi är en aktiv och en högst levande hembygdsförening i underbara Fryksdalen. Vår hemvist är Berga hembygdsgård i Lysvik där vi också har en fastighet med ett flertal rum och ett rejält kök som vi hyr ut. Utsikten från Berga är vidunderlig med Fryken som ligger som ett smycke nedanför husen. Vi har även gratis Wi-Fi kopplat till bredband med fiberuppkoppling.

Image

Beskrivning: Här kan det bli en terass med tak.

Image

Beskrivning: Utsikt från Berga med Fryken som en spegel

Fotograf: Lennart Nordenstein

Image

Image

LYSVIKS HEMBYGDSFÖRENINGEN BILDADES 1931
Sockenstugan byggdes i början av 1800-talet och användes även som skola och låg strax söder om kyrkan. 1981 flyttades huset hit till Berga Gård. Byggnaden innehåller förutom storstuga, kök och två små rum även ett hembygdsmuseum på vinden.

BERGA GÅRD
En herrgård med anor från 1500-talet. Nuvarande byggnad  är uppförd  1804 efter en stor brand. Den innehåller 12 rum med 40 bäddar, välutrustat kök med konvektionsugn, rymlig matsal, trevligt sällskapsrum med TV. Den har också ett Annex med 11 bäddar uppdelade på  4 rum, två kök och modern tvättstuga. Anläggningen ägs och drivs av Lysviks hembygdsförening. Den är lämplig för ungdomar då rummen är utrustade med våningssängar , men även konferens och bröllopsgård . Här får hela släkten plats att övernatta och bröllopsmiddagen kan serveras i den närliggande hembygdsgården med plats för sittande 70 personer .

VALBORGSMÄSSOAFTON
Firas med stor brasa och fyrverkeri. Årets Lysviking koras. Föreningen har röstat fram en eller flera personer som uträttat något speciellt för Lysviksbygden. Vårkören sjunger in våren och kaffe med hembakt serveras i hembygdsgården.

NATIONALDAGEN 6 JUNI
Firas med sång och musik. Sunne Manskör medverkar sedan 20 år, samt   inbjuden högtidstalare ,bygdens alla föreningar paraderar med sina flaggor. Denna anläggning ligger högt på en udde i sjön Frykens norra del. Har man en gång varit här kommer man gärna åter. Utsikten är helt hänförande.

MIDSOMMARAFTON 
Vi börjar 15.00. Alla hjälps åt att klä midsommarstången med sina medhavda blommor. Under sång och musik bärs den på plats och dansen kan börja. I hembygdsgården serveras kaffe med hembakt bröd. Lotterier med fina vinster.

EN ONSDAGSKVÄLL I JULI
Vi har Irländsk  afton eller trubadurer som är populära. Då finns många hemvändare på plats för att träffa nära och kära. Kaffeservering och lotterier.

KULTURVECKAN I SUNNE
Firas en augustionsdagkväll med Berättarafton. Inbjudna gäster underhåller.