Besök Smådjurskrematoriet i Gillberga, 26 sep. 2018

Som säkert många inte känner till så finns i Kungsåra en mycket viktig anläggning för många människor. Ett krematorium för människans bästa vänner: Hunden, katten, marsvinet och kanariefågeln… Vad händer när det värsta sker, de har dött och måste omhändertas?  Hembygdsföreningen sökte svaret på frågan och besökte anläggningen i september.

I Kungsåra finns alltså ett krematorium för smådjur (smådjur räknas i princip djur i storlek upp till hundar), det är beläget i skogsbrynet i Gillberga. Här hämtar 5 anställda djurens kvarlevor från upptagningsområdet och kremerar dessa i flera ugnar. Askan från ugnarna omhändertas och placeras i urnor. Urnorna är helt unika för varje djur. Ingen sammanblandning får ske!
Noggrann märkning följer varje djur från veterinärkliniken – där de flesta djur kommer ifrån – till ugnen. Märkningen överförs till urnan som innehåller askan från ugnen och körs tillbaka till veterinärkliniken där djurägaren får hämta urnan. Upptagningsområde för Smådjurskrematoriet är förutom Västerås/Enköping även flera kliniker i Stockholm.

Att driva ett krematorium är förenat med en omfattande byråkrati. Anläggnigen är övervakad av många statliga och kommunala myndigheter: Jordbruksverk, Miljö/Hälsa, Naturvårdsverk, Byggnadsnämnd, Arbetsmiljöverk osv.

Midsommarafton 22 juni 2018

Årets Midsommarfirande i Kungsåra Bygdegård besöktes av omkring 180 personer. Barn och vuxna fikade, hoppade grodor, dansade och lekte till en levande orkester under ledning av Lars Ahlberg, spelade gjorde också Anders Jansson och Stefan Swehla.

Veteranbilsträffar den 24 maj, 28 juni, 23 augusti och 13 september.

Under sommarhalvåret har det varit 4 stycken träffar för Europeiska veteranbilar: 24 maj, 28 juni, 23 augusti och den sista var 13 september.

Träffarna har lockat upp till 200 besökare som – inte bara har tittat på bilar – utan även har kunnat ätit härliga mackor och avnjutit hembakt kaffebröd samt korv&bröd.

Vid årets sista träff 13 september kom cirka 150 personer som även kunde njuta av Blugrass&Countrymusik framförda av det eminenta bandet Blue Billy Boys.

Träffarna har arrangerats av Kungsåra Bygdegårdsförening i samarbete med Studiefrämjandet.

Planer finns på att ha bilträffar även 2019, så håll utkik på denna hemsida!

Bilträff 2018-05-24

Bilträff 24 maj 2018

Hitta aktivitet

Se alla aktiviteter