Bräcke Mölla

Foto Peter Sandell

Årets öppna visningar är slut. Vi tackar alla besökare för ert intresse.
Välkomna igen till sommaren 2018.
Program kommer att presenteras under våren.

Vägbeskrivning
Kör från Höganäs på väg 111. När du passerat Nyhamnsläge så ser du möllan uppe på backen till höger.
Adressen är
Bräcke Lid 39-22
263 76  Nyhamnsläge

eller för dig med navigator är koordinaterna: 56.256155,  12.533987

Kontaktpersoner:
Peter Sandell          070 246 54 01
Anders Lindholm  070-491 35 99

Syftet med vår verksamhet
Kommitténs mål är att hålla möllan i skick så att det är möjligt att visa den i drift och visa upp den. Möllan utgör ett viktigt kulturarv och utgör en väsentlig del i jordbrukslandskapet runt Krapperup. Det är en imponerade syn att se henne med vingarna snurrande och att få se hur den gamla tekniken fortfarande fungerar.

Vi tillämpar fri entré till vår mölla
Under sommaren har vi öppna visningar och möllan är öppen för besök ända upp till kvarnloftet där du kan se kvarnstenarna mala säden till mjöl.
Vi säljer bröd bakat på eget mjöl, brödmix och mjöl.
Köp lotter
Njut av gott hembakt med kaffe och njut av utsikten
eller ät  en god smörgås på vårt bakade bröd och gott pålägg!

All våra intäkter går till underhåll och renoveringar. Vår underhållsplan för de närmaste tio åren slutar på över 1 miljon kronor, (ideellt arbete inte inräknat) så det gäller att vi kan få intäkter på våra öppna visningar och bidrag från olika håll för större reparationer.Vi är många som ideellt arbetar med möllan. Vår belöning är gemenskapen, trivseln och att vi tycker det är roligt. Tänk er när det kommer en buss med femtio personer från Grolleklubben (en klubb för traktorentusiaster) i Jönköping och vill se vår mölla, när det redan är fullt med besökare. Mängder av frågor och många brödmixpåsar med hem.

Möllan ligger högt och vackert belägen efter väg 111 mellan Höganäs och Mölle, närmare bestämt mellan Krapperup och Nyhamnsläge. Under sommaren ordnar vi fem till sju öppna visningar. Vi sätter vi segel och är vinden tillräcklig maler vi mjöl. En imponerande syn. Vi visar möllan så tidstroget som möjligt, med malning och visning av den finurliga tekniken. Besökare önskar ofta få köpa med sig bröd, brödmix eller lite mjöl som minne av besöket. Och dricker gärna kaffe, äter hembakt bröd och njuter av den fantastiska utsikten.

Om du köpt mjöl hos oss kan du prova receptet: Möllarens grova rågbröd.

Möllarens grova rågbröd

 

Du som inte har eller har haft möjlighet att komma till våra visningar gå gärna in på You Tube med länken:  http://youtu.be/uy55f_qf74Q

Björn Loodberg

Foto Björn Lodberg

Åk gärna upp till möllan även vid andra tillfällen. Vi kanske är där och arbetar med något. Självklart visar vi då den fina mölla för er. Om vi inte är där: Gå runt och titta på möllan. Slå er ned, njut av utsikten och er egen medhavda kaffekorg.

Axel BergenfeltFotograf: Axel Bergenfelt

Klicka på bilden om du vill se den i större format

I slutet av denna text visas en del  bilder från möllan både inifrån och utifrån. Klicka på en bild så får du en förstoring. Du kan lätt bläddra farmaåt och bakåt för att se på bilderna i större förstoring.

Under rubriken ”Minns du” kan du läsa mer om vår mölla!

MAGASIN

Kommittén för Bräcke Mölla har under 2016 återuppfört ett magasin vid möllan.

Under 1920-talet byggdes ett magasin vid den mölla som då stod på Bräcke backe. Förändringar i ”logistiken” gjorde att man behövde mer plats för att hantera säd och lagra mjöl. På gamla bilder kan man se detta magasin. Se länken:

Gamla magasinet

Nu har vi återuppfört  ett magasin i stil med det magasin som fanns tidigare.

Finansieringen av projektet sker dels genom att Länsstyrelsen i Skåne har beviljat ett bidrag på 175 000 kronor ur landsbygdsprogrammet 2014-2020, som delvis finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling samt att Sparbanksstiftelsen Gripen har beviljat ett bidrag på 75 000 kronor. Vi har också fått bidrag från Stiernstedt Kockenhus Kulturförening på 20 000 kronor.

    EU-flagga+Europeiska+jordbruksfonden+färgSparbanksstiftelsen_Gripen_Swedbank

IMG_2680Fotograf: IMG_2680

Klicka på bilden om du vill se den i större format

För mer information om magasinet och dess byggnation klicka på länken:

ÅTERUPPFÖRT-MAGASIN-VID-BRÄCKE-MÖLLA, 2016

             

Under rubriken ”Minns du” kan du läsa mer om vår mölla!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hitta aktivitet

Se alla aktiviteter