Sett, hört och hänt


 

Tokeryd 1:4, Almesberg
Nya ägare:
Jesper Kronsell
Jon Juhl Kronsell.

 

Onsdag 10 april
Föreläsning i Allégården
Vid vårens sista föreläsning, var det sång och musik som stod på programmet.
Det var trubaduren Johan Fält från Ydre som bjöd på en kompott av både kända och mindre kända visor och sånger.
38 personer kom för att lyssna på honom.
Efteråt hade föreläsningsföreningen årsmöte, då det bl a planerades för höstens föreläsningar.

Fredag 15 mars
Hembygdsföreningen och Sockenrådet höll sina årsmöten i Allégården.
Hembygdsföreningen bjöd på kaffe och smörgåsar.

Onsdag 13 mars
Föreläsning i Allégården
Gudrun Fleur från Eksjö, berättade till bilder om sitt mångåriga hjälparbete i Sri Lanka.
32 personer kom till Allégården denna kväll.

 

Onsdag  28 februari
Föreläsning i  Allégården
Jorden runt utan flyg.  
Yvohn Thunborg berättade om en fantastisk resa hon gjorde tillsammans med en väninna för några år sedan. Hon hade länge drömt om att få åka jorden runt och när hon fyllt 70 år, blev resan av. En resa fylld av upplevelser och äventyr. De reste via Helsingfors till Moskva där de tog den transsibiriska järnvägen och kom via Mongoliet till Kina. Över Stilla havet gick färden med ett stort containerfartyg till Amerika. Där blev det besök hos både bekanta och obekanta, bussresor från väst till öst. Atlanten korsades med ännu ett containerfartyg. Sista biten blev det buss från Tyskland till Jönköping. Det var en stark och intressant berättelse och mycket bra bilder, dessutom satt sig Yvohn vid pianot och ledde ett par allsånger.
48 personerna kom till Allégården fick ta del av detta.

 

Onsdag 14 februari 2024
Årets första föreläsning
   Författaren Cecilia Andersson berättade om sin väg till att bli författare. Hennes dröm var att bli journalist och att få jobba med ord. Istället blev det siffror, matematik och bokföring m m.
   Men för några år sedan slutade hon sitt jobb som redovisningskonsult och blev författare. Hon har skrivit tre böcker i Västerviksserien, en spånningsroman där handlingen till viss del utspelar sig i Eksjö. Flera böcker är på gång. 
   Tjugofem personer kom till Allégården och lyssnade till denna intressanta berättelse om skrivandet, men också om arbetet med förlag och distribution.

2024

 

Fastighetsaffär
Kråkshults-Näs  Sjönäs (Sjöanäs)
Ny ägare: Fransiska Henze

 

Lördag 11 november 2023
Årets tema för Arkivens dag var Färg och form och visst var det detta som visades upp när drygt trettio personer besökte Allégården.
Madeleine Fungbrant visade upp en klänningsparad, Börje Gustavsson ställde ut ett 40-tal av sina vackra slipsar, han har ca 10.000 slipsar i sitt museum. Vidare fanns textiltryck av Carin Svedberg, schabloner, skisser och provmålningar av Filip Danielsson. Margaretha Bladh visade sin hembygdsdräkt och Monica Ekbladh visade färgglada hemstickade strumpor. På två tavlor hade Gunnel Bolin monterat upp vykort som tillhört Amanda och Hjalmar Sundell. Bille-Bild Persson fanns representerad med teckningar och bilder. Skulpturer av Hilding Jonsson, gjorda i asbest, visades också. På ett av borden låg det ett 50-tal reklammössor, många av modell äldre.
Anders Stigbäck berättade om konstnären Eric Johansson, som har anknytning till Kråkshult.
Ett 10-tal pärmar med foton, texter och urklipp hade hämtats upp från arkivet och som vanligt tilldrog de sig ett stort intresse.
För serveringen av kaffe med gott bröd svarade Monica, Veronica och Maria. Kaffet serverades i gamla fina koppar.
Till Världens barn insamlades 1100 kronor.

 

 

Fredag 3 november 2023
Missionsauktion i Allégården
En stor begivenhet är missionsauktionen, som alltid äger rum dagen före Alla helgons dag. Det är något av en hemvändardag och många passar på att tända ljus på sina anhörigas gravar. I år kom det ca 80 personer. Församlingsherden Markus Klefbeck ledde först en andakt och ropade sen auktionen efter kafferasten. I en paus serverades ostkaka med sylt och grädde. Auktionen inbringade 28 100 kr och i snitt fick man betala 570 kr/kg för den hemystade osten. Julgranskaramellerna utbyttes av syföreningen mot bröd för några år sedan. Varje bröd har ett nummer och tillhörande vinst. Det är alltid lika spännande att se vilken vinst man får. Då det blir allt färre handarbeten att ropa ut så är det sånt som går att äta som drar in mest pengar. Och julgranarna från Fågelhult hittar snabbt sin köpare!

 

Onsdag 1 november 2023 Allégården
Filmvisning i Allégården
I det programblad som skickades ut till alla hushåll i Eksjö kommun inför Kulturfestivals veckan (v 44) fanns Kråkshult med på två ställen. Onsdagen den 1/11 visade hembygdsföreningen Kråkshults filmerna ”Kråkshult i helg och söcken”. Det var naturligt nog ett vågspel att visa dem på eftermiddagstid. Men det kom 33 personer och det får vi vara nöjda med. Många besökte oss för första gången eller hade bara sett den ena filmen. Mellan filmerna, den från 1955 och den från 1960, var det servering och den frivilliga gåvan till Världen Barn blev 1520 kr.

 

Onsdag 25 oktober 2023
Höstens sista föreläsning i Allégården med sång och musik av Vårat gäng.
Det var en förstklassig musikunderhållning som de drygt 40 närvarande fick uppleva. Fem duktiga musiker, med den fantastiska dragspelaren och sångaren Peter Johansson i spetsen, bjöd på en mycket uppskattad musikkväll.


Onsdag 11 oktober 2023
Föreläsning  ”Fyra år i Bryssel”
Kvällens föreläsare var Tobias Enell från Tranås, föreståndare på Stiftsungdomsgården Gransnäs. 
2017 började han arbeta som församlingspedagog i Svenska kyrkan i Bryssel, där han stannade i fyra år. Bryssel har lika många invånare som Sverige och är ungefär lika stort som Småland, och det finns omkring 8000 svenskar där. Hans uppgift som församlingspedagog var främst skapa kontakter, men han hade också hand om konfirmandundervisning och andra diakonala göromål.
Han berättade också om SKUT, Svenska kyrkan i utlandet, vars verksamhet finns på många platser i världen och styrs från kyrkokansliet i Uppsala och biskopen i Visby stift är ledare.
 


Måndag 9 oktober 2023
Eksjö kommuns hembygdsråd sammanträdde i Allégården under ledning av Irene Oskarsson.
Hans Bjernvik från Stockholm demonstrerade hur man kan jämföra gamla kartor och se om husen har flyttats under årens gång. Irene Oskarsson, som är ordförande i länets hembygdsförbund, informerade om vad som var på gång i Sveriges hembygdsförbund och i länets.
Sedan fick hembygdsföreningarna berätta om vad som hänt sedan sist och även diskuterades vilka problem som fanns.
Marie Hammarin från Vuxenskolan informerade om projekt Svea på pinnstolen.
Kråkshults hembygdsförening bjöd på kaffe.
Närvarande föreningar var: Hult, Höreda, Ingatorp. Mariannelund, Bellö, samt Bruzaholm

 

Onsdag 27 september 2023
Föreläsning  ”55 år med bistånd”
Denna kväll var Berth Nilsson från Vetlanda tillbaka som föreläsare.
På ett fängslande sätt berättade han om sina uppdrag ute i världen bl a om stamstrider, medling och konflikthantering i Etiopien, flyktingläger i Sudan, vattenbrist i  Somalia och Moder Theresa i Indien. Han hade också varit i Tjernobyl fem år efter olyckan och studerat följdverkningar av katastrofen. Han berättade också om de bussresor han kört med handikappade ungdomar.
29 personer kom till Allégården denna kväll.

 

 

Fredag 22 september 2023
Film- och bildvisning i Allégården, där Svante Wernvall visade filmer och diabilder.
Filmerna var tagna av Helmer Persson från 1955 och framåt. Kommentarer hade lagts in av Asta och Penthy Persson.
Monica Brogren har till föreningen överlämnat ett stort antal  diabilder som tagits av hennes far, kantor Lindegren. Av dessa visades ett 30-tal, vilka var tagna under 1960-talet. 
24 personer fanns på plats och hjälpte till att identifiera de personer som visades på film och bilder. Stort intresse tilldrog sig skolkorten, där nästan alla kunde kännas igen.
Som vanligt blev det trevlig kväll, där det även bjöds på en enkel fika.

 

 

Onsdag 13 september  2023
Föreläsning i Allégården
Terminens första föreläsning 13/9-23 besöktes av 27 personer, Julia Snive berättade om sitt arbete på ett barnhem i Nairobi. Mellan sina många resor till barnhemmet var hon hemma i Sverige och samlade in pengar. Genom bilder visade hon hur fattigt folk ute på landsbygden bodde och levde. Målet med barnhemmet var att få pojkarna drogfria och ge dem skolgång upp till studentexamen. Nu har Julia slagit sig till ro som lågstadielärare i Österbymo, men intresset för dans odlar hon som lärare på Kulturskolan i Tranås.       
Föreläsningen var intressant och efteråt inbjöd föreläsningsföreningen till en stunds gemenskap runt kaffeborden, Många delade minnen av resor till Kenya.
 

Tisdag 5 september  2023 
Höstresa.
Åter har Kråkshults hembygdsförening arrangerat en uppskattad resa. Den företogs med Mats vid ratten på en JORO-buss och med Siv som eminent reseledare. Monica hade skaffat så många deltagare att det krävdes en större buss. Vi var nämligen 51 st som var med.
I Kråkshult tog många plats i bussen och sedan hade folk möjlighet att stiga på i Bellö och Hjältevad och slutligen i Eksjö.
Första stopp gjordes vid Sankta Valborgs kapell i Lövhult. Tre personer ur den styrelse som bildats när reparation av kapellet var nödvändig, ställde upp och berättade mycket förtjänstfullt.
Resan gick sedan direkt till Kroatorpet i Huskvarna ,där lunch serverades. I det vackra solskenet blev det en stund till social gemenskap.
Därefter gick resan till huvudmålet, Rudenstams äppelodling. En väldigt insatt person steg på bussen och vi företog en s.k. äppelsafari. Han var en av ägarna och han berättade byns historia, hur odlingen ändrat karaktär, äppelsorter och plockning. Därefter fick vi gå in och se hur frukten sorteras och förvaras. Allt mycket intressant! Slutligen det många väntat på, handla! Och blev man trött kunde man stilla sitt godisbegär med glass eller äppelpaj. Och solen sken!
Hemresan gick via den vackra platsen Bunn och sen åter till Eksjö via Vireda och Aneby. Karl-Lennart framförde vårt tack till organisatörerna för den trevliga resan och en varm applåd följde. Därefter skedde avstigning i omvänd ordning. Och några eksjöbor följde med till Kråkshult, vår vackra hembygd. Bussen körde sen tillbaka till stan.

Fastighetaffär
Kråkshult 10:1  Lidhemmet
Ny ägare:  Nicole och Tobias Stephan Maier

Söndag 23 juli 2023
Kråkshultsdagen
När det är Kråkshultsdagen är det alltid vackert väder, så var det i år också. Festplatsen fylldes av folk, uppskattningsvis 800 – 900 besökare kom. För många är den här dagen något av en hemvändardag, då man träffar släktingar och vänner som man inte ser så ofta.
Först ut på scen, eller rättare sagt framför scen, var Ehrling ” Elvis” Lundberg. Han fick snabbt publiken att sjunga och gunga med i sångerna.
Lite senare uppträdde den populära Cittragruppen från Ingatorp.
Våge Olofsson visade upp flera äldre traktorer och bilar. Dessutom demonstrerade han en gammal vedkap, som användes till att kapa ved till gengasaggregaten. Veden kapades i korta ”pluttar”, kanske 7-8 centimeter.
I konst- och hantverkstältet fanns Carin Svedberg med bl a hemvävda mattor, Hedwig Gertz visade sin keramik och Svante Wernvall presenterade utsökt vackra fotografier på byggnader i socknen. Dessutom fanns ett flertal affischer från gamla Kråkshultsdagar.
Bratwurst med surkål, kaffe med hembakat bröd och glass hade som vanligt en strykande åtgång. Det fanns också möjlighet att spela på chokladhjul och skjuta med luftgevär.
Kråkshultsdagen arrangeras av Hembygdsföreningen, Sockenrådet och Sportklubben.
På måndagskvällen var det efterfest i Fridhem för alla som hjälpt till.


Fredag 14 och 21 juli 2023
Filmvisningar
De bägge kråkshultsfilmerna, inspelade 1955 respektive 1960, var visats två fredagar i Allégården, Enligt traditionen skall det vara filmvisning fredagen före Kråkshultsdagen. Men då det visade sig att intresset var stort, så beslöt hembygdsföreningen att visa bägge filmerna varje år.
Man behöver inte vara kråkshultsbo för att ha utbyte av filmerna. De skildrar nämligen hur det såg ut på landet förr i tiden. Men visst har många en anknytning till bygden. Filmernas titel är ”Kråkshult i helg och söcken” och många personer skymtar förbi. Många är nu döda och få känner igen dem och minns namnen.I första filmen görs nerslag på olika platser i socknen. T.ex. görs besök i kvarnen och affären i Bjälkerum, vi får vara med på en lektion i skolan i Kråkshult samt besöka Elof på Ön.  I andra filmen får man följa hur jorden brukades förr, från det att gödseln spreds för hand, harvades med traktor, potatis sattes, gräset slogs hässjades och kördes in, säden slogs med självbindare och rökar sattes upp. Vid potatisplockningen var det bra med en stor familj annars fick man be grannar om hjälp. Även skogsbruket skildras från plantsättning till avverkning. Olika tekniska hjälpmedel som motorsåg och vinscher demonstreras. Ing 2 anlägger fotbollsplanen och planen nedanför skolhuset jämnas till. Alla tre skolbilarna kör fram för att lämna av eleverna vid hemmen runt om i socknen. Allt eftersom fick först högstadieeleverna (1962) gå i Mariannelund och sedan 1967 även mellanstadieeleverna och slutligen lades skolan ner1969.
Båda filmkvällarna hade hembygdsföreningen ordnat med kaffeservering.
Det var fullsatt i Allégården båda kvällarna.

 

Söndag 26 juni
Friluftsgudstjänst på Festplatsen
Som traditionen bjuder så ordnar Svenska kyrkan och Hembygdsföreningen en friluftsgudstjänst söndagen efter midsommar. Denna varma och vackra söndagseftermiddag sökte sig mer än 30 personer till den vackra festplatsen i Kråkshult, där sittplatserna var behagligt placerade i skuggan.
Marcus Klefbeck predikade och Helena Lundborg Svensson stod för musiken. Hässleby-Kråkshults kyrkokör samt Mairy Karlsson och Wåge Olofsson sjöng. Allt inramat av vacker fågelsång.
Efteråt bjöd Hembygdsföreningen på kaffe.

 

Söndag 11 juni
Pilgrimsvandring med mässa
Vandringen började vid kyrkan och fortsatte via Almesberg till Fågelhult och tillbaka till festplatsen där mässan hölls.
Drygt 30 personer deltog,

 

 

Fastighetsaffär
Kråkshult 2:6, Lilla Grönkullen
Ny ägare: Olle Axel Olofsson


Kristi Himmelfärdsdag 18 maj
Kyrkogårdsvandring
Flera gravstenar har, av olika anledningar, plockats bort från gravarna och har nu med ideella krafter utplacerats på och vid den norra kyrkogårdsmuren. Det var där vi, ett tjugotal personer, samlades och Anders m fl berättade om de bortgångna personerna. Många av dem hade gått bort för så länge sedan att ingen av oss hade träffat dem, men genom berättelser lärt känna dem. Det finns också gravstenar med namn som ingen känner till.
Tack vare hembygdsföreningens engagemang finns nu gravstenarna kvar, i stället för att de skulle hamnat i en stenkross.

Onsdag 12 april
Terminens sista föreläsning bjöd på högklassig musik och sång. Drygt 30 personer hade sökt sig till Allégården denna kväll. Det var Tombola från Linköping som underhöll oss. Många från Bellötrakten kände till dem. Och trots att de bara var två gav de ett fullspäckat program. Det var Ola Lager, sång och gitarr, samt Olov Öberg, sång och fiol. Efter den sedvanliga gemenskapen runt kaffeborden bjöd herrarna på ytterligare sång och musik. Föreläsningsföreningen har nu att sätta ett intressant program inför höstterminen. Vi märker ju att folk tycker om vår verksamhet.

                                                           Image

                                                                             Olov Öberg och Ola Lager
 

 

 

Fredag 29 mars
Föreläsning
Trots dåligt väder kom 30 personer till Allégården för att lyssna till landshövding Helena Jonsson.
Hon visade information om Jönköpings län och hon berättade om sitt arbete på länsstyrelsen med bl a klimatfrågor, arbetsmarknaden, säkerhetsfrågor och krishantering. Efteråt fanns möjlighet att ställa frågor till henne.
Det var en intressant föreläsning som i vanlig ordning avslutades  med kaffe och macka.

 

 

Fredag 17 mars
Årsmöten 
Både Sockenrådet och Hembygdsföreningen höll sina årsmöten i fredags. 22 personer hade sökt sig till Allégården denna kväll.  Anders Stigbäck och Ann-Britt Karlsson ledde Sockenrådets årsmöte. De fick förnyat förtroende att vara ordförande och sekreterare liksom Gunn-Britt Carlsson som ekonomiansvarig. Av verksamhetsberättelsen framgick att en enklare vårfest anordnats och beslutades att Allégården skall städas 13 maj 2023. Det var Sockenrådets tur att bjuda på förtäring mellan årsmötena. I lilla salen hade dukats upp läckra smörgåsar och chokladkaka med både vispgrädde och hallon. Alla lät sig väl smaka!

Sen var det Hembygdsföreningens tur att hålla sitt årsmöte. Detta leddes av Karl-Lennart Karlsson och Margaretha Bladh. Årsredovisningen och valen avlöpte friktionsfritt. Även denna förenings styrelse beviljades ansvarsfrihet. I festkommittén för Kråkshults-dagen ingår, Gunnel Bolin, Svante Wernvall, Wåge Olofsson och Anders Stigbäck, som representanter för hembygdsföreningen. Beslutades att Gunn-Britt och Lars-Åke Carlsson stöttar Karl Axel Jonsson i hans ansvarsfulla uppgift som ekonomiansvarig. Då årsmötet skulle välja valberedning uppstod problem. Den ständige sammankallande Erland Brogren avtackades med en varm applåd och i hans ställe valdes Jörgen Ewertsson, men Lars-Åke Carlsson blir sammankallande. Av verksamhetsplanen för 2023 framgick att redan beslutat är en kyrkogårdsvandring, filmvisningar och Kråkshultsdagen.
En resa planeras till början av hösten. Slutligen följde dragning i medlemslotteriet. De lyckliga blev Bo Stigbäck och Bengt-Göran Filipsson. 

Onsdag 1 mars
Föreläsning
Leif Ockander, från Jönköping, höll en mycket intressant föreläsning om THX.doktorn, Elis Sandberg, 1910-1989.
Sandberg, som var veterinär, ägnade större delen av sitt liv åt att forska om medlet THX som framställdes av kalvbräss och vatten. Det ansågs kunna bota bl a TBC och cancer. Han hade sin verksamhet i Aneby, där han genom åren tog emot tusentals människor som sökte för olika sjukdomar. Sandberg var inbjuden att forska vid universitetet i Stanford USA. Det blev en kortvarig vistelse där, då ledningen inte tyckte det var intressant nog. Medicinalstyrelsen, senare Socialstyrelsen, gjorde flertalet utredningar och försökte stoppa honom men lyckades ej. Han åtalades flera gånger men frikändes. THX blev alltmer populärt, i t ex Tyskland fanns flera hundra kliniker. 1987 godkände Läkemedelsverket THX som naturmedel. I samband med detta minskade intresset och så småningom lades kliniken i Aneby ner.
Ett 40-tal personer besökte Allégården denna kväll som i vanlig ordning avslutades med kaffe och fralla.

Fastighetsaffär
Kråkshult 8:2, adress Kråkshult 6
Skolan
Ny ägare: Catherine Mathew Senga Eneberg,

 

Onsdag 15 februari  2023
Årets första föreläsning lockade 37 personer till Allégården.
Det var naturfotografen Lennart Andersson från Aneby som visade sin film "Djur och natur i Smålands skogar".
Det var en mycket vacker och intressant film, där man bl a fick se orrspel, en aggressiv tjädertupp som gick till anfall, älgar, rådjur, rävar och man fick följa en grävlingfamilj på nära håll.

2023


Lördag 12 november 2022
Arkivens dag  ”Myter och mysterier”.
Från arkivet hade Hembygdsföreningen plockat fram pärmar med bl a gamla fotografier.
Kantor Gustaf Lindegren var under många år en flitig skribent i Smålands-Tidningen. Hans dotter, Monica Brogren, överlämnade till föreningen flera pärmar med urklipp av artiklar och notiser med anknytning till Kråkshult, som hennes far skrivit. Alla pärmar tilldrog sig stort intresse och många minnen kom fram. Frågor ställdes och svar gavs.
Efter kaffe med gott bröd, var det berättardags. Då handlade det om myter och mysterier, som en del kallade för spökhistorier. En plats som nämndes ett flertal gånger var Sandlyckorna på vägen mot Bellö. Där hade det hänt flera saker som ingen kunde förklara.
Ett tjugotal personer kom till Allégården

Fredag 4 november
Auktion i Allégården
Denna kväll var det dags för Kyrkliga syföreningen att än en gång anordna en auktion, det var några år sedans sist.
Kvällen inleddes med andakt av Markus Klefbeck, därefter serverades kaffe innan auktionen tog sin början. Det var många skänkta varor som Klefbeck fick ropa ut. Det var julgranar, ostar, två tavlor av David Aurell, limpor med lottsedel, andra bakverk, frukt, hemstöpta ljus och mycket annat. Priserna blev höga, priset för ostarna var 671 kronor kilot. Julgranar kostade 600 kronor. Limpor med vinstlott närmare 500 kronor. I en paus serverades det ostkaka med grädde och sylt. Kvällens behållning uppgick till 35.255 kronor.
Det var fullsatt i Allégården med både gamla och unga,

Fastighetsaffärer

'Lindåsen 1:7, adr Lindåsen 3
Ny ägare: Frank Hildebrandt

Fagerhult 3:9, adr Österås 1
Ny ägare: Marvin Helmut Heinz

Kråkshult 3:7 och 4:7 adr Ekäng 1
Ny ägare: Sven Lange


Söndag 30 oktober 2022
Kulturfika med tema återbruk.
Som ett led i Eksjös Kulturfestival 2022 var Kråkshult med. Hembygdsföreningen anordnade söndag 30 oktober kulturfika med tema återbruk.
Från när och fjärran strömmade det in människor och uppskattningsvis kom det 60 personer. Om det var kakorna bakade efter gamla recept eller utställningen av återbrukssaker, som intresserade besökarna, är svårt att avgöra.
Allégården var trevligt möblerad, vita dukar på borden och vackert dukade med fina kaffekoppar, som Monica haft med. Hon är den stora idésprutan! Runt väggarna var en mängd saker utplacerade.
Margaretha presenterade några av sina saker t.ex. mjölkpallen som nu används till att ställa kattsandspaketet på och sin vackraste prydnadssak, en fågel tillverkad av gamla bestick. Mairy berättade om kakorna, som hon bakat efter Anna Lindells recept, vilket hon fått av Asta Persson. Nu tog en del besökare en extra tur till lilla salen för att avsmaka dessa kringlor! Även männen var uppfinningsrika och Karl-Lennart visade hur man tillverkat gummisnoddar förr genom att klippa ringar av cykelslangar. Barnbarnet Linnea hade tillverkat sin egen käpphäst av ett kvastskaft och en strumpa. Slutligen berättade Anders om den sjukförsäkring som funnits i Kråkshult före den allmänna sjukförsäkringen infördes 1955.
Glädjande nog hade föräldrarna tagit med sina barn och barnbarn till denna fest, Det fanns godsaker för alla både att äta och titta på. Allt var gratis, men en gåva till Världens Barn var välkommen. Över 4000 kr kom det in! 
Margaretha Bladh

Onsdag 19 oktober
Föreläsning i Allégården
Typiskt svenskt – finns det. Över det ämnet föreläste Kalle Bäck, när han för tredje gången gästade Kråkshults föreläsningsförening.
En fantastisk berättare som, på ett livfullt sätt och med mycket humor, talade om hur vi svenskar förhåller oss till olika kulturer, jämställdhet, invandrare, byråkrater och en del annat.
Det var en bra kväll där de 46 åhörarna fick med sig många tankeställare hem.

Tisdag 11 okt
Kvällssyföreningen 30 år
Syföreningen brukar träffas var annan tisdag så därför bjöds det in till jubileum den
11 oktober 2022. Ordförande Mairy Karlsson hälsade gästerna välkomna och
därefter gav Margaretha Bladh en historik över syföreningar som verkat i Kråkshult
alltsedan 1870-talet. Kassören Ann-Marie Aldebert fyllde i med siffror. Under de 30 är
som kvällssyföreningen verkat har 758 800 kr skänkts till olika behjärtansvärda
ändamål. Kvällens servering gav 2 550 kr till ACT. Ann-Marie hade också satt upp
tidningsurklipp från syföreningarnas aktiviteter. Där fanns bilder på t.ex. ysten,
karamellaftnar och auktioner. Mycket uppskattat!
Därefter ledde kantor Helena Lundborg Svensson ett musikquizz. Hon sjöng och
ackompanjerade sig på gitarr eller piano och ställde kluriga frågor. Efter kaffe och
umgänge avslutade kaplan Patrik Windestål den lyckade kvällen med en andakt.
Margaretha Bladh

Söndag 9 oktober
Tacksägelsedagen och LRF
Tacksägelsedagen är det tradition i Kråkshult att LRF-kören sjunger i gudstjänsten. Så även i år. Trots att det endast var 4 personer i kören ljöd sången mycket vackert. Inte så underligt eftersom alla är goda sångare.
Efteråt var det auktion på skördealster inne i Allégården. Men först var det servering av kaffe med goda kakor. Det auktionerades ut grönsaker, frukt och blommor och även brödet som blev över efter serveringen. Jörgen Ewertsson svingade klubban. Trots att vi i år inte var så många kom det tillsammans med kaffepengarna in 3 075 kr.
Margaretha Bladh


Onsdag 28 september
Föreläsning ” Växter ger glädje och kraft”.
Från Ystad kom Eva Olsson och berättade om läkeväxter och beskrev hur man bereder och använder dem och till vad de kan nyttjas. Hon gav många exempel på olika användningsområden, t ex hälsobefrämjande, där man kan bereda te, dekokter, inhalationer, tinktur, oljor och salvor. Det finns växter som går att använda i bad, dusch, fotbad och hårvård. Hon gav också tips om flera växter som passar till matlagningen bl a ogräs som våtarv, kirskål och maskros var några de växter hon rekommenderade. Det var en intressant och en inspirerande föreläsning.
Ett 25-tal personer kom till Allégården denna kväll.

Fastighetsaffär
Bredegård 1:3 och 1:4
Ny ägare: Håkan Lennart Henry Lindell, Bruzaholm


Onsdag 14 september
Föreläsning ”Axplock från en biståndsarbetares dagbok”
Det var Berth Nilsson från Vetlanda som var höstens första föreläsare. Han berättade på ett fascinerande sätt om sitt arbete i olika organisationer och i olika delar av världen och främst i Etiopien. Det var mycket intressant och gripande att få ta del av de uppdrag han åtagit sig och de faror han utsatt sig för. Det handlade bl a om förhandlingar, fredsskapande insatser, katastrofhjälp. Han har startat flera företag, och han startade upp Erikshjälpens U-landsdepå. Bussresor för handikappade har han ordnat och då själv kört bussen.
Det var en andäktigt lyssnande publik som tog del av en enastående livsgärning.


Söndag 24 juli 2022
Årets Kråkshultsdag blev en succe!
Helt traditionsenligt var det ett strålande sommarväder när omkring 800 personer strömmade in på festplatsen. Det är i år 80 år sedan Sportklubben anordnade den första festen som från 1954 kallas Kråkshultsdagen.
Först på scenen var Femtinge teater med sin föreställning ”Drömmen om folkparken”. En resa tillbaka till folkparkernas 50- och 60-tal.
Senare blev det sång och musik av Lina och Johan. 
I konst- och hantverkstältet kunde man se Nathalie Fjälls bytavlor, keramik av Hedwig Gertz och textilier av Carin Svedberg som också visade hur tovning går till. Där fanns också en bok där man kunde se alla artister som uppträtt här mellan åren 1942 och 2003, från 1971 finns också artisternas autografer med.
Besökarna lät sig väl smaka av Bratwurst med surkål och kaffe med hembakat bröd.
Kråkshultsdagen arrangeras av Hembygdsföreningen, Sockenrådet och Sportklubben.
Ett 40-tal personer ställer upp och hjälper till och som tack för detta anordnades på måndagskvällen en efterfest i Fridhem.

Image

 

Fredag 15 och 22 juli 2022
Filmvisning.
De bägge kråkshultsfilmerna, inspelade 1955 respektive 1960, var visats två fredagar i Allégården, Enligt traditionen skall det vara filmvisning fredagen före Kråkshultsdagen. Men då det visade sig att intresset var stort, så beslöt hembygdsföreningen att visa bägge filmerna varje år. Och nu efter pandemin var många sugna på att se filmerna igen. Glädjande nog kommer det fortfarande mycket folk. I år säkert över 130 personer. Man behöver inte vara kråkshultsbo för att ha utbyte av filmerna. De skildrar nämligen hur det såg ut på landet förr i tiden. Men visst har många en anknytning till bygden. I fredags kunde vi hälsa välkomna både f.d. och nuvarande ägare till Åsatorp. Rune Nilssons far var en anlitad slaktare, när julgrisen skulle bli både palt och julskinka. Säkert är många i publiken glada för att den sekvensen inte är i färg.
Filmernas titel är ”Kråkshult i helg och söcken” och många personer skymtar förbi. Många är nu döda och få känner igen dem och minns namnen.
I första filmen görs nerslag på olika platser i socknen. T.ex. görs besök i kvarnen och affären i Bjälkerum, vi får vara med på en lektion i skolan i Kråkshult samt besöka Elof på Ön.  I andra filmen får man följa hur jorden brukades förr, från det att gödseln spreds för hand, harvades med traktor, potatis sattes, gräset slogs hässjades och kördes in, säden slogs med självbindare och rökar sattes upp. Vid potatisplockningen var det bra med en stor familj annars fick man be grannar om hjälp. Även skogsbruket skildras från plantsättning till avverkning. Olika tekniska hjälpmedel som motorsåg och vinscher demonstreras. Ing 2 anlägger fotbollsplanen och planen nedanför skolhuset jämnas till. Alla tre skolbilarna kör fram för att lämna av eleverna vid hemmen runt om i socknen. Allt eftersom fick först högstadieeleverna (1962) gå i Mariannelund och sedan 1967 även mellanstadieeleverna och slutligen lades skolan ner1969.
Bägge filmkvällarna hade hembygdsföreningen ordnat med kaffeservering.


Tisdagen 28 juni 2022
Trädgårds- och kulturresa till Värnamo.
Vi startade resan i Eksjö samtidigt som det började regna. Då det stigit på folk i Hjältevad, Kråkshult och Bellö var bussen full. Siv Lindkvist som åtagit sig rollen som reseledare kunde då räkna in 51 deltagare. Det regnade från och till under hela resan ner till Värnamo, men slutade när vi kom fram till Hjälshammar. Där hälsade Birgitta och Håkan Simonsson oss välkomna till deras fantastiska trädgård, som ligger vid sjön Vidöstern. En trädgård som tagit många år att bygga upp och är full av lummig grönska med blommor , buskar och träd.
Av bl a armeringsjärn har Håkan skapat flera formationer och figurer som växterna klättrar i. Även delar av jordbruksredskap har kommit till användning, så har t ex en honungsros fått ett stort järnhjul att klättra i.  Utemöbler finns på flera ställen, där besökare kan slå sig ned. Runt rabatter och tomten finns det små och stora stenmurar, all sten har fraktats hit, då det från början inte fanns en enda sten på tomten. En fin sandstrand finns också.  
Jordkällaren tilldrog sig stort intresse, den var byggd av bl a en betongtrumma och med hjälp av en räls kunde hyllorna där enkelt skjutas fram och tillbaka.
Det var en fantastisk upplevelse att vandra runt bland alla växter och många lät sig inspireras allt de såg.
Håkan, som är uppväxt i Kråkshult, gladdes åt att träffa gamla Kråkshultsbor.
När vi lämnade trädgården var det dags för lunch som vi intog på Gästgivargården.
Därefter åkte vi till resans andra mål, Vandalorum. Där såg vi utställningarna; Boro – Nödens konst, Wanja Djanaieff och hennes 22 älsklingsfärger samt Richard Johanssons Hunter&Collectors. Vi hade god tid på oss och kunde sitta ner på uteplatsen och umgås en stund i solskenet innan vi reste hemåt.
Alla var nöjda med resan och uppskattade att tiderna var så väl tilltagna att vi undvek jäkt och stress.
Den som arrangerade resan var Monica Ekbladh med hjälp av Siv Lindkvist.

Söndag 26 juni 2022
Det kom 30 personer då Hembygdsföreningen och Svenska kyrkan, som så många gånger förr, ordnade friluftsgudstjänst på festplatsen. Marcus Klefbeck höll predikan och Helena Lundborg Svensson svarade för musiken. Hässleby-Kråkshults kyrkokör samt Mairy Karlsson och Wåge Olofsson sjöng. Margaretha Bladh hade arrangerat en tipspromenad med mer eller mindre kluriga frågor.
Hembygdsföreningen svarade för kaffeserveringen.                                                                

Fastighetsaffär
Kråkshult 1:12 Björkholmen 1  (Växeln)
Ny ägare: Thomas och Gesine Nina Katja Holst

 Onsdag 13 april  2022
Den enda föreläsningen för terminen blev verkligen lyckad. Nästan 40 personer kom till Allégården och det märktes tydligt att folk tyckte det var trevligt att träffas igen. Föreläsningen hade lyckats engagera ett par duktiga musiker från Västra Harg, Rolf och Göran. Den senare hoppade in i stället för Harald, som på grund av sjukdom inte kunde vara med. Britten Jonsson hälsade välkomna och gladde sig åt att föreläsningsföreningen åter kunde bjuda in till lättsam underhållning i Allégården. Rolf visade sig vara en virtuos på dragspel och hade komponerat flera av styckena som de framförde. Göran ackompanjerade på gitarr och berättade trevliga historier. 
Till en del av melodierna sjöngs det. I en paus serverades kaffe med hembakat bröd och snart var samtalen i full gång.
Efter kaffepausen presenterade Rolf sina dragspel. De var i varierande storlek och stämda i olika dur. Han visade också att han kunde hantera sitt "pytte"-lilla dragspel.
Se det var en kväll med äkta spelmansglädje.

2022


Onsdag 17 november 2021
Musikunderhållning med Janne och Kicki som bjöd på gamla välkända visor och sånger, där alla kunde vara med och sjunga. Båda två hade bott i Kråkshult och hade minnen att berätta från den tiden. 40 personer kom till Allégården denna kväll. Detta var årets sista programpunkt, men föreningen kommer att bjuda på nya föreläsningar till våren.

 


Onsdagen 20 oktober 2021
Äntligen var föreläsningarna igång. "Folklighet, glädje och finstämt vemod i höstkväll" var temat som författaren Gudrid Hansen från Horn valt. Hon berättade och läste egna dikter och kåserier. Det blev en trevlig kväll med många skratt men också allvar och eftertanke. I vanlig ordning avslutades kvällen med kaffe och smörgås. 26 personer Kom till Allégården denna kväll.

 

Tacksägelsedagen 10 oktober 2021
Gudstjänst med kyrkoherde Carl Cedermark, vid orgeln Inge Danielsson. LRF-kören medverkade med sång.Efter gudstjänsten bjöd LRF in till kyrkkaffe och skördeauktion i Allégården. Cedermark höll i auktionen där det såldes äpplen, päron, rotfrukter, bakelser och kakor mm. 

 

Söndag 12 september 2021

En liten annons i SmålandsTidningen fick folk att i söndags, 12 sept, besöka Kråkshult.  Hembygdsföreningen firade Kulturarvsdagen genom att hålla Hembygdsmuseet Ålarps loge öppet. Ett trettiotal besökare dök upp och strosade runt bland de gamla sakerna. De flesta kände till och hade varit med om att använda sakerna. Senare anslöt ytterligare 35 personer från en släktträff, som på väg till Skäljarp gjorde ett stopp vid logen. Det var barn och barnbarn med familjer till Alida och Gottfrid Karlsson som träffades. De hälsades välkomna av Margaretha Bladh, som särskilt vände sig till åldermannen Bernt-Olof, den siste av syskonen. Hon visade också en teckning på sin  bror, där kompisarnas, Håkan Simonsson, Bernt- Olof och Evert Karlssons namnteckningar finns med.  Höjdpunkten var nog annars när Anders Stigbäck startade tröskverket.”
 

Fastighetsaffär 
Skalla-Funghult 1:6
Ny ägare: Helga Grott

Friluftsgudstjänst
Söndagen 27 juni 2021
I vackert sommarväder hölls den traditionella gudstjänsten på festplatsen, där över 40 personer samlats. Predikade gjorde Marcus Klefbeck, medverkade  gjorde också kyrkokören under ledning av kantor Helena Lundborg Svensson.  Efter gudstjänsten var det dags för eget eftermiddagskaffe.


Söndagen 16 maj 2021

Hederspriset mottaget  Planteringsgropen grävdes av Karl-Lennart Karlsson och Svante Wernvall på fredagen den 14 maj 2021. På söndagen kom ordförande i Jönköpings läns hembygdsförbund Irene Oskarsson tillsammans med maken Göran Tranell och levererade enen. Under strilande regn planterades sen enen av Irene och fem ur Kråkshults hembygdsförening. Som traditionen bjuder skall det vara kvinnor som trampar till jorden och då hjälpte Margaretha Bladh till. Vi tror att enen fått de bästa förutsättningarna vid sidan om sockenmagasinet för att växa och nå upp till en höjd av 3 meter. Efter planteringen smakade det gott med kaffe inne i Allégården.  Därefter följde hembygdsföreningens styrelsesammanträde och beslut togs om nya välkomstskyltar.Margaretha Bladh

 

Image

 


Torsdag 29 april

Smålandsgärdsgård
Hos Britten Jonsson i Ålarp har det kommit upp en vacker gärdesgård lagom till hennes högtidsdag. Hembygdsmuseet Ålarps loge ligger ju nära och besökare kan njuta av skönheten. Trevligt att se unga killar ägna sig åt detta hantverk. Ludvig värmde vidjorna och Jonas byggde. Önskar Er en trevlig Valborgsmässoafton.
Margaretha...

 

Lördag 10 april

Historiska årsmöten
Nu har jag varit med om historiska årsmöten!
Jönköpings läns hembygdsförbund skulle haft årsmöte 18 april 2020 i Tranås, men det fick ställas in p.g.a. det elaka viruset.
I dag (2021-04-10) hölls därför två årsmöten och det skedde via ZOOM.
Det var Ulf Fransson, som ledde förhandlingarna och ett 80-tal; ombud och styrelse deltog. Från Eksjö kommun representerades av Svante Wernvall, Kråkshult samt Gun Samuelsson och Inga-Lill Sjöö, Hässleby-Mariannelund,
Många formella beslut fattades och Björkö hembygdsförening, som är årets mottagare av hederspriset, presenterade sin verksamhet, allt ifrån valborgsmässofirande på nätet, lyckat ungdomsläger och tipspromenad på Arkivens dag.
Närmast på programmet är konstituering av styrelsen 5 maj via ZOOM,
enplantering både i Kråkshult och Björkö under våren, riksstämma 27-29 augusti i Halmstad och heldag med länsförbundet 4 september, fysiskt möte med inbjudna gäster och lunch.
Margaretha Bladh

 

Söndagen den 28 mars

Vid tipspromenaden den 28 mars 2021 vandrade 26 personer i allén ända till fotbollsplanen och tillbaka till Allégården. Alla betalade glatt startavgiften 50 kr/person eller mer och till ACT kom det in 1700 kr.
De skänkta priserna fördelades så:
Mattias Olofsgård     9 rätt
Gunn Britt Carlsson    8 rätt
Patrik Windestål    8 rätt
Linda Olofsgård    8 rätt
Björn Holm        8 rätt

Patrik svarade nästan på pricken rätt på utslagsfrågan. Bandets längd var 3 m 5 cm.
Wåge Olofsson gissade 3 m 4 dm 5 cm och fick också pris.

På mångas begäran – När det blir lite varmare gör vi om det!

 

-  -  -  -  -  -  - 2020  -  -  -  -  -  -  -

 

Fastighetsaffär
Bjälkerum 4, Norrhult 1:2 har sålts till Börje och Yvonne Gunnevik

Onsdag 9 sept
Kråkshults hembygdsförening har tilldelats Jönköpings läns hembygdsförbunds hederspris 2020
Priset utgörs av en enbuske den så kallade Hedersenen. Den skulle ha överlämnats och planterats i våras, men på grund av pandemin blev det inte så.  I samband med förbundets styrelsemöte, som förlagts till Kråkshult, överlämnades en skylt som bevis på utmärkelsen. Då det inte är lämpligt att plantera enen på hösten  kommer detta att ske till våren. Enen kommer att planteras intill sockenmagasinet.
De styrelsemedlemmar som önskade hade möjligheten att besöka Ålarps loge innan de samlades i Allégården, som för dagen var corona-anpassad. Anders Stigbäck berättade om föreningens historia och dess utveckling genom åren och om framtida planer. Hembygdsförening bjöd sedan på kaffe med smörgås och hembakad äppelkaka. Därefter hölls förbundets styrelsemötet.

Fastighetsaffär
Lilla Ålarp har sålts till Marie Brask och Leif Ström

Söndag 12 juli
Avtackning av populär kantor.
Den välbesökta högmässan på Apostladagen, 12 juli 2020 i Kråkshults kyrka, hade några speciella inslag. På uppmaning av tjänstgörande präst, Patrik Windestål, fick kantor Gösta Larsson ledigt en stund och Hässleby-Kråkshults kyrkokör framförde ”En vänlig grönskas rika dräkt” från koret medan kantorn förundrad lyssnade på läktaren. Överraskningen lyckades!
I slutet av mässan avtackades kantorn framme i koret. För pastoratet talade Anders Törnvall och överlämnade blommor. Församlingarnas tack åtföljdes av en unik tavla tillverkad av Andreas och Gun Granlund, Ingatorp. Patrik W. citerade i sitt personliga tacktal Psaltarpsalmen nr 150, som talar om många instrument, som man kan prisa Gud med. Förmodligen behärskar Gösta flera av dem. Kyrkokörens talan fördes av Simone Kästner och blommor överlämnades. Alla framhöll Göstas stora musikaliska bredd och skicklighet.
Som avslutning lät den gamla Schiörlin orgeln höra vad den går för under en skicklig kantors händer och fötter.
Efter högmässans slut serverades kyrkkaffe med tårta. Avstånden hölls och en del valde att dricka sitt kaffe utomhus, på kyrktrappan eller längs kyrkogårdsmuren.

Onsdagen den 8 juli 2020
Musik i sommarkväll i Kråkshults kyrka.
På temat ”Sommar” hade kantor Gösta Larsson satt samman ett trevligt program. Anette Jonsson sjöng många vackra sånger och avslutade med Py Bäckmans ”Stad i ljus”. Anders Nilsson ackompanjerade på dragspel och bjöd också på några mästerligt framförda solostycken. Gösta Larsson presenterade de olika styckena och gav också prov på sin eminenta förmåga att hantera pianot. Han visade också hur bra han är på att improvisera över ett givet tema. Detta var något av en avskedskonsert, då han slutar sin tjänst i Hässleby-Kråkshult.
Det kom upp mot 40 personer till konserten. Kyrkvärden Wåge Olofsson ledde andakten. 

Onsdag 24 juni
Musik i sommarkväll
Nästan 50 personer kom till kyrkan för att lyssna på Claes Göran Gunnarsson som sjöng många sånger ur Einar Ekbergs repertoar. Han berättade också om Ekbergs karriär.

 

Söndag 21 juni
Omkring 25 personer kom till friluftsgudstjänsten på festplatsen

 

Fredag 5 juni

"2020 års kulturpris tilldelas Kråkshults hembygdsförening och Kråkshults föreläsningsförening som sedan 1957 resp 1948 har verkat för en betydande kulturgärning då landsbygdens kulturbetydelse har lyfts fram genom goda exempel.
Genom att bevara, förädla och förnya kulturen i Kråkshult fortsätter människor att komma samman i föreläsningar, arrangemang och firanden.
Kråkshults hembygdsförening och Kråkshults föreläsningsförening är ett fantastiskt exempel på hur man kan skapa en levande kulturell hembygd, öppen för alla
."

Utdelning av Eksjö kommuns kulturpris 2020  ägde rum vid ett festligt arrangemang i Allégården, där ett 30-tal personer mötte upp. Utanför entren var det smyckat med björkar och blommor och inne var det dukat med blå dukar och gula blommor. Bord och stolar var placerade med tanke på distanseringen.
Margaretha Bladh hälsade alla välkomna och var glad över att det, trots pandemin, var möjligt att träffas. Därefter sjöngs ”Du gamla, du fria”.
Tal hölls av kommunfullmäktiges ordförande, Mats Danielsson och kulturchefen Thomas Hansén överlämnade diplom och blommor. Utöver detta får föreningarna 5000 kronor var. Ordförandena Anders Stigbäck och Britten Jonsson tackade för priset
Som förtäring bjöds på snittar, som Monica Ekbladh hade gjort, flera sorters dricka samt kaffe och tårta.

 

Lördag 9 april
Växtloppis vid Allégården
Det var kyrkliga syföreningen som på lördagsförmiddagen anordnade försäljning av växter. 
Drygt 20 personer kom och tog del av utbudet, som bestod av bl a pelargonier, elefantöron, flera sorters tomatplantor,kålplantor och dahlior
Behållningen blev 2.250 kronor som föreningen skänker till Human Bridge. 

Fastighetsaffär

Dal 1:3 har sålts till Pierre Mikael Lindblom och Karine St-Lindblom

EKSJÖ KOMMUNS KULTURPRIS  2020

Årets kulturpris tilldelas Kråkshults hembygdsförening och Kråkshults föreläsningsförening.
Som motivering anges bl a att föreningarna har verkat för en betydande kulturgärning där landsbygdens kulturbetydelse har lyfts fram genom goda exempel.
Prisutdelningen kommer att ske 5 juni vid besök av kommunens representanter.

Fredag 13 mars

Årsmöteskväll i Allégården

Både Sockenrådet och Hembygdsföreningen höll traditionsenligt sina årsmöten samma kväll.
Sockenrådet hade sitt årsmöte först, där styrelsen med Anders Stigbäck ordförande, Ann-Britt Karlsson sekreterare och Gun-Britt Carlsson kassör, omvaldes. Efter förhandlingarna bjöd sockenrådet på fika.
Sedan var det dags för hembygdsföreningen. Karl Lennart Karlsson ledde årsmötet och Margaretha Bladh var sekreterare. Verksamhetsberättelse och ekonomiska redogörelse presenterades och styrelsen beviljades ansvarsfrihet. Enligt valberedningens förslag blev det omval över hela linjen.
I medlemslotteriet blev det Anders Stigbäck och Frank Buse som vann varsin blomstercheck.
Sommarens utflykter till museet i Österbymo och till Simonssons trädgård i Värnamo diskuterades. Därefter visades det bilder från gångna tiders utflykter. 
Endast 14 personer hade kommit till mötena, förmodligen var det influensan som bidrog till att en del stannade hemma.

 

Onsdag 26 februari 
Föreläsning

Minnen och möten

Kvällens föredragshållare var Karin Malmsten från Värnamo, som började på Sveriges Radio 1977 och stannade där i 41 år. Ett arbete både som reporter och producent. Hon visade bilder och berättade om de många intressanta personer hon mött och om reportageresor till bl a Balkan och om en resa i Elvis Presleys fotspår. 
Av de många radiogudstjänster hon producerat var kanske den med påven, när han besökte Lund, den mest intressanta eller minnesgudstjänsten från Paris efter attentatet mot tidningen Charlie Hebdo. Hon har också varit producent för Karlavagnen. Intressant var också att höra om den tekniska utvecklingen hon fick vara med om.
Ett 40-tal personer kom för att lyssna på henne.

Onsdag 5 februari 2020

Föreläsning ”Fånge och fri”.

Det var en intressant föreläsning, när Björn Printz från Rydaholm, berättade om sitt arbete inom kriminalvården, där han i många år varit verksam som fängelsepastor. Det trettiotal personer som kommit till Allégården fick höra om förhållandena på häkten och anstalter och om betydelsefulla möten med häktade och interner. Det var också många som tog tillfället i akt att ställa frågor till Printz.

 

-  -  -  -  -  -  - 2020  -  -  -  -  -  -  -

 

Lördag 28 december 2019

Till det traditionella julkafferepet i Allégården kom ett 50-tal personer, unga som gamla.
Ett kafferep där behållningen oavkortat går till Världens barn,
Karl-Lennart Karlsson hälsade alla välkomna, och efter att Nu tändas tusen juleljus hade sjungits, bjöd han till det uppdukade kaffebordet.
När alla hade ätit av de sju sorters kakor och tårta som bjöds, dukades borden av och det var dags för Margaretha Bladh att starta julklappsleken ” Den tjuvaktiga skatan”.
Då alla hade köpt ett paket för femtio kronor gällde det att slå fram rätt siffra på tärningen för att få tjuva någon annans paket. Under stor munterhet rusades det runt bland borden och paket bytte ägare i rask takt. I år liksom förra året var det en fågelmatare som hörde till en av de mest åtråvärda sakerna. Under kvällen såldes även ett par lotterier.
Kvällens behållning blev 6.516 kronor. Ett mycket glädjande resultat.

                        Image

 

 

Fastighetsaffärer
Fågelhult 2:7, Fågelhult Sörgård har sålts till
Ralph Heinig, Charlotte-Anne Homes och Victoria Heinig

Kråkshults Åsa 2:4, Lilla Åsa har sålts till
Karin Erika Roos och Jon Lars Erik Månsson

Kråkshult 8:2, Skolan har sålts till
Simon Anthonius Tromp
 

Lördag 9 november

Arkivens dag
Årets tema var ”Gömt och glömt”. På borden låg pärmar med gamla fotografier, pärmar med befolkningen från år 1900 och framåt, mantalslängder och ett stort antal gamla tidningar som tilldrog sig ett stort intresse. Dessutom fanns schabloner som tillhört målaren Filip Danielsson (1900-1973). Även en tavla målad av honom fanns att se. En gammal handvevad glassmaskin fanns också till beskådan.
De 35 besökarna fick också tillfälle att delge sina minnen från förr. Några kom ihåg när likvagnen användes, förmodligen var det sista gången i början på 1950-talet. Likvagnen står nu på Ålarps loge. Ove Engborg berättade om en uppsats han skrev när han gick i skolan. Ämnet var hur Bjälkerum skulle se ut i framtiden och Ove trodde då att Bjälkerum vuxit till en stad. Flera andra minnen berättades innan det var dags för kaffe och smörgåsar, som Heidi Persson bjöd på.


Onsdag 6 november

Föreläsning i Allégården
Årets sista föreläsning bjuder alltid på musikunderhållning. Denna kväll var det Anders Nilsson från Ingatorp och Ove Engkvist från Hultsfred underhöll med sång och musik.
Temat var Taube i våra hjärtan.
Ove, 84 år, berättade på ett inspirerat sätt Evert Taubes historia samt sjöng flera av dennes visor. Anders sjöng och spelade dragspel, det instrument han behärskar till fulländning. Det var idel kända Taubevisor de bjöd på. Publiken fick vara med och sjunga i Ellinor dansar, Rosa på bal, Calle Schewens vals m fl.
Anders visade att det även går att spela klassisk musik på dragspel, när han spelade ett stycke av Rossini.
Avslutningsvis sjöng Ove Knalle Juls vals och Anders spelade stämningsfullt Nocturne.
55 personer kom och fick njuta av Evert Taubes musik framförd av dessa duktiga herrar.


Fredag 1 november

Missionsauktion i Allégården
Det var fullsatt när kyrkliga syföreningen hade sin årliga auktion som enligt tradition alltid hålls fredagen före Alla helgons dag. Församlingsherden Marcus Klefbeck inledde med andakt, och fortsatte sedan som auktionsropare, men dessemellan serverades det kaffe. Det var ett stort utbud av saker som var till försäljning. Förutom de tretton hemostar som såldes för 777:- /kilo, fanns dukar, hemstickade sockor och vantar, bröd, kakor, ostkaka, honung, ägg, hemstöpta ljus, julgranar som såldes för 500:- st och mycket annat. Den s k Kråkshultstavlan, målad av Nathalie Fjäll från Bellö, såldes för 5000:-. Ett flertal lotterier såldes under kvällen. Vid ett kort avbrott i auktionen serverades det hembakad ostkaka.
Hela behållningen under kvällen blev 44.200:-, vilket kommer att delas ut till olika hjälporganisationer.

 

Måndag 28 oktober

Kulturlunch i Allégården
Det var hembygdsföreningen och föreläsningsföreningen som anordnade kulturlunchen. Omkring 50 personer, från när och fjärran, slöt upp och serverades en god potatis- och purjolökssoppa med gott bröd.
Björn Holm stod för kulturinslaget och underhöll med sina tänkvärda och kluriga visor, vilka uppskattades mycket av publiken. 
Avslutningsvis serverades en tårtbuffé,  bestående av nio olika tårtor och alla lät sig väl smaka. 
Det var en mycket trevlig eftermiddag med fin gemenskap och härlig stämning.
Ingen representant från kulturnämnden var dock närvarande.

 

Onsdag 23 oktober

Föreläsning i Allégården
Det var den välkände naturfotografen Ingmar Skogås som än en gång gästade Kråkshult. Denna kväll föreläste han, inför ett trettiotal besökare, om Namiböknen i Namibia. En öken som går genom hela landet längs med Atlantkusten från Sydafrika i söder till Angola i norr. Till ett bildspel med fantastiska bilder berättade han om öknen med de världens högsta sanddyner, den unika floran och det rika djurliv som finns där. 

 

Fredag 2 oktober

Föreläsning i Allégården
Min trädgård i ord och bild

Kvällens föreläsare var Marie Johansson från Hattsjöhult, Grimstorp. som berättade och visade bilder från sin fantastiska trädgård, där hon bl a har ett 2000 m²  stort grönsaksland. Här växer grönsaker, rotfrukter och sommarblommor i en härlig blandning. Hennes odlingar är organiskt-biologiska och hon beskrev och lärde ut hur täckodling går till.
   Förutom grönsakslandet finns också en lika stor traditionell trädgård med buskar, träd och perenner. Flera växthus och en vinterträdgård finns här också.
   Avslutningsvis visade Marie bilder på de djur som finns på gården, påfåglar, fasaner, ankor, hästar, jämtgetter, kaniner och katter för att nämna några.
  Ett drygt trettiotal personer tog del av denna intressanta föreläsning och många lät sig inspireras av den.

Lördag 21 september

   Äntligen var det dags för invigning av Ålarps loge, hembygdsmuseet som nu efter flera års ideellt arbete stod klart. Omkring 150 personer kom till Ålarp i ett strålande höstväder.
   Kulturchefen Thomas Hanzén invigningstalade, Johan Karlsson blåste en fanfar och det blågula bandet klipptes av Lill-Sigge Haag, 3 år. Ägaren Britten Jonsson uttryckte sin tillfredsställelse med att logen nu är ett hembygdsmuseum och överlämnade nyckeln till föreningens ordförande Anders Stigbäck. Han öppnade dörrarna och alla kunde gå in och ta del av utställningen. Anders berättade om tillkomsten av museet och om de föremål som finns där. De flesta föremålen har anknytning till jordbruk och flera av de äldre besökarna kände igen många av föremålen och redskapen. För de yngre fanns det mycket att lära.
Image
Ett nära hundra år gammalt tröskverk och en gammal elmotor startades upp.

På logen finns också en repslagarbana, redskap för linberedning, tvättmaskiner både handdrivna och elektriska, en stockbåt funnen i Enegrenen, en orgel från missionshuset samt några kyrkbänkar. På baksidan av logen finns en stenbrytare ”Röja lätt”.  
   Britten Jonsson bjöd på ostkaka och kaffe och
då kom kyrkbänkarna till användning.

Invigningen överträffade alla förväntningar och alla var nöjda med dagen.
Arbetet med Ålarps loge kommer att fortsätta, utställningen  kommer att växa och kompletteras.

 

Image

Thomas Hanzén invigningstalar


        Image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Johan Karlsson  blåser fanfar

Image  Lill-Sigge klipper bandet

 

Onsdag 11 september

Föreläsning om Smålands landskapsdjur, Uttern.

Image

   Börje Gunnevik var höstens första föreläsare. Under många år har han studerat och följt uttern i sjöar och åar i närområdet.
Börje berättade utförligt och intressant om utterns liv och beteende samtidigt som han visade många bilder och film.  Under alla årstider har han tillbringat otroligt mycket tid ute vid sjöar och vattendrag för att få se uttern. Ibland har dock förhållandena varit enklare. Börje,som är bosatt vid Grumlan i Vetlanda, har haft förmånen att kunna fotografera uttrar från köksfönstret.  
   Han berättade att han blivit inbjuden till olika djurparker för att studera uttern och att han åker ut och håller föreläsningar i olika sammanhang.
Tack vare sitt stora intresse och kunnande på området är han med säkerhet den enda privatperson som fått köpa en monterad, dvs uppstoppad, utter från Naturhistoriska riksmuseet. Den och även en mink hade med sig och visade upp.
Över 40 personer hade samlats i Allégården och fick ta del av Börjes stora kunnande om uttern.

 

Söndag 21 juli
Kråkshultsdagen

Trots en regnig förmiddag kom 500 – 600 personer till festplatsen. Förutom att lyssna till Cittragruppen och  trubaduren Berndh Stende, kunde man ta del av en konstutställning med bl a bytavlor av Nathalie Fjäll. Keramikern Hedwig Hertz och smeden Mats Gunnarsson visade sina hantverk och ett stort antal veteranbilar fanns på plats. Traditionsenligt serverades bratwurst med surkål och likaså kaffe med hembakat bröd. Dagen avslutades med en gudstjänst på tyska.

Fredag 19 juli
Filmvisning

Även denna fredag var det fullsatt i Allégården när andra Kråkshultsfilmen, från 1960,  visades.

Fredag 12 juli
Filmvisning

Trots åska och kraftiga regnskurar samlades 99 personer i Allégården för att se den första Kråkshultsfilmen inspelad för 64 år sedan, 1955.
 

Söndag 30 juni
Utflykt till  Öen

Denna riktigt varma sommardag var vi 25 personer som åkte till torpet Öen under Ebbarp.
De sista som bodde på torpet var Elof Johansson och hans hustru Cecilia och deras sex barn. På ett intressant sätt berättade Anders Stigbäck för oss om torpet och om det strävsamma liv Elof och hans familj levde.  Om Elof på Öa, som var en speciell person, fanns mycket att berätta. Några som var med hade träffat Elof och även varit hemma hos honom. Efter kafferasten fick vi även gå in i det lilla huset, som i stort sett är ser likadant ut som när Elof bodde där. Här bodde två vuxna och sex barn i ett rum och kök.
I den första Kråkshultsfilmen finns ett inslag med Elof.

Image

Anders berättar om Elof

 

Söndag 23 juni
Friluftsgudstjänst

På söndagseftermiddagen kom drygt 30 personer till gudstjänsten på festplatsen, där Marcus Klefbeck höll predikan o Gösta Larsson svarade för musiken. Kråkshultstrion och kyrkokören framförde flera sånger och psalmer.
Efteråt bjöd Hembygdsföreningen på kaffe.
Image

Kyrkokören

 

Lördag 1 juni
Kulturdagen i Qvill blev en succe.


Ett hundratal personer kom från när och fjärran för att lyssna till historien om Qvills Herrgård. Börje Gunnevik gav förra året ut boken om Qvills  Herrgård. Nu följde han upp den med att på plats berätta om gården, om de verksamheter som funnits genom tiderna och om de personer som levt och verkat i Qvill. Ett stort antal bilder fanns uppsatta runt husen.
Flera personer delade med sig av sina minnen från Qvill.  En av dem var Bernt Johansson, 94 år, som hade växt upp i Norrhult och hade mycket att berätta. Nils Hobros barnbarn, Rut Hobro och Jan Frumerie, berättade om sina besök här. Börje berättade vidare, att i den stora byggnaden på andra sidan vägen, hade det förutom bostäder för arrendator och tjänstefolk, funnits affär och mejeri. Bakom denna byggnad låg pappersbruket . Därefter blev det en promenad bort till smedjan, som ligger vid Enegrenens norra ände, där visade en smed sina talanger. Tillbaka vid huvudbyggnaden var det dags för fikapaus och då underhöll Lars Blomander med dragspelsmusik. Sedan gavs tillfälle att gå in i huset och se bl a vägg- och takmålningarna i hall och salonger och den stora glasverandan på baksidan med utsikt över parken. Sedan återstod platserna för kraftstationen och kvarnen som fick bli avslutning på denna fantastiska kulturdag.

Börje Gunnevik, Lina Lindkvist och Bernt Johansson

Börje Gunnevik, ägaren Lina Lindkvist och Bernt Johansson  

 

Image

 

Onsdag 6 mars

"Livet som piga och dräng
Föreläsning av Carolina Uppenberg. Med utgångspunkt från sin doktorsavhandling ”I husbondens bröd och arbete,” berättade hon om befolkningsökningen under 1800-talet och förhållandet mellan tjänstefolk och husbönder. Ett förhållande som var hårt reglerat av Legostadgan, där pigor och drängar var skyldiga att ta anställning och husbönderna att erbjuda dem årstjänst. Bröt man mot dessa regler kunde man hamna inför rätten, det gällde både tjänstefolket och husbönderna. De som inte tog tjänst kunde av ordningsmakten överlämnas till tvångsarbete. Delar av Legostadgan tillämpades ända in på 1920-talet.
50 personer kom till Allégården denna kväll.

Föreläsning onsdag 13 februari

   Inge Bengtsson från Korsberga var först ut bland vårens föreläsare. Han berättade om sitt liv och om hur han byggde upp företaget Bengtssons Cykel & Service AB i Korsberga
   De närmare 70 personerna, som hade mött upp i Allégården denna onsdagskväll, fick höra hur han 1982 bestämde sig för att börja sälja cyklar och senare även gräsklippare. Den första tiden drev han företaget på kvällar och helger samtidigt som han hade en anställning i Vetlanda. Framgången lät inte vänta på sig och 1986 insåg han att det var dags att satsa enbart på företaget. Utbudet växte hela tiden och 1990 anställde han den första medarbetaren.
   Någon 8-timmars arbetsdag har aldrig varit aktuellt för honom, kvällar, helger och ibland även nätter har han ägnat åt företaget.
Kunniga och engagerade medarbetare, bra priser, mycket marknadsföring, alltid har varor i lager samt att erbjuda kunderna god service har bidragit till att företaget blivit så framgångsrikt, framhåller Inge Bengtsson.

Julkafferepet 28 december 2018

Vid julkafferepet i Allégården samlades det in hela 7335 kr till Världens Barn!
Hembygdsföreningens styrelse och ett par medlemmar hade skänkt 7 sorters kakor och tårta till kaffeserveringen samt värdefulla vinster till lotterierna.
   När Inge Danielsson var kantor i Kråkshult startade han en barnkör som sedan blev en ungdomskör. En del av medlemmarna var nu hemma och firade jul tillsammans med sina barn och den så sammansatta kören underhöll med julsånger under ledning av Inge. 
   Då de drygt 60 personerna i alla åldrar fikat färdigt och de levande ljusen blåsts ut vidtog den muntra leken. Ett stort berg av julklappar delades ut med hjälp av tärningar. Efter att paketen öppnats och man sett ut vilken sak man gärna ville bli ägare till, så kunde man börja tjuva till sig önskesaken, om tärningen visade rätt siffra. Det visade sig att en behållare för fågelfrö i år var den mest eftertraktade saken. Till slut hamnade den hos en lycklig Noa från Örebro.
Till avslutning sjöngs Nu tändas tusen juleljus unisont och alla syntes belåtna med den trevliga tillställningen.

Margaretha Bladh
 

Förening:

Kråkshults Hembygdsförening

Skapad av: Karl Axel Jonsson (2019-01-03 21:23:55) Kontakta föreningen
Ändrad av: Karl Axel Jonsson (2024-04-23 13:34:02) Kontakta föreningen