Verksamhetsåret 2022 för Kindgillet har varit nästan som ett normalår efter två pandemi-år. Herredagen den 4 februari blev inställd. Styrelsen har under året avhållit 9 protokollförda möten. Dessutom har det skett ett antal digitala kontakter. Stadgeenliga årsmötet med Gillet hölls den 4 mars. Utflykten till hembygden och gillesmötet i samband med den ägde rum den 9 september. Trädgårdsdagarna på Liseberg 2022 blev inställda. Medlemsantalet i Gillet uppgick vid årets slut till 190. Under året har 2 medlemmar valts in, 4 medlemmar har avlidit, 2 har begärt utträde. Antalet hedersmedlemmar uppgick vid årets slut till 33.

Herredagar har anordnats i Kindstugan på Liseberg den 4 mars, 1 april, 6 maj, 7 oktober, 11 november och 2 december.

Mars: Hölls årsmöte.

April: Major Andreas Fagrell från Amfibieregementet i Göteborg höll ett föredrag som berörde vad som händer inom Försvarsmakten i riket samt på Västkusten. Han berörde även utvecklingen i Ukraina och de hot som riktas mot Sverige.

Maj: Sedvanlig avslutning med sång i glatt sällskap.

Oktober: Patrik Källström, Liseberg, berättade om Lisebergs historia från då till nu.

November: Gillesbroder Bo Gunnarsson berättade om en vikingatida myntbrosch och hur han efter många forskningstimmar lyckades återskapa dess historia.

December: Sedvanligt julbord med mycket sång ur det totalreviderade sånghäftet.

Utflykten till hembygden: Årets utflykt till hembygden ägde rum den 9 september och gick till Svenljunga. Samling skedde på Naturbruksgymnasiet i Svenljunga där koordinator Tilde Arvefed tog emot oss och vi bjöds på kaffe med macka. Magnus Nilsson tidigare Kommunchef i Svenljunga och nu projektledare för etableringsprojektet informerade oss om “Projekt Lockryd”. Kommunen har utfört och fortsätter med omfattande förberedelsearbete för att kunna locka till sig etableringen av den planerade batterifabriken till Lockryd. Därefter informerade Tilde Arvefed om skolan och dess omfattande verksamhet med varierande utbildningar. Hon assisterades av Sören Lundgren, som berättade om skolans maskinpark. Slutligen gjorde vi en guidad rundvandring med Tilde och Sören. Intresset var stort och frågorna många som resulterade i att vi hamnade i tidsnöd, vilket är det bästa betyg man kan ge ett studiebesök.

Efter besöket på Naturbruksgymnasiet tog vi oss till hembygdsparken i Svenljunga för lunch och kaffe. Ordföranden i Svenljunga Hembygdsförening, Göran Eriksson, hälsade oss välkomna. Lunchen smakade utmärkt och miljön förstärkte upplevelsen. Efteråt var parken öppen för oss och vi kunde se vad vi ville.

Efter lunch var det avfärd till Bynanders motormuseum i Svenljunga. Där fick alla sitt lystmäte på bilar och motorcyklar mättat för lång tid framåt. Utställningens över 200 välputsade bilar och över 250 lika välputsade motorcyklar tillfredsställer även den mest intresserade motorentusiasten.

Efter Bynanders motormuseum väntade oss en annan stark besöksupplevelse. Krister Johansson på Star Trading tog emot oss i företagets stora och nya anläggning. Han berättade fängslande om hur företaget statade i en liten skala med en julstjärna i plåt till dagens mycket stora utbud av jul- och annan belysning samt andra kompletterande produkter. Han redogjorde också den mödosamma vägen till dagens stora och moderna anläggning. När rundvandringen i den stora anläggningen började och årets alla julljusalternativ tändes, gick ett sus genom oss besökare. Vi upplevde alla en fängslande livsresa och hur en driftig, företagsam och klurig kindbo med hårt arbete hade skapat ett stort företag i ett ganska litet samhälle.

Efter dagens alla intressanta studiebesök avslutade vi med besök i Svenljunga kyrka. Fredrik Fernbom berättade om kyrkan och svarade på en mängd frågor. Därefter höll han en kort andakt. Då vår kantor, Peter Johansson, blivit sjuk sjöng vi välklingande utan hjälp av orgel.

Bonde Andersson med assistans hade arbetat fram en mycket intressant studiedag som vi 36 deltagare var väldigt nöjda med. Resan till hembygden avslutades på Kinds Golfklubb med styrelsemöte och gillesmöte med inval av två nya medlemmar. Därefter väntade en buffémiddag med sång och tal. Sven-Olof Larsson tackade för en fin dag i ordförandens och vice ordförandes frånvaro. Sven-Olof Larsson höll också i versform talet till kvinnan och Bonde Andersson talet till hembygden. Anita Polding, kassör i Kindstugans Syförening tackade för dagens trivsamma samvaro. I dagens utflykt deltog 36 och på kvällen 28 personer. Det blev en mycket intressant dag och trevlig avslutning på utflykten till hembygden.

Kindgillet har under året varit anslutet till Göteborgs Hembygdsförbund, Sveriges Hembygdsförbund, De Sju Häradenars Kulturhistoriska Förening och Kinds Forskarklubb. Samarbetet med Kindstugans Syförening har varit gott liksom med Liseberg AB.

Kindstugan har under hösten hyrts ut till medlemmar eller utomstående personer och organisationer. Detta gav en förstärkning av Gillets ekonomi.

Under ett antal år har stora och kostsamma insatser gjorts för att underhålla och upprusta Kindstugan. Under 2022 har ytterligare en stor investering gjorts med installation av inbrotts- och brandlarm. Installationen medförde också samordningsarbete mellan Kindgillet och Liseberg AB hur eventuella larm skall hanteras. Kjell Andén har utfört en stor arbetsinsats genom att hålla i installationen av larmet och i underhålls- och förbättringsarbeten som utförts under året.

Kindgillet har under året för fjärde gången nytryckt Sexdreganoterna, som omfattar tre separata häften. För fjärde gången är det Västergötlands Spelmansförbund som beställde 150 satser.

Kindgillet fick av Ingvar Eliasson en gåva 2013, en andelsvecka i ett fritidshus i Björnbyn, Sälen. Bland sökande till vecka 34 2022 drogs Rolf Enander.

Separat redovisning av Gillets ekonomi, fonder m.m. bifogas denna berättelse.

Styrelsen vill avslutningsvis framföra sitt varma tack till alla, medlemmar och utomstående, som under året visat intresse och stöd i olika former för att främja Gillet och dess verksamhet.

Göteborg den 4 januari 2023        

Vice sekreterare Valdur Polding


Förening:

Kindgillet i Göteborg

Skapad av: Mattias Ranfors (2023-01-05 17:11:19) Kontakta föreningen
Ändrad av: Mattias Ranfors (2023-07-02 20:27:04) Kontakta föreningen

Kontakta oss

 Örgrytevägen 5
 Kindstugan på Liseberg, Örgrytevägen 5
  0730-33 40 53[email protected]