Besök ossVår verksamhet med en 1600-tals park som visas både i verkligheten och som modell i vårt utställningsrum finns i Östra Sallerup, i hjärtat av Skåne knappt en mil sydost om Hörby. 

Prästgårdsarken ligger söder om vägen och den är alltid öppen för besökare. Parkering sker vid Kulturhuset eller kyrkan.
Eftersom föreningen inte längre har något avtal med markägaren, så kommer alla spänger, broar och bord i parken att tas bort. Vi får inte heller sköta parken så gräset på gångarna kommer efter hand att bli ganska högt. Det rekommenderas att ha rejält på fötterna för denna promenad.
Observera att det inte går att köra bil till parken.
Ingen snöröjning sker och man besöker alltid parken under eget ansvar.

Ett rastbord finns strax söder om ingången till parken där man kan vila och inta egen medhavd fika. Annars kan man kan kombinera besöket med att köpa fika i Kulturhuset under deras öppettider.
På husets baksida finns toaletter i källaren som är öppna större delen av året.

Image

Guidning - fasta tider inklusive fika

Söndagarna 30 juni, 28 juli, 25 augusti och 29 september kl. 14.00 följer en guide med till parken och går runt med de som har bokat och betalat senast ett dygn i förväg. Start på Kulturhusets grusplan. Grova skor rekommenderas, då vissa partier är lite besvärliga att gå i. Begränsat antal platser. I ordinarie priset 200 kr respektive 100 kr för barn och medlemmar i vår förening ingår fika i parken. Dryck (kaffe, te, saft) och kakor (vetebröd, sockerkaka och småkaka). Boka på [email protected] eller 0733-861966 senast ett dygn i förväg. Bokning bekräftas genom betalning.
Det går bra att andra tider beställa guidning för egna grupper. Se nedan. 

Besök och guidning i föreningens utställning

Utställningen, som finns i ett eget rum i Kulturhuset, är öppen söndagar kl. 12-16 under den period som Kulturhuset har öppet. På söndagar från den 14 april till och med 29 september kl. 14-16 är någon av föreningens guider på plats i utställningsrummet och informerar. Välkommen in att gratis se modellen över parken och byn samt få information om 1600-talet. Efteråt kan man förslagsvis själv gå till parken utan guidning.

ImageGuidning - grupper

Föreningen har samarbete med Kulturhuset i Östra Sallerup och Hörby Radioförening. Grupper kan genom en kontakt boka guidning hos både oss och de andra föreningarna, samt fika efter önskemål i Kulturhuset. Ring föreningarnas gemensamma bokningsnummer, 0415-301 990 för mer information. Se utbudet här.

Om gruppen enbart önskar bli guidad av våra guider så kan man kontakta Eva Grip på 0733-861 966 eller [email protected]. Pris 50 kr per person.

Skolguidning erbjuder vi nu till skolklasser i Hörby kommun i specialanpassad form, läs mer här.

Egna strövtåg - med eller utan barn

Oavsett årstid går det utmärkt att själv besöka parken, upptäcka bokstäverna, balansera på dem och stava sig fram genom raderna. De är dock lättast att se på våren innan gräset blivit för högt. Man kan ta med fika och inta det sittande på en bokstav eller vid rastbordet som står strax söder om huvudingången. I kvarteret med de 25 stensättningarna är det svårare hitta dem eftersom vi inte kan ha dem kvar markeringsstolparna utan avtal med markägaren.

Hundar kan i enlighet med gällande allmänna regler följa med till parken eftersom inga djur betar där.

Hitta hit

Om ni kommer på riksväg 13, så ska ni svänga av vid Korsholm, 9 km söder om Hörby. Avfarten är skyltad mot Kivik och Önneköp. Efter ca 3-4 km ligger Östra Sallerups kyrka på vänster sida. Granne med kyrkan ligger en röd tegelbyggnad, vilket är en före detta skola med parkering framför. Detta är Kulturhuset, där utställningen finns. Det går även att ta sig till Östra Sallerup med buss 471, som går mellan Hörby och Önneköp. För att leta upp aktuella tider sök i Skånetrafikens Reseplanerare och välj att åka till "Ö Sallerup kyrka".

Lite hjälpmedel för att hitta hit:
Karta (via hitta.se)
Karta (via Google Maps)
GPS-koordinater för Kulturhuset: 55°48′1.34″N, 13°41′12.70″E

Parken ligger söder om Kulturhuset.  Observera att det inte går att köra bil dit.

Klacks backe ligger på en höjd åt nordost. Även här är det promenad som gäller, och det finns ingen gångväg ända upp.

Ryttmästarbostället, där skvadronen höll till, ligger norr om kyrkan och är idag privat.

Besök gärna också följande:

Kulturhuset i Östra Sallerup som har café, skolmuseum, hantverk och loppis.

Hörby Radioförening som har utställning i en egen byggnad bakom Kulturhuset.

Visit MITTSKÅNE som vi deltar i.

Företagarföreningen Mitt Skåne som visar på fler sevärdheter i centrala Skåne.

Ulf Mjörnmark som skriver om sina besök i parken.

Förening:

Föreningen Jöns Henrikssons minne

Skapad av: Erik Haraldsson (2021-10-19 23:20:24) Kontakta föreningen
Ändrad av: Ann-Sofie Haraldsson (2024-06-08 22:34:38) Kontakta föreningen