Jamtlis Gynnare

Välkommen till Jamtlis Gynnares hemsida. På denna sida kommer det löpande att läggas upp nyheter.

När Jamtli på 1980-talet introducerade levande historia och gårdarna befolkades med aktörer så bildades Jamtli byalag. 1996 var det dags för omorganisation och byalaget ombildades till Jamtlis Gynnare. Föreningen blev då en öppen, ideell förening med status som hembygdsförening. Föreningens ändamål är:

– att stödja Jamtlis verksamhet
– att medverka för att levandegöra gångna tiders kultur och historia, samt
– att föra kunskap i hantverk och slöjd vidare till nya generationer

Gilla oss på facebook

                                            

 

Modevisning 2018

Jamtlis Gynnare har haft sommarens modevisning med kläder från Vikingatiden till 1980-talet. Ta en titt på bilderna från denna modevisning.

Invigning Nationalmuseum Jamtli

Den 17:e juni var det dags för invigning av Nationalmuseum Jamtli – Jämtlands och Sveriges nya konstarena.  https://www.jamtli.com/nationalmuseum-jamtli/

Det var flera invigningstalare Birgitta Carstenfors från Nationalmuseum, Henrik Zipsane från Jamtli, Landshövding Jöran Hägglund m fl. Harriet Jorderud som är ordförande för Jamtlis Gynnare höll ett tal och överlämnade gåvor från Jamtlis Gynnare.

Här klipps bandet av Henrik Zipsane och Birgitta Carstenfors.

På bilden nedan ser vi Doris Jonsson – Jamtlis Gynnare, Henrik Zipsane, Harriet Jorderud och musikgruppen Lad Divas.

Foto: Leif Pettersson

Fler bilder från invigningen.

 

Stadsvandring

Den 12:e juni bjöd Gunilla Nilsson Edler in Jamtlis Gynnarna till en guidad stadsvandring. Det var ca 20 st som deltog och som fick gå runt i staden och höra Gunilla berätta om det gamla Östersund och om en del av de människor som levde här förr i tiden.

Foto: Leif Pettersson

Öppna förskolan Jamtli 25 år

Den 1:a juni firade Öppna Förskolan på Jamtli 25 år. Jamtlis Gynnare bjöd på fika med en härlig rulltårtsbakelse.

Vårmarknaden 2018

Årets Vårmarknad blev välbesökt och Jamtlis Gynnare fanns med och bidrog med trevliga inslag vid marknaden. Jamtlis Gynnares nya ordförande Harriet Jorderud prövade på att jobba i Café Slalom. I bakstugan och vid kolbullarna var det som alltid full aktivitet.

Harriet och Karin i köket på Café Slalom

På marknaden kunde man också möte de vårfina damerna Kerstin, Ammi och Ragnhild.

Äkta kolbulle, det ser väl gott ut?

Aktiviteter och medlemsblad för maj – augusti 2018

Nu är våren här och vi har en härlig tid framför oss och här finns länkar till aktiviteter och medlemsblad för maj – augusti 2018.

Aktiviteter

Medlemsblad

Årsmötet

Vid årsmötet avtackades ordförande Göte Murén och sekreteraren Inger Jonasson. Göte och Inger kommer att finnas kvar i Jamtlis Gynnare.  Göte kommer t ex fortsätta att steka kolbullar och Inger kommer vi att se som statist och kyrkvärd. Ny ordförande är Harriet Jorderud.

 

Intresserad att sy egna statistkläder till Jamtlis miljöer

Inbjudan till träff i Banvaktstugan, Nyvik Jamtli.

Den 15 mars klockan 13.00 bjuder vi in dem som är intresserad av att sy egna statistkläder till Jamtlis miljöer.

OBS!

Det är ingen sykurs. Vi har bett Ingegerd Byström att komma till Nyvik för att ge goda råd och hjälpa till med mönster. Ni ska ha med eget mönsterpapper, penna, måttband, nålar och sax.

Välkomna med en anmälan före den 13:e mars  till Ragnhild Möller telefon                        070-241 24 52 eller mail [email protected]

Hälsningar från textilgruppen: Ragnhild Möller, Kerstin Sennstam och Ammi Pettersson

 

Årsmöte 26:e februari klockan 13.00

Årsmöte i Rentzhogsalen på Jamtli den 26:e februari klockan 13.00.

Välkommen!

Handlingar till årsmötet

 

Vinterfesten en riktig familjefest.

I söndags var det dags för årets Vinterfest och det var ett härligt vinterväder. Det var många barn som var taggade för en skidtur. Cirka 100 barn deltog genom att åka skidor eller genom att ta sig fram på annat sätt till målet. Många vuxna besökte Vinterfesten, föräldrar, mor- och farföräldrar samt andra söndagsflanörer. Vid mål fick alla barn en fin medalj gjort av trä med texten ”Jamtlis Gynnare”. Därefter serverades det choklad med vispgrädde och semla på Café Slalom. Efter ett gott fika var det många som tog chansen att åka släde efter häst. 70-talsvillan var öppen och där fick barnen gissa på föremål från olika tidsepoker. Det var en lyckad och härlig dag….

Dagens yngsta deltagare var Oliver 5 månader.

Foto: Agneta Johansson

Fler fina bilder från Vinterfesten