Jamtlis Gynnare

Välkommen till Jamtlis Gynnares hemsida. På denna sida kommer det löpande att läggas upp nyheter.

När Jamtli på 1980-talet introducerade levande historia och gårdarna befolkades med aktörer så bildades Jamtli byalag. 1996 var det dags för omorganisation och byalaget ombildades till Jamtlis Gynnare. Föreningen blev då en öppen, ideell förening med status som hembygdsförening. Föreningens ändamål är:

– att stödja Jamtlis verksamhet
– att medverka för att levandegöra gångna tiders kultur och historia, samt
– att föra kunskap i hantverk och slöjd vidare till nya generationer

Gilla oss på facebook

                                            

 

Bilder från Jamtlinatt

På Jamtlinatt var det en mängd roliga aktiviteter för barn och stora. Lykttillverkningen och pyssel med tillverkning av spöken och fladdermöss var populära aktiviteter. Många av barnen som kom in och pysslade berättade att de sett spöken och vittrar och mycket annat ute på Jamtli och det var jättespännande.

Flera bilder från Jamtlinatt

Lyktor Foto: Agneta Johansson

Här pysslar Tomas, Nim och Madelene. Foto: Agneta Johansson

 

Pepparkakshustävling

Jamtli och Jamtlis Gynnare bjuder in till tävling i att baka Pepparkakshus och vara med och tävla om fina priser. Bilder och beskrivning skickas senast 27 november till: [email protected]

Förra årets tävling blev en succé, 2016 års pepparkakshustävling

Mer information på Jamtlis hemsida. www.jamtli.com

 

Medlemsblad för september – december 2017

Medlemsblad sept – dec 2017

 

Höstens medlemsresa till Vålådalen

Den 6:e september åkte närmar 50 av Jamtlis Gynnares medlemmar på en bussresa till Vålådalen. Det regnade nästan hela vägen dit men när vi närmade oss Ottsjö upphörde regnet. När vi kom fram till Vålådalen tog Eva Eriksson från Naturum emot oss med nykokt kaffe. Efter besöket på Naturum så var det dags för en god lunch på Vålådalens fjällstation. När lunchen var avklarad fick vi möjlighet att besöka Idrottsmuseet. Sedan var det dags att åka hemåt men lite fika skulle smaka gott så vi gjorde ett stopp hos Kretsloppshuset i Mörsil.

Flera bilder

 

Foto Agneta Johansson

 

 

Modevisning vid säsongsavslutning av Historieland

Vid säsongsavslutningen av Historieland så bjöd statister från Jamtlis Gynnare på modevisning av historiska kläder. Nedan har vi mannekängerna Kerstin Sennstam, Ragnhild Möller, Gunnel Falkerby och Kerstin Nilsson.

Medlemsresa till Vålådalen 6:e september

Mer information

Syjunta på Historieland

Syjunta på 50-talet med kaffe och sju sorters kakor. Här sitter damerna Ragnhild, Anna och Louise och njuter av en trevlig samvaro.

 

 

Så här tvättade vi kläder förr

På historieland får barnen bl.a. se hur det gick till att tvätta kläder förr i tiden. Här får Adelle pröva på att tvätta med tvättbräda och att banka tvätten och det tyckte hon var jätteskoj. Det var också skoj att se på när dom bakade tunnbröd i bakstugan. Ja det var en massa annat kul att göra också.

Adelle Johansson prövar på att tvätta på gammalt vis. Foto: Agneta Johansson

 

Foto:Agneta Johansson

Midsommarstången nästan klar

Varje år dagen före midsommarafton samlas några Gynnare på Jamtli och lövar midsommarstången som ska resas på midsommarafton.

 

Historieland

Snart kör Historieland igång på Jamtli. Jamtlis Gynnare kommer att finnas med som statister på ett flertal ställen. Välkommen att möta oss!