Nu är det endast några få dagar kvar till midsommar, en av de viktigaste högtiderna i Sverige. Men varför firar vi egentligen midsommar och hur började traditionen? Här kommer 5 fakta om midsommar som du kanske, eller kanske inte, redan visste. 


Därför firar vi midsommar 

I det gamla bondesamhället så firade man midsommar som en hyllning till sommaren och övergången mellan vår och sommar, då människor sådde och hoppades på god skörd. Ursprungligen firades dagen till Johannes Döparens ära - dock är den kopplingen knappast aktuell längre. Midsommarnatten däremot ansågs vara full av magiska krafter och övernaturliga väsen. 

Vart kommer midsommarstången ifrån? 

Traditionen med midsommarstång kom troligen från Tyskland till Sverige under medeltiden. Även om många tror att midsommarstången är en fallossymbol så stämmer det inte utan det har förmodligen något att göra med det kristna korset. 

Och midsommarkransen? 

Som vi nämnde tidigare så ansågs midsommarafton vara en magisk kväll då även växtligheten kunde ha speciella krafter. Därför sparade man midsommarkransen som sedan lades ner i julbadet för att hålla sig frisk under vintern. 

Varför sover man med blommor under kudden?

Det sägs att om man plockar sju olika sorters blommor på midsommarafton och sover med dem under kudden över natten så kommer man drömma om sin blivande make eller maka. Enligt folktro ger växterna hälsostärkande krafter som ger personen god hälsa

Midsommar firas alltid på en fredag

Sedan 1953 har man alltid firat Midsommarafton på en fredag mellan den 19 och 25 juni. Även om det inte är en allmän helgdag i Sverige så räknas det ändå som det i till exempel banklagen. 

Bonusfakta: Visste du att cirka 300 000 människor brukar fira midsommar med hembygdsrörelsen varje år? 

Om du vill fira midsommar med oss i år, ta en titt på vår hemsida för att hitta ett midsommar arrangemang nära dig! 


Förening:

HEMBYGDSBLOGGEN

Skapad av: (2022-06-13 14:32:35) Kontakta föreningen
Ändrad av: HEMBYGDSBLOGGEN (2022-06-14 09:46:49) Kontakta föreningen