Idag uppmärksammar vi Inger Ernstsson, antikvarie och utställningsproducent för Vårgårda Hembygdsförenings nya museum. Bakom projektet står styrelsen i Vårgårda Hembygdsförening med Marianne Andersson som projektledare, formgivaren Pia Hansson samt ett stort gäng ideellt arbetande hantverkare som har byggt hela utställningen. Andra styrelsemedlemmar har tagit fram bildmaterial och administrerat.

Invigningen är planerad till maj men redan i februari fick SHFs miljöstrateg Helena Rosenberg en förhandsvisning. Efter nästan fem års intensivt arbete så är det snart dags att låta allmänheten ta del av tidsresan genom Vårgårda bygd.

Intresset väcktes hos oss övriga på kansliet och vi ville såklart veta mer om hur utställningen kom till liv samt vad som inspirerade de att påbörja detta fantastiska arbete. Därför hörde vi av oss till Inger som berättade bland annat om hur hon blev involverad i detta projekt. 

Berätta gärna om dig själv och hur du kom på idén till utställningen

- Allt började faktiskt redan på 1980 talet, då hembygdsföreningen bildades och folk började samla in föremål från bygden. Det blev en rätt stor samling, som det brukar bli då folk kommer in med sina föremål. Föremålen hopade sig så istället för en utställning blev det ett magasin. När en ny styrelse tillträdde började man prata om att göra något åt dessa stora samlingar. Man ville ha en bättre utställning där föremålen kunde vara i ett sammanhang. Som gammal museiman kontaktade föreningen mig och undrade om jag kunde vara till hjälp med att skapa ett nytt museum. Jag var först tveksam till att ta mig an det projektet, men eftersom jag är född i Vårgårda så hade jag redan ett stort intresse. Så jag tackade ja.

Vad kul! När började ni officiellt med arbetet? 

- Det har tagit ett antal år, mer konkret så började vi 2018. Det som sporrade mig var att E20 skulle byggas om och det skulle göras stora arkeologiska utgrävningar kring väg utbyggnaden. Som arkeolog så förstår du hur spännande det här var för mig! Även om det inte är färdig grävt ännu så har Vårgårdas förhistoria fått skrivas om ordentligt, man har bl.a. (redan nu) hittat ett 60 tal långhus och massvis med andra husgrunder.  

Berätta mer om temat för utställningen

- Då jag satte mig in i situationen så föreslog jag att temat för hela utställningen skulle vara “Spår”, alltså spår efter mänskliga aktiviteter, allt från istiden fram till idag. Förhistorian är så viktig i denna bygd så det kan man inte hoppa över. Min tanke var att göra en pedagogisk utställning så skolan kunde få stor användning av utställningen. Vi har haft en liten grupp av lärare som gett oss synpunkter. Utställningen är en tidsresa genom hela vår historia, helt enkelt. Eftersom vi har få föremål från medeltiden och tiden därefter, så har jag försökt illustrera det på annat sätt. Vi har byggt upp olika miljöer där föremålen hamnar i ett  sammanhang. Hela utställningen ryms i en korridor och två stora skolsalar. 

Vad har varit den största utmaningen i arbetet? 

- Om jag endast talar för min egen del så skulle jag säga att en stor utmaning har varit att få fram föremål som speglar det jag tycker är viktigt att ha med.

Mycket har byggts genom ideellt arbete, som jag förstår? 

- Väldigt mycket har gjorts ideellt. Nästan allt skulle jag säga! Tack vare ett Leaderbidrag har föreningen kunnat anlita externa konsulter för producent och formgivare. Vi har även en formgivare som vi köpt in. Annars bygger allt på ideell verksamhet. Många föreningsmedlemmar har jobbat massvis och byggt upp allt i utställningen. Det har varit många komplicerade uppdrag men det har de klarat galant. 

Vad är din ambition med utställningen? 

- Jag vill att Vårgårdaborna ska kunna  lära känna sin hembygd. Många jag pratat med har varit väldigt förvånade då de hört att samhället bara är drygt 150 år gammalt. Det är ett ungt samhälle, vilket gett det en speciell struktur. Som ung människa och nykommen svensk, så är det viktigt att lära känna sin bygd på ett annat sätt och se linjerna allt ifrån en förhistorisk tid- varför har just den här platsen varit så bra att bo på? Inte minst genom arkeologiska undersökningar så har vi förstått att här har väldigt många människor bott, och det måste finnas en anledning till varför just denna plats har varit bra. Det tycker jag är viktigt med  utställningen, att man har möjlighet att förstå sin bygd. 

Så när får allmänheten ta del av denna fantastiska utställning? 

- Vi har invigning den 22 maj. Just nu längtar vi så tills det öppnar. Det ska verkligen bli en stor glädje att få ta emot allmänheten för det ligger många års arbete bakom utställningen. Vi hoppas och tror att det kommer bli till stor glädje och nytta för Vårgårda bor och alla andra besökare som vill komma hit. 

För mer information, klicka dig gärna vidare till Vårgårda hembygdsförenings hemsida. 

 


Förening:

HEMBYGDSBLOGGEN

Skapad av: HEMBYGDSBLOGGEN (2022-03-17 10:46:08) Kontakta föreningen
Ändrad av: HEMBYGDSBLOGGEN (2022-03-28 10:04:18) Kontakta föreningen