Varmt välkommen till Häverö-Edebo Hembygdsförening!

Hembygdsgården har nio byggnader från 1700- och 1800-talen, hitflyttade från olika byar i bygden och fyllda med tidsenliga föremål, verktyg, redskap, husgeråd, dräkter, åkdon. Där finns parhuset från Gammelgården i Gråska, Dragontorpet/Vitstugan från Väst-Gribby, Bagarstugan från Edebo med skolmuseum på övervåningen, smedja, linbasta och fyra lador för olika ändamål. Läs mer i menyn Hembygdsgården t v

Sommartid är gården öppen alla söndagar i juli-augusti kl 12-15. Servering av kaffe, saft, och hembakat bröd. Visning av byggnaderna och skolmuseet. Fri entré.
Extra visning kan ordnas på begäran.

Hitta hembygdsgården:
Adress Hantverksvägen 17, Häverödal, tel 070 634 80 10

Ta buss 639 eller 641 till Häverödals hotell. Gå 300 m uppför backen mellan hotellet och Roslagshallen så ser du gården på vänster sida. Möjligt att parkera i gräset t h om grinden.

Öppna ARBETSTRÄFFAR på Hembygdsgården måndagar under sommarhalvåret

Måndag 7 maj har vi det första arbetsmötet på gården, från kl 15 och så länge ljuset och krafterna räcker. Då hjälps vi åt med vad som behöver göras efter vintern, går igenom samlingar och byggnader, planerar för det fortsatta arbetet under fikapauserna – och bara trivs. Här träffas vi som är roade av gamla grejer, som vill veta mer och träffa likasinnade. ALLA är välkomna och alla goda krafter behövs! I år arbetar vi närmast med att sortera samlingarna.

Vi fortsätter träffas varje måndag under sommarsäsongen.

Se vidare under VERKSAMHETSPLAN och ARBETSMÖTEN.
Kontakt: Calle, tel 070 634 80 10
Välkommen i gänget!

15 RANDHUVEN – HÄVERÖDRÄKTEN INSPIRERAR

HÄVERÖ VÄVARES sommarutställning i Konsthallen, Hallstaviks Bibliotek, visar hur gamla mönster kan få nya former. ”Randhuve” är ett gammalt roslagsord för en skicklig väverska – kom och ta del av vår tids väverskors mycket inspirerande verk! Utställningen pågår 16 juni – 1 september, då den fortsätter ut i landet.

SKÄRGÅRDSKRYSSNING MED HEMBYGDSTEMA 16-17 september 2018 med BIRKA, avgång från Stadsgårdskajen kl 17.00, åter nästa dag kl 14.00

I arrangemang av Stockholms läns hembygdsförbund återkommer den populära skärgårdskryssningen med hembygdstema, fylld av spännande berättelser och historia. Kapten Göran Sjödin är hela tiden vår ciceron och guide.
Första kvällen, då vi rekommenderar tidig middagssittning 17.30, berättar han från ca 19.30 anekdoter om bygden från Österåker till Furusundsleden. Då får vi också lyssna på Sveriges första och enda kvinnliga fyrmästare Mariana Brus på Understens fyrplats.
måndagen efter frukost fortsätter guidningen genom Rödlöga, Svartlöga, Kallskär, norra ytterskärgården och åter via Möja, Runmarö, Djurö/Vindå, Värmdö, Resarö och Tynningö.

Boka på www.birka.se eller tel 08 702 72 00 Ange rabattkod ”EVHEMBYGD” !

Pris 505 kr /person
inklusive välkomstdrink, middag (kryssningsmeny eller smörgåsbord), del i hytt Cabin Ekonomi.

Vi tror att detta blir en helt enastående resa! Den ersätter i år vår vanliga bussutflykt. Boka i tid!

Öppna arbetsmöten 2018.

Som medlem är du mycket välkommen till våra arbetsträffar under sommarhalvåret, vanligen varje måndag från kl 15 – och så länge ljuset och krafterna räcker.
Då hjälps vi åt med att underhålla byggnaderna, sortera, vårda och placera de många gamla redskapen, verktygen och andra föremålen så att de ska gå lättare att visa för besökare, bl a i våra årliga temautställningar.

För det söker vi just nu ännu en lada, max 10×10 m! Hör av dig om du vet någon som vill bli av med en! Vi hämtar! Kontakt: Calle, tel 070 634 80 10

Vi planerar också att plantera gamla växter och göra en örtagård. Plantor och frön har vi redan börjat få från medlemmar – men vi behöver fler som vill hjälpa till, med planering, plantering och skötsel! Just nu behöver vi också pallkragar, naturgödsel och planteringsjord! Kontakt: Inga-Lisa, tel 0175 130 27

För VÅRSTÄDNING, fönstertvätt och genomgång av vår dräktsamling tar vår husmor gärna emot hjälp!
Kontakt: Elizabeth, tel 073 935 22 18

Alla är varmt välkomna att hjälpa till med vad man känner för, när man vill! Fika och gemytlig samvaro ingår förstås.Och ta gärna med en kompis, alla goda krafter behövs!

Häverö-Edebo Hembygdsgård, Hantverkarvägen 17/ Brunnsvägen, i Häverödal / Hallstavik.

Häverödräkten

IMG_0525

Vår uppgift

Hembygdsrörelsen är en del av det levande samhället. Den skapar broar mellan det förgångna, nuet och framtiden. Hembygdsrörelsen har ett humanistiskt och demokratiskt synsätt. Den är öppen för alla, oavsett bakgrund. Den respekterar kulturarvets skiftande former i tid och rum. Hembygdsarbetet skapar gemenskap, trygghet och identitet. Intresset för kulturarvet är drivkraften i engagemanget för hembygden. Här möts alla generationer.
(Stadgar för Häverö-Edebo Hembygdsförening § 2)

Hembygdsföreningens ändamål är att vårda och synliggöra hembygdens kultur och miljö så att den blir en naturlig grund för ett gott liv. Hembygdsföreningen skall i detta syfte arbeta för

– att kunskapen om och känslan för hembygdens kultur-och naturarv fördjupas och förs vidare till kommande generationer.
– att kultur-och naturhistoriska minnen och miljöer tas tillvara och görs tillgängliga för alla.
– att kulturarv, miljö, tradition och hävdvunnen sed skyddas vid planering och förändring av samhället.
– att med kunskap om kultur-och naturarvet aktivt delta i formandet av framtidens hembygd.

Föreningen består av röstberättigade medlemmar och stödjande medlemmar som är intresserade av att på olika sätt stödja föreningens arbete och främja hembygdsarbetet.
(Stadgarna § 3)

Föreningen är en allmännyttig,ideell förening som är partipolitiskt och religiöst obunden. Den är Sveriges Hembygdsförbunds lokala organ.

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter