Om oss

Hembygdsrörelsen vill skapa broar mellan det förgångna, nuet och framtiden och vara en del av det levande samhället.

Häverö-Edebo Hembygdsgård har, utom tyvärr denna sommar på grund av coronapandemin,  öppet varje söndag juli-augusti kl 12-16. Här finns nio byggnader från 17- och 1800-talen, fyllda av tidsenliga föremål. De kommer från olika delar av bygden, har återuppförts och bevaras genom arbetsinsatser från medlemmar, gåvor och kulturbidrag. Häverö-Edebo Hembygdsförening grundades 1928 som en del av Sveriges Hembygdsförbund, med målsättningen att "förvalta, underhålla och visa de hus och föremål som har anförtrotts föreningen, för att hålla vårt kulturarv levande för nuvarande och kommande generationer" (ur föreningens stadgar). Föreningen verkar helt ideellt och är partipolitiskt och religiöst obunden. Föreningen och gården är öppen för alla - här möts alla generationer och kulturer. VÄLKOMMEN!

Häverö-Edebo Hembygdsgård

har, så snart inskränkningarna pg av corona-pandemin inte längre gäller, öppet varje söndag juli-augusti kl 12-16. Extra guidad visning på begäran, tel 0761 142 645 (Erling Petrusson) eller 070 634 80 10 (Calle Wennerberg).

Här finns nio byggnader från 17- och 1800-talen, fyllda av tidsenliga föremål. De kommer från olika delar av bygden, har återuppförts och bevaras genom arbetsinsatser från medlemmar, gåvor och kulturbidrag.

Varje sommar ordnar vi en temautställning över några av föremålens eller bygdens historia. År 2020 års tema planerades bli Det immateriella kulturarvet - med fokus på  våra förmödrars historia, visdom och kunskap om hantverk, örter, odling, omsorg och överlevnad. Det skjuter vi nu, på grund av pandemin, upp till nästa sommar.

Men vi kommer att inbjuda till ett öppet medlemsmöte under årets Kulturarvsdagar söndag 13 september kl 12 - 16 med tema "Vårt kulturarv i Häverö-Edebo" - berättande, erfarenhetsutbyte, önskningar och planer för gårdens framtida liv. Kaffeservering - och föreskrivna avstånd och andra smittskyddsregler. Detaljerat program följer. Vik dagen redan nu - det blir ett viktigt möte och vi hoppas få se många engagerade medlemmar!

Temat Det immateriella kulturarvet - gömd/glömd kvinnokraft  skjuts nu upp till nästa år. Då återkommer vi med förnyad kraft och möjligheter!Temat vänder sig till alla: män, kvinnor och barn som vill ta del av en grundläggande del av vårt kulturarv. Det vill vi förmedla genom workshops med prova-på-hantverk, föreläsningar och erfarenhetsutbyte kring kunskap som gått i arv genom många generationer. Temat ska stimulera alla sinnen sinnen                                    

                                                        Se     Smaka    Höra     Göra

Har du kunskap att förmedla eller på något annat sätt aktivt kan delta så hör av dig till

Karin Bäckström : [email protected]      Läs mera under NYHETER i menyn! 

 

Nationaldagen 6 juni firas kl 14-16 med blåsorkester, högtidstal, tapto, öppna hus och kaffeservering.

Midsommar                                                                                                                                                                                                          Midsommarafton firas traditionsenligt på gården från kl 14 då majstången bärs in av Häverö Folkdanslag med spelmän. Så följer en kort andakt, dans och lekar kring majstången, Folkdanslagets dansuppvisning, fiskdamm, lotterier, skjutbana, kaffe med hembakat bröd, glass, saft och varm korv. Öppna hus

Spelmansstämma                                                                                                                                                                                                             Sista söndagen i augusti anordnar Häverö Spelmän och Häverö Folkdanslag sin årliga spelmansstämma på gården, med många medverkande (entré). Då har vi också öppna hus med guider. Denna sommar är det ännu ovisst om det kan bli av - vi återkommer.

Berättarkvällar                                                                                                                                                                                                                 En kväll om hösten och en om våren bjuder vi in till en berättarkväll med samtal om något aktuellt ämne

Skolmuseum Ett litet klassrum med inredning och inventarier från förra sekelskiftets Ronöholms skola (1883-1947) finns en trappa upp i Bagarstugan. Där finns de gamla skolplanscherna, skolböckerna, kulramen och mycket annat. Vi välkomnar skolklasser som vill göra en tidsresa. Tel 072 222 49 31, Ingrid.