”Öppet Tingshus” under juli!

Traditionsenligt genomför vi vid två tillfällen ÖPPET TINGSHUS under juli månad,
torsdagen den 5 juli och torsdagen den 19 juli mellan kl. 14 och 17!

Boka redan nu, mer info kommer!

Här en bild från Nationaldagen i år, Margareta Runqvist underhåller på durspel!

Nationaldagen vid Tingshuset

Haningegillets Nationaldagsfirande på Tingshuset blev välbesökt, upp emot 100 personer drack bjudkaffe och kunde ta del av lite lokal kultur från förr, bl.a. en nyrenoverad trilla!
Vid flagghissningen blev det t.o.m. Du gamla Du fria…

Nedan några bilder, foto Martin Bergström.

Margareta Runqvist omgiven av Anita och Bosse Stjernström.

Inger och Henrik Eriksson, Ribbyholm. Läs fakta om dessa dräkter: https://www.haninge.org/2018/06/08/vackra-folkdrakter/

 

Stig Johansson och Bengt Andersson vid trillan de tillsammans renoverat under våren.

Vendelsövandring

I ett strålande sommarväder vandrade drygt 30 personer runt vid Vendelsö Gård på måndagskvällen den 28 maj.
Karin Engström, född här, berättade personliga minnen från sin barndom på 30-40-talet och Henry Hall lite om de senare åren.
Ett första arrangemang i den nybildade Vendelsögruppens regi. Att döma av intresset kommer många intressanta arrangemang att följa!

Nu är Vendelsögruppen bildad!

Vid ett möte i Vendelsö Bygdegård i måndags bildades formellt Vendelsögruppen, en lokal dokumentationsgrupp i Gillet.

Under våren har c:a 120 personer visat intresse för att dokumentera och forska i sin hemtrakt och nu fanns 25 st av dessa på plats och fick information om hur vi tänkt oss att arbeta i gruppen.

En ledningsgrupp utsågs med Henry Hall som sammankallande och ett antal arbetsgrupper bildades också.

Vi återkommer med mera fakta om dessa grupper senare.

Vill du veta mera om detta eller kanske rent av känner att du vill delta aktivt redan från början kan du ringa Henry Hall på 070 691 1120.

 

Utflykten till Wira bruk den 6 maj

En skön vårdag besökte vi den gamla bruksorten Wira i Roslagen. Här tillverkade smederna alla de svärd och bajonetter som våra arméer krigade med under stormaktstiden. Nu en idyll med byggnader från 1700-talet, brusande forsar, trevlig guide och goda mackor.

fotograf: Per Stavfors

Utsiktstornet på Tornberget invigt!

Lördagen den 28 april invigdes det nybyggda utsiktstornet på kommunens högsta punkt, Tornberget, på gränsen mot Huddinge uppe i Hanveden,

Högst punkten på Södertörn och hela Södermanland har nu höjts från 111 m över havet med ytterligare tio meter och från denna höjd kan man skåda ut över Södertörn mot vår huvudstad och dess kyrkor och söder och öster ut över vår skärgård!

Se några bilder här från invigningen tagna av Gillets Martin Bergström.

 

 

 

 

 

 

 

Nu bildar vi Vendelsögruppen!

Vendelsö Bygdegård, ursprungligen en flygel till Vendelsö Gård

I höstas påbörjade vi en kampanj för att bilda en lokal dokumentationsgrupp för Vendelsö.

I samverkan med Vendelsö Fastighetsägareförening och Bygdegårdsföreningen har vi under våren genomfört två träffar med mycket god anslutning. Omkring 130 personer har lyssnat på Henry Hall och Kjell Eriksson som berättat intressant lokalhistoria.

Av dessa 130 personer har c:a 40 st anmält sitt intresse för att gå vidare med att på olika nivåer forska och dokumentera sin hemtrakt och vi träffas nu den 14 maj för att få fram en ledningsgrupp som tillsammans med Henry och Kjell ska leda arbetet.

Förhoppningsvis kan man redan på senvåren anordna en egen aktivitet, kanske en vandring i någon av Vendelsös intressanta kulturmiljöer.

ÄR DU INTRESSERAD ATT VARA MED? RING HENRY HALL, 070 691 11 20

Kjell Eriksson

Henry Hall

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Fornfynden som hittade hem…

Detta är Åke Rosdahl med hustrun Inga-Kajsa som idag besökte Tingshuset och återförde några fynd från åkrarna på Blåkulla, Åkes föräldragård.
Läs mer »

En lagom fullsatt Bygdegård…

Ett drygt 50-tal personer hade mött upp i Vendelsö Bygdegård denna vackra vårkväll för att lyssna på föredrag av Kjell Eriksson och Henry Hall.
Detta var ett kompletterande arrangemang till den träff vi hade i mitten på mars och som blev ”alltför välbesökt” och lite kaosartad.

Bakgrunden till dessa satsningar är att bilda en lokal dokumentationsgrupp för Vendelsö och vid första mötet fick vi ett 30-tal intresserade för att gå vidare och denna kväll ytterligare 10.

Dessa kommer nu att inbjudas till en träff den 14 maj då vi hoppas organisera en ”självgående” dokumentationsgrupp-Vendelsö under ledning av Henry Hall och Kjell Eriksson.

Om du inte anmält dej som intresserad men ändå vill delta kan du maila: [email protected]

Årets första styrelsemöte

Sittande fr.v. Britt Holmberg, kassör, Bengt Andersson, Leif Olsson, ordförande, Henry Hall, Anita Stjernström. Stående fr.v. Ingrid Svensson, Ulf Nilsson, Margareta Runqvist, Margareta Padellaro, Sven Klasenius, Per Stavfors, sekr. (saknas Martin Ahlsén)

Gillets nyvalda styrelse träffades i går kväll för årets första styrelsemöte i Tingshuset, kanske första vårdagen detta lite märkliga år.

Redaktören förevigade tillfället!