ImageFotomontage: Martin Johansson, GisVis
 
 

 

Allt som är tillåtet är inte lämpligt.

På onsdagen meddelade Mark- och miljööverdomstolen att det juridiskt är tillåtet att bygga första etappen av stadsdelen Västerport med höghus i 6-7 våningar men också en hotellbyggnad på hela 14 våningar.

Varberg har en av Sveriges bäst bevarade stadsmiljöer. Fästningen är ett av landets mest berömda byggnadsverk och en omistlig del av det svenska kulturarvet. 

Även om det är tillåtet vore det inte lämpligt med ett spektakulärt hotellbygge så nära fästningen. Det är dessutom förödande för stadsbilden. Hotellet blir Varbergs högsta byggnad med sina 53 meter. En skyskrapa som skulle resa sig som en dominerande fond intill fästningen, societeten, badhusen och innerstadens låga hus.

De flesta av oss vill vårda det som är värdefullt och vackert. Hembygdsföreningen Gamla Varberg har i flera år stridit mot hotellplanerna. Mark- och miljödomstolen gick helt på föreningens linje, men nästa instans gör nu en annan bedömning. Utgången i målet var alltså inte självklar och detaljplanen därför viktig att pröva. 

Varberg är klassat som riksintresse för kulturmiljövården. Vi begärde att Riksantikvarieämbetet borde få yttra sig, men domstolen sa nej. Nu riskerar det höga hotellet att konkurrera med fästningen som Varbergs dominerande landmärke. I både skala och utformning kommer stadsdelen Västerport att avvika från den befintliga stadsbilden. 

Mark- och miljööverdomstolen har meddelat sin dom, men allt som är tillåtet är inte lämpligt. Det är fortfarande möjligt för de styrande i Varberg att besinna sig och sänka hotellets höjd för att anpassa det till den befintliga stadsbilden i Varberg.

Styrelsen för Hembygdsföreningen Gamla Varberg

domslutet klicka på länken om du vill läsa domslutet


Förening:

Hembygdsföreningen Gamla Varberg

Skapad av: Lena Winge (2024-01-31 14:02:52) Kontakta föreningen
Ändrad av: Lena Winge (2024-03-18 19:29:49) Kontakta föreningen