Lucia den 13 december i Mörby centrum

Den 13 december firas Lucia i Mörby centrum.

Då kommer Danderyds Hembygdsförening att sälja den nya almanackan för 2018 samt också boken Den lilla Trädgårdsstaden Danderyd.
Fram till jul kan du fortfarande bli medlem i Danderyds Hembygdsförening för 150 kr, och samtidigt få boken utan extra kostnad! Almanackan kostar 100 kr att köpa på plats. Väljer du att få den hemskickad kostar portot extra. Se instruktioner här.

Vilket härligt café!

Lördagen den 2 december hade vi besök av Ebba Drugge, född Landfeldt. Hon berättade livfullt om sitt arbete som arkeolog, och även om Danderyds historia. Ett mycket trevligt och intressant föredrag!
Som pricken över i drack vi kaffe och glögg efteråt med lussebullar och pepparkakor. En väldigt lyckad dag!

2 december – Hembygdscafé med föredrag av Ebba Drugge, arkeolog från Danderyd

Den 2 december har vi nästa hembygdscafé i hembygdsgården mellan 13.00–16.00. Den här gången har vi adventsfika!

13.00 – Ebba Drugge, arkeolog och uppvuxen i Danderyd, berättar om uppkomsten av gårdarna Ekeby, Rinkeby, Berga och Nora. Hon berättar också om sitt arbete som arkeolog och osteolog.

Välkommen!

OBS! Hembygdscaféet den 4 november är inställt! OBS!

Hembygdscaféet den 4 november är inställt! 

Vi siktar in oss på nästa café som blir den 2 december istället. Välkomna då!

 

Kulturbiennalen 2017

Kulturbiennalen i Danderyd öppnar lördagen den 14 oktober och håller på till söndagen den 22 oktober. Under denna vecka arrangeras olika kulturella evenemang av Danderyds kommun tillsammans med olika föreningar i Danderyd. En länk till evenemanget hittar du här: Kulturbiennalen, och en länk till hela veckans evenemang här: Kulturbiennalen Program.

Danderyds Hembygdsförening kommer att ha ett extrainsatt Hembygdscafé i hembygdsgården lördagen den 21 oktober mellan klockan 13.00–16.00.

Vi kommer att ha en utställning om järnåldern (ca 550 f.Kr.–ca 1050 e.Kr.). Var finns egentligen fornlämningarna i västra Danderyd? Var låg de gravfält som är bortgrävda? Vad lämnade människorna efter sig och hur såg det ut då? Öppet hus och café.

Välkomna!

Norahällen i Kvarnparken, Danderyd. Fotograf: Bengt A. Lundberg.

 

 

Hembygdscafé lördagen den 7 oktober

 

Hembygdcafét har den här gången äran att presentera Siv Orrhanse, född 1927, som berättar om hur det var att vara ung i Danderyd på 1940-talet. Kom och lyssna på hennes fantastiska berättelser! Vi börjar strax efter klockan 13.00.

Utöver detta visar vi som vanligt gamla bilder som vi har hittat i våra gömmor och bjuder på hembakat till självkostnadspris.

Välkommen!

 

Kulturarvsdagen söndagen den 10 september

Kulturarvsdagen ordnas i år av Samfundet Djursholms Forntid och Framtid (och inte av Danderyds Hembygdsförening som det står i DanderydsAktuellt). Här nedan hittar ni all information om det:

(OBS! Att man måste anmäla sig snarast om man vill vara med på vandringen)

 

Kulturarvsdagen – kring Ekebysjön

Vandring i trädgårdsstaden tillsammans med Villaägarna

Söndagen den 3 september har vi en vandring i trädgårdsstaden, ett arrangemang vi gör tillsammans med Villaägarna. Det går bra att haka på eller hoppa av när man vill.
Välkomna!

Vandring affisch_3 septFotograf: Vandring affisch_3 sept

Hembygdscafé lördagen den 2 september

Välkomna på hembygdscafé till våra lokaler  på Hästhagsvägen 7 lördagen den 2 september mellan klockan 13.00–16.00.

Vi dricker kaffe med hembakat och tittar på gamla fotografier.

Ny programpunkt: Siv Orrhanse, född 1927, berättar om hur man roade sig
i Danderyd på 40-talet.

Vi ses!

Tack alla medverkande och besökare på midsommar i Kvarnparken!

Midsommarfirandet i Kvarnparken, arrangerat av Danderyds Hembygdsförening blev av ännu ett år tack vare alla eldsjälar som hjälpte till! Det var fantastiskt roligt att se så många besökare! Solen sken och stämningen var hög.
Ett stort tack till alla som var med!

P1070836