Välkommen till Brännkyrka hembygdsförenings hemsida!

Brännkyrka Hembygdsförening finns och verkar i Brännkyrka och Vantör församlingar med omnejd i södra Stockholm. Se vidare Om föreningen

Nytt bankgiro-nummer

Föreningen har bytt bank och i samband med detta skaffat ett bankgironummer i stället för det tidigare plusgironumret. Alla betalningar ska från och med oktober 2017 skickas till bankgiro 185-2029.

Föreningen kan numera också ta emot betalningar via Swish till kontonummer
123 18 35 339.

Program hösten 2017

Detaljer om föreningens höstprogram finns  nu inlagt under ”Aktiviteter”  till höger. Programmet för november och december hittar du här.

Kulturarrangemang, studiecirklar m.m. genomförs i samarbete med studieförbundet sensus

Söndagsöppet klockan 13:00 -16:00   på Lerkrogen

Besök Lerkrogen och titta/forska i vårt rika bok- och bildarkiv varje söndag fr.o.m. 10/9 t.o.m. 10/12. Drick en kopp kaffe/te med hembakat bröd. Försäljning av föreningens årsböcker, Brännkyrka 100 år och andra böcker m.m. till bra priser. Programinslag på söndagarna startar kl. 13:30 om inget annat anges. Om många är intresserade så dubbleras programinslagen och startar igen kl. 14:30.

Onsdagsöppet med IT-café klockan 12:00 – 17:00

På onsdagarna fr.o.m. 30/8 t.o.m. 13/12 är kaffeserveringen öppen. Då kan du även få hjälp med enklare datasupport. Du får hjälp med att utveckla dina kunskaper att använda IT och de tjänster och möjligheter som tekniken ger. Hjälp med praktiska och tekniska frågor om datorer, program och Internet kan också ges, vilket kostar 50:- kr/gång. För medlemmar som inte tidigare utnyttjat tjänsten är de två första gångerna gratis. Ring gärna och boka en tid på telefon 08-88 89 92 vx.

 

Berättelser kring bilder

Varannan måndag fr.o.m. 4 september kl 18.30 – 20.00

Ledare: Arne Lönnebring och Leif Gidlöf

Vi fortsätter arbetet med föreningens digitaliserade bildarkiv och försöker komplettera informationen runt bilderna för att successivt uppdatera databasen med dessa uppgifter. Delta vid ett eller flera tillfällen. Endast medlemmar. Ingen kostnad. Föreningen bjuder på kaffe och kaffebröd.

 

Händernas kunskap – textilt hantverk

Måndagar fr.o.m. 18 september kl 14.00 – 16.30

Ledare: Alva Skoglund

Vi hjälps åt med nytt och gammalt. Endast medlemmar. Ingen kostnad.

 

 

November

5  Lerkrogen håller stängt dagen efter Alla helgons dag

12 Moa och tiden med Harry

Birgitta Björnlund visar bilder och berättar om författarinnan Moa Martinsson

19 Skönhetsvärden och artrikedom i Älvsjöskogens naturreservat

Anders Tranberg, ordförande i Stockholms naturskyddsförening, visar bilder och berättar.

26 Gammal folktro

Tord Törnqvist berättar.

 

December

3  från kl. 11.00 till 16.00 JULMARKNAD

För ev. deltagande kontakta Eivy Harlén tel. 647 03 98. [email protected]

10 Stockholm i Fogelströmsperspektiv

Lars Epstein, fotograf och stockholmskännare på DN, berättar om P A Fogelström med anledning av 100-årsminnet av författarens födelse.

Brännkyrka Hembygdsförening 75 år

Den 25 september 2016 firade hembygdsföreningen 75 år med pompa och ståt, blåsmusik och tal, kaffe och tårta och massor av intressanta föredrag. Birgitta Persson har skrivit en trevlig sammanfattning i sin blog, som du hittar här.

Herrängens Brassensemble spelar under ledning av Jan-Erik Thylander

Herrängens Brassensemble spelar under ledning av Jan-Erik Thylander

 

Föreningens damer i Brännkyrkadräkten.

Föreningens damer i Brännkyrkadräkten.

Årsskriften 2016

FöreninOmslagBHF2016alt4gens Årsskrift 2016 är en bilderbok med ett litet urval av de bilder som finns i föreningens bildarkiv, vilka nu digitaliseras för att bli tillgängliga på Internet. Bilderna
speglar företeelser i föreningens verksamhetsområde från sent 1800-tal till sent 1900-tal.

Boken är i A4-format och innehåller 76 sidor (inkl. omslaget) och kostar 100:- kronor. Den ingår i årsavgiften för medlemmar i föreningen (1 bok per hushåll) och kan hämtas från och med föreningens 75-årsfirande 2016-09-25 på Lerkrogen.

 

Musik på Lerkrogen

Trångt och trevligt på Lerkrogen den 15 november 2015.

Musikanter på Lerkrogen Foto: Evy Kjellberg

Emma Augustsson och Anton Svanberg tolkade Karin Boye på sitt sätt med sång och musik.

 

Vigsel på Lerkrogen

Foto: Evy Kjellberg

Den 23 sept. hade vi för första gången en borgerlig vigsel på Lerkrogen. På bilden syns i centrum vigselförättaren Majvi Andersson, tillika stadsdelsnämndens ordförande, flankerad av brudparet Birgit Strandberg och Bo Fischer och ytterst vittnena Karl-Erik Ryman och Synnöve Ryman.

Hedersdiplomerad Brännkyrkabo

Stockholms Läns Hembygdsförbund firade i år 40-årsjubileum och firade detta i samband med årsmötet på Skansen den 28 mars. Vid jubileumsmiddagen tilldelades Alva Skoglund från vår förening ett Hedersdiplom för föredömlig och värdefull insats i hembygdsrörelsen. Hon har sedan 1946 varit aktiv i Hembygdsrörelsen och från 1964 medlem i Brännkyrka Hembygdsförening. Efter flera års aktivt styrelsearbete har hon sedan ett par år varit hedersledamot i vår styrelse och leder bl.a. hantverksaktiviteten ”Händernas kunskap” och handleder dem som vill tillverka sin egen Brännkyrkadräkt.

Jubileumsboken – Brännkyrka 1913 – 2013

DSC_3189-1 Bok_diplomFotograf: DSC_3189-1 Bok_diplomFotograf: DSC_3189-1 Bok_diplom
Årets Hembygdsbok på bokmässan i Göteborg 2014

Vårt gemensamma projekt för hembygdsföreningarna i Söderort i samarbete med Trafik-Nostalgiska Förlaget har resulterat i att vi fått priset för Årets Hembygdsbok.

Tyvärr har vi hittat ett tryckfel i boken. Under bilden på Dalens torp sid 183 anges ”Fotograf okänd”. Det har efter trycket framkommit att fotografen heter Arne Stråby.   Vi beklagar att uppgiften missats. Läs mer ….

Vantörs församling

Om du har kunskaper om stadsdelarna inom Vantörs församling, t.ex. beträffande deras historia, framväxt och kulturella värden, så vill vi gärna ha kontakt med dig. Läs mer

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter