Välkommen till Björketorps Sockens Hembygdsförening

Bygdevandring Mörtsjöos, Hällingsjö 5/5 10.00

Samling på Lerviksvägen vid första gården på höger sida. Samåk gärna till platsen!
Detta blir en ganska krävande vandring på ca 5 km som inte lämpar sig för barnvagnar eller dylikt. Hoppa i stövlarna, packa fika, häng på ryggsäcken och kom! Vi avslutar ca 13.00-13.30.

Foto: Malin Svanberg Eliasson

Tisdagar på hembygdsgården ca 17.30-20

På tisdagar träffas vi på hembygdsgården kl. 17.30 för trevlig samvaro. Ibland går vi igenom delar av samlingarna, andra gånger kanske vi målar eller röjer. Fikar gör vi varje gång! Välkommen när du har lust och tid!

Torsdagar på hembygdsgården 10-12

På torsdagar träffas vi i skolmuseet kl 10-12 för trevlig samvaro. Ibland löser vi världsproblem. Välkommen du också!

Björketorps sockens hembygdsförening

Gammelgården från ca 1750

Björketorps sockens hembygdsförening bildades 1942. Föreningens verksamhetsområde omfattar gamla Björketorps socken d.v.s. Hindås, Hällingsjö och Rävlanda. Hembygdsparken är belägen 200 m från Björketorps kyrka, Rävlanda. Där har placerats en mangårdsbyggnad ”Gammelgården” byggd omkring 1750. Den skänktes till Björketorps kommun av Albert Andreasson, Buarås. I området finns också en ladugård från början av 1800-talet som har flyttats från Hindås.

I parken finns flera museer:
Vagn- och maskinmuseum med bland annat jordbruks- och brandredskap
Skolmuseum med ett naturtroget klassrum från början av 1900-talet med lärarinna och elever som dockor i naturlig storlek.
Smedja med verktyg och maskiner från 1910-1940-talen där det ordnas smideskurser. Där finns Sveriges största samling av sjukbeslag för hästar samt en omfattande samling svenska och utländska hästskor.
Snickeri- och slöjdmuseum med diverse verktyg för trähantverk samt ett lådspikeri då tillverkning av fisklådor har varit vanlig i trakten.
Kyrkstallet från 1913 med bland annat vagnar och jordbruksredskap.

Mail: [email protected]