Välkommen till Björketorps Sockens Hembygdsförening

Häst och släde!

Ta en slädtur (20 kr/person) runt hembygdsgården söndagen den 25/2 kl 13-15.

Vi serverar kaffe och korv.

Välkomna!

Foto: Malin Svanberg Eliasson

Rävlanda bibliotek – utställning

Björketorps sockens hembygdsförening 75 år – se vår jubileumsutställning på biblioteket i Rävlanda. Utställningen pågår 21 februari till 20 mars.

Foto: Malin Svanberg Eliasson

 

Tisdagar på hembygdsgården ca 17.30-19.30

På tisdagar träffas vi på hembygdsgården kl. 17.30 för trevlig samvaro. Ibland går vi igenom delar av samlingarna, andra gånger kanske vi målar eller röjer. Fikar gör vi varje gång! Välkommen när du har lust och tid!

Torsdagar på hembygdsgården 10-12

På torsdagar träffas vi i skolmuseet kl 10-12 för trevlig samvaro. Ibland löser vi världsproblem. Välkommen du också!

 

Björketorps sockens hembygdsförening

Gammelgården från ca 1750

Björketorps sockens hembygdsförening bildades 1942. Föreningens verksamhetsområde omfattar gamla Björketorps socken d.v.s. Hindås, Hällingsjö och Rävlanda. Hembygdsparken är belägen 200 m från Björketorps kyrka, Rävlanda. Där har placerats en mangårdsbyggnad ”Gammelgården” byggd omkring 1750. Den skänktes till Björketorps kommun av Albert Andreasson, Buarås. I området finns också en ladugård från början av 1800-talet som har flyttats från Hindås.

I parken finns flera museer:
Vagn- och maskinmuseum med bland annat jordbruks- och brandredskap
Skolmuseum med ett naturtroget klassrum från början av 1900-talet med lärarinna och elever som dockor i naturlig storlek.
Smedja med verktyg och maskiner från 1910-1940-talen där det ordnas smideskurser. Där finns Sveriges största samling av sjukbeslag för hästar samt en omfattande samling svenska och utländska hästskor.
Snickeri- och slöjdmuseum med diverse verktyg för trähantverk samt ett lådspikeri då tillverkning av fisklådor har varit vanlig i trakten.
Kyrkstallet från 1913 med bland annat vagnar och jordbruksredskap.

Mail: [email protected]