Kvinnoliv och kvinnokraft

Kvinnoliv och kvinnokraft temat just nu på Holgers

Utställning pågår från 18 okt-23 nov. Måndagar och onsdagar är Holgers  öppet mellan kl 10-14 för de som vill titta på alla märkvärdiga kvinnor i vår kommun. Flera av dem har anknytning till Aspås socken. Efter Aspås går utställningen vidare till andra orter i Krokoms kommun under kommande år.

På Holgers visas också film om Kvinnors arbete förr: torsdag 16 nov, kl 11, del 1 och torsdag 30 nov, kl 11, del 2. Fika sen för dialog om egna minnen av kvinnors sysslor.

 

Textilskatter i Aspås

Vilka textilskatter vi har i Aspås som vi kunde visa upp när Heimbygdas textilkommitté besökte oss lördag 14 okt. Vi tittade bl a på spets- och plattsömsblusar, vår sockendräkt i barnstorlek och en Jämtsömstavla. I Aspås kyrka och sockenstuga fick vi sakkunnig guidning av Sigrid Grenholm, Ingela Fredell, Ing-Mari Åström och Märit Ivarsson om finnvävar, kormatta, antipendium, bårtäcke, prästskrudar, kalkdukar mm. Flera ortsbor deltog också i den mycket intressanta visningen.

Finnvävar av Ing-Mari Åström

Märit Ivarsson med sin finnväv

Jämtsömstavla

Invigning av Aksel Lindströms koja

Söndag 8 okt invigdes kopian av Aksel Lindströms författarkoja på Holgers i närvaro av Aksels son Ingvar, Aksel Lindströmsällskapet och många flera. Bo Oscarsson höll invigningstal och alla besökande invigningsskålade med älgörtsdricka från Ingmo i Sveom. Stig Ulvild och Patrik Andersson framförde teaterscener ur Berta Magnussons spel om Stain, med texter från Aksels Frösötrilogi.

Sen samlades vi inne i hembygdsgården och fikade, Bo Karlsson sjöng Dan Andersson- visor till gitarr och Rune Mats  framförde en  egen Debora-dikt. Bo Oscarsson tackade hembygdsföreningen för ett väl utfört bygge av kojan. Gemyt och värme präglade vår invigning, flagga och feststänger utomhus inramade vår fest!

Aksel Lindström i sin originalkoja vid Näversjön

Aksels koja vid Holgers

Aksels koja

Aksels son Ingvar

Årets kulturvecka pågår 6-15 okt

Det blir ett gediget program i Krokoms kommun under årets kulturvecka. Se annons i sept-nr av 100% Krokom. Tema är Kvinnoliv och kvinnokraft!

I Aspås väntar flera program av Aspås hembygdsförening:

Söndag 8 okt, kl 11-15          Öppet hus med uppsättning av feststänger och festförberedelser inför invigning kl 13 av Aksel Lindströms författarkoja på Holgers. Invigningstal av Bo Oscarsson.  Fika och underhållning

Måndag 9 okt, kl 10-14       Öppet hus på Holgers för intresserade av släktforskning och bild/arkivdokumentation

Tisdag 10 okt, kl 10-14         Öppet hus med utställning om Aspås skolas historia.

Lördag 14 okt, kl 11-14         Besök av Heimbygdas textilkommitté på Holgers. Guidad visning av kyrkotextilier i Aspås kyrka, kl 13. Övriga intresserade är också välkomna till visningen i kyrkan!

Under hela veckan med vernissage fredag 6 okt, kl 15-16.30 visas en utställning om KVINNLIGA VARDAGSHJÄLTAR i vår kommun. Många förebilder från Aspås bl a kan ses där!

Sommaraktiviteterna klara

Bär- och skördetider är här, liksom skolstart snart.

Vårt sommarprogram med hembygdsdagen 16 juli på Holgers, slåtterdagen 23 juli på Petrus Jonsaholmen vid Långan, kanotpaddling 6 aug i Näverån och Gångavandring 12 aug vid Håtjärn är avslutat. Rapporter från dessa aktiviteter har lämnats på föreningens fb-sida. Vi tackar våra deltagare för er medverkan!

IMG_2689 (1024x768)Fotograf: IMG_2689 (1024x768)

 

 

Fint midsommar-/jänsmässfirande i Aspås

Midsommar-/jänsmässafton i Aspås firades ordentligt i hyfsat bra väder. På morgonen pyntades hembygdsgården med björkar och björkrismatta. Många besökare på Holgers kom vid 13-tiden i lövade traktorskrindor, i bil, till fots eller på cykel för att picnica i gröngräset, klä majstången, dansa och leka under ledning av Mia och Andreas från Mickeys. Grillade hamburgare, dricka mm fanns att köpa vid byalagets försäljningsbord. Inne i Holgers serverades kaffe/saft och midsommarbakelser. Minst 200 gäster fanns på plats. God stämning!

På jänsmässaftonen blev det traditionsenlig vandring till Skyshlnmyra för att provsmaka det hälsosamma källvattnet. Tillbaka vid Holgers bjöd Sven på kolbullar och kokkaffe/saft. Fäbodtennis introducerades och några hann också med kloterspel. Tack alla deltagare! Trevligt att råkas!

Björkrispyntat HolgersFotograf: Björkrispyntat Holgers Midsommargästerna anländerFotograf: Midsommargästerna anländerFotograf: Midsommargästerna anländer
Skål för hälsosamt vatten!Fotograf: Skål för hälsosamt vatten! Sven med kolbullar och kaffepannan påFotograf: Sven med kolbullar och kaffepannan påFotograf: Sven med kolbullar och kaffepannan på
FäbodtennisFotograf: Fäbodtennis

Aspåskrönikan 2016

Vår sockenkrönika för år 2016 är tryckt och klar. Den kommer som vanligt att säljas av våra byombud. Vi önskar er en fin läsestund med krönikan! Den innehåller både stort och smått, historiskt och nytt.

Sockenkrönikan 2016Fotograf: Sockenkrönikan 2016

 

 

 

 

Midsommar- och Jänsmässfirande i Aspås

Fredag den 23 juni är det dags för en heldags midsommarfirande på Holgers i Aspås!         Vi startar dagen vid 9-tiden med lövmattebindning för de ungdomar/föräldrar som anmält sig till ”kursen” med Sven Karlsson som handledare.

Kl 13 börjar själva midsommarfesten. Då har traktorer i byn hämtat upp såväl blommor som deltagare till stångklädning och dans. Byalaget, hembygdsföreningen m fl medverkar med förtäring, servering mm.

Kl 18 fortsätter jänsmässfirandet med vandring till Skyshlnmyra, där vi dricker hälsobrunn. Sen går vi tillbaka till Holgers och äter Svens goda kolbullar och dricker kokkaffe eller saft till. Kloterspel erbjuds.

IMG_6871Fotograf: IMG_6871

 

Sommarlovet i Aspås börjar idag!

Sommarlovsprogram 2017Fotograf: Sommarlovsprogram 2017

Vi önskar våra skolelever ett riktigt skönt sommarlov med många olika saker att göra! Aspås byalag, hembygdsföreningen och AHA har tillsammans sammanställt ett informationsblad med många aktiviteter under sommarlovet här i Aspåsbygden. Det har delats ut till alla elever med uppmaning att spara info-bladet hela sommaren så inget riskerar att glömmas bort! Håll också utkik på våra resp FB-sidor om något nytt tillkommer! Skolklockan ringer inte in än på länge!

Vårt sommarprogram 2017 är i gång!

Vi startade med nationaldagsfirande 6 juni på Holgers. Många unga och gamla samlades för att lyssna till kommunchef Jonas Törngrens högtidstal och kulturskolans elever som spelade för oss. Kaffe/saft med blå-gul bakelse plus lite allsång fick oss att mysa och må bra!

IMG_5100Fotograf: IMG_5100IMG_5098Fotograf: IMG_5098Fotograf: IMG_5098