Kafe’ Drömmen på Holgers

Elever i klass 6, Aspås skola, anordnar kafe’ Drömmen på hembygdsgården Holgers i Aspås fredag – söndag 17-19 aug, kl 11-17.

Se inbjudan här nedan! Välkomna!

 

Hembygdssommar i Jämtland Härjedalen 2018

Välkommen till sommaren och en levande hembygd för alla! Det säger ordf i Heimbygda Trine Amundsen och alla hembygdsföreningar i vårt län!

I Jämtlands tidning som delas ut i brevlådan följer i dagarna med en bilaga som handlar om Hembygdssommaren i JH-län. Bilagan finns också att få på hembygdsgårdar och andra turistinfo-ställen! Kolla gärna vilka aktiviteter som passar dig!

Hembygdssommar 2018

 

 

 

Vårt midsommarfirande

Vårt midsommarfirande den 22 och 23 juni blev fina tillställningar trots bistert väder

 

 

 

Midsommar- och Jänsmässfirande

Välkomna till vårt firande på Holgers 22-23 juni!

Aspås byalag och hembygdsföreningen firar midsommarafton 22 juni med följande program:

Kl 10 Dagen börjar med blomsterplockning. Traktorvagnar utgår från Aspåsgården till någon vacker blomsteräng.

Kl 12 Traktorvagnarna startar uppsamlingsrundorna i byn. Gå ut till vägen så får du åka med. Turen ställs in vid kraftigt regn-

Kl 13 Tillsammans klär vi midsommarstågen på Holgers. Under tiden finns också dessa aktiviteter:

  • Fika med hembakat
  •  Försäljning av varmkorv (Överskottet går till kommande 6:ors skolresa)
  • Älglotteri

Kl 14 ca börjar dansen kring stången. Efteråt roliga lekar för stora och små!

Obs; Ta gärna med egen stol eller annat att sitta på ute.

Dagen efter – Jänsmässafton 23 juni (= gamla midsommarafton) ordnar hembygdsföreningen  traditionsenligt vandring till Skyshlnmyra (ca 2 km) och dricker hälsobunn/järnhaltigt vatten. Tillbaka igen vid Holgers äter vi kolbullar, dricker kokkaffe/saft och spelar kloter/fäbodtennis.

Trollius/smörbollar

 

 

Aspås Sockenkrönika för 2017 på gång!

Där kan du läsa både om nutid och dåtid i vår socken, i år bl a  om invigningen av en kopia av Aksel Lindströms författarkoja på Holgers. Här nedan syns en bild på Ingvar i pappa Aksels koja. Lagom till midsommar kommer 2017 års krönika att levereras från trycket. Våra byombud  i Aspås socken tänker som vanligt söka upp våra läsare och erbjuda er att köpa krönikan.  Priset är 200 kr också i år.

Om ni, som inte nås av våra byombud, har vägarna förbi Holgers under midsommarfirandet kan ni köpa boken även där.

 

Besök på platsen för Aksel Lindströms originalkoja

Söndag 10 juni tågade representanter för Aksel Lindströmsällskapet och Aspås Heimbygdsförening till den plats vid Näversjön, där Aksel Lindströms författarkoja en gång stod. Trevlig, solig och informativ vandring blev det under Rune Mats ledning. Vid fikapaus intill Näversjön fick vi höra berättelser om Aksel, hans skrivande och boende på platsen.

Informationstavlor, vägvisningspilar och snitslad led visar nu vägen från gamla Näversjöbron till kojplatsen.

 

Nationaldagen i Aspås

Nationaldagen i Aspås firades på hembygdsgården med högtidstal av Britt Carlsson och musikunderhållning av tre elever från Kulturskolan. Flaggan vajade i blåsten. Musiken och fikat bjöds i gemytet inomhus på Holgers. Ca 30 besökande .

Nationaldagsfirande i Aspås

Vi firar nationaldagen onsdag 6 juni, kl 13 traditionsenligt på hembygdsgården Holgers i Aspås. Samling vid flaggstången för högtidstal av Britt Carlsson och musikunderhållning av elever från kulturskolan. Därefter väntar servering av kaffe/saft och hembakt.Välkomna!

 

Riksarkivet 400 år

Torsdag 19 april firades Riksarkivets 400-årsdag med fest också på Landsarkivet i Östersund. På programmet stod bl a direktsändning  från Riksarkivet i Stockholm, tårt- och kaffeservering, boklansering av Riksarkivets jubileumsbok ”Snapshot”, invigning av jubileumsutställning ”Nedslag i Jämtlands historia 1618-2018. Läsesalen öppen hela dagen kl 9-16. Öppet hus på Landsarkivet kl 18-21 med föredrag och visningar. Många besökande hela dagen som tackar för en givande och festlig dag!

 

 

 

Hedersomnämnanden från Aksel Lindström Sällskapet

Vid Aksel Lindström Sällskapets årsmöte 21 mars 2018 uppmärksammades Aspås Heimbygdsförening och dess företrädare för sina insatser att uppföra en kopia av Aksels skrivarkoja på hembygdsgården i Aspås. Hedersomnämnanden lämnades till Rune Mats, som engagerat hembygdsföreningen att bygga upp kojan, Harald Nilsson för den praktiska uppbyggnaden av kojan och föreningens ordf Tommy Törnqvist/sekreterare Siv Gahlin för planering, ansökan om ekonomiskt stöd och ansvar för uppbyggandet.

Skrivarkojan är en utmärkt plats för kommande verksamhet både för Aksel Lindström Sällskapet och för Aspås Heimbygdsförening.

Rune Mats och Harald Nilsson uppvaktas av Aksel Lindström Sällskapets ordf Kerstin Ellert