Välkommen till vår hemsida!

ÅNGERMANLAND – VÅR HEMBYGD!  

U P P R O P  till våra Medlemsföreningar!

Vi ska ställa till en roliger dans!   
Dagen är förstås den 26 augusti

För att vi, som arrangörer (VHR) ska veta vad vi har att ”spela med” måste vi be er att under sommaren fundera på vad just ni kan och har lust att bidra med.

Ångermanlands hembygdsförbunds foto.

Vi i Västernorrlands Hembygdsråd vet att ni kan och har en massa saker och folk i bygderna att locka med till en folklig manifestation i Härnösand på Murberget. Givetvis allt på frivillig basis men kanske med en känsla av stolthet visa upp hembygdsrörelsen när den är som bäst!

Vi – alla 60-talet medlemsföreningar i Medelpad och Ångermanland gör ännu en gemensam satsning som syns och låter tala om sig och vi lär känna varandra ännu bättre. Något som vi la grunden till under Jubileumsåret. Vi har redan i flera upprop via mail, Hembygden och Facebook manat till engagemang i frågan så de flesta torde veta vad vi hoppas på.

Men nu måste vi veta vilka som verkligen kommer att ställa upp och med vad. Fundera, planera, engagera under juli.

Friluftsmuseet är stängt såtillvida att sommarens extrapersonal slutat så inga guider finns i stugorna men VI får vara där och agera själva! Ångermanlandsgården, Smedstorpet, Prästgården, Kyrkan, Fäboden, Skogskojan och Skolan förstås  Torget överger vi eftersom man blir lite isolerad från själva ”spelplatserna ”i övrigt där om man inte är förfärligt många.Museet är öppet till kl.16.00 och vi bokar Hörsalen om några vill ha föreläsningar eller bildvisningar.

På hemorten har ni säkert samarbetspartners som ni kan erbjuda att vara med – precis som förra året: lokala matproducenter, bagerier, biodlare, hantverkare, slöjdare, musiker, teatergrupper, klädproducenter, skolbarn, lärare, mormor och farmor och så naturligtvis föreningens övriga medlemmar och andra intresserade!

Mellan 11.00 – 16.00 håller vi igång i alla hörn och stugor på området. Det finns torgstånd och partytält att låna. Tyvärr kan vi inte vara så generösa i år med reseersättningar utan detta får ni sätta på Fest- och Nöjeskontot! Förhoppningsvis kan en del göra sig en liten förtjänst under dagen.Och absolut PR för din egen förening!

Tänk om vi kunde ha en dräktparad? Att få visa upp så många sockendräkter som möjligt på scenen…. Sug på den karamellen

Vad vi däremot kan bjuda på är den fest vi planera till 16-tiden så besökarna dragit! Då ska vi umgås med något matigt gott i magen och kanske musik på scenen, en svängom på dansbanan eller bara mysigt mingel. Scenen är öppen för alla!

Här kommer en del förslag där ni kan fylla i om ni vill utföra något av det. Vissa grejer vill man vara ensam om – andra kan många göra samtidigt.

Alla föreningar kan bidra med ett större eller mindre bord med produkter från föreningen: böcker, broschyrer ,tunnbröd men framför allt ett litet dubbelvikt A4-blad med en kort historik om er förening och dess verksamhet. Varför inte med ett inbetalningskort för medlemskap istoppat ! Bladet kan vi trycka i färg åt er.

Vi vill veta vad ni vill.

Vår förening:  ……………………………………………………………………………………………..

Kan medverka med

Stånd med presentation av oss själva:

Torgstånd med försäljning av:

Försäljning av ”snabbmat”: Kolbullar, surströmming eller dyl:

Hantverksprodukter:

Tillverkning på plats – pröva på:

Spelmän. Sånggrupp:

Barngrupp:

Skolprogram:

Personer i folkdräkt för visning – svensk eller utländsk!

Anordna tävling:

Lekar för barn och vuxna:

Ställa upp som medhjälpare till det VHR kan behöva hantlangare:

Aktiviteter på fäboden:

Annat:

Förkasta inte evenemanget! Kom med svar till oss senast 1 augusti

Margareta Johansson MHF  [email protected]

Lena Landin ÅHF [email protected]

Margareta Bergvall Länsmuseet Murberget [email protected]

 @@@

Utflykten till Mellanfjärden och Trolska Skogen den 12 augusti 2017 är tyvärr inställd på grund av bristande intresse.

@@@

Ångermanlands Hembygdsförbund – ÅHF

Ångermanlands Hembygdsförbund är en regional service- och samarbetsorganisation för hembygdsrörelsen i Ångermanland. Det bildades 1938 i samband med att det sju år gamla förbundet för länet, således inklusive Medelpad, delades upp i två landskapsförbund.

Styvmorsviol, viola tricolora. Ångermanlands landskapsblomma.

Några viktiga uppgifter för hembygdsrörelsen är att utforska, bevara och utveckla vårt kulturarv. Att främja mångfald och utveckling både i stad och landsbygd. Vår hembygd är allt som finns runt omkring oss där vi bor och verkar. Lika viktigt som att bevara och åskådliggöra minnen från förr är att dokumentera och analysera nutiden samt att arbeta för en hållbar framtid där hembygden ger den stabilitet och balans som vi alla behöver i våra liv. Samarbete, öppenhet, nytänkande och utveckling är honnörsord och inom hembygdsrörelsen är allas delaktighet av största vikt. Alla har vi kunskaper att dela med oss av och alla kan vi lära något nytt och utvecklas genom att ta del av andras kunnande.

Den första hembygdsföreningen i Ångermanland bildades i Forsed på 1910-talet och var därmed även en av Sveriges första. Den uppgick sedermera i Ytterlännäs Hembygdsförening, som bildades 1924 och som är Ångermanlands äldsta hembygdsförening. Den yngsta är Johan Ödberg-sällskapet i Örnsköldsvik som bildades 1996.

41 föreningar är idag medlemmar i Ångermanlands Hembygdsförbund. Föreningarna i Ångermanland har tillsammans nära 10 000 medlemmar. Tillsammans är vi starka och har stora möjligheter att påverka vad som sker i vår hembygd!

Värna spår av gången tid – lämna spår för kommande tid.

De fotspår eller fotsulor,
som Ångermanlands Hembygdsförbund 1995 tagit i bruk som sin symbol,
bygger på hällristningarna vid Nämforsen i Ångermanland;
en av de första platserna i landskapet där människor lämnat spår efter sig.
Fotspåren uppträder redan under den äldre bronsåldern,
1800–1000 år före Kristi födelse, och det finns cirka 850 sådana ristningar i landet.
Vissa forskare menar, att fotsulorna kan vara ”gudens spår”,
en markering av närvaron av en gud, som man ej fick avbilda.
Andra forskare menar istället,
att det är en markering av platsen där den offrande eller åkallande stod.
Fotspåren har även tolkats som en markering av att ”jag var här”,
jämförbart med senare tiders ”Kilroy was here”.
Ångermanlands Hembygdsförbund har valt fotspåren som symbol
för hembygdsrörelsens strävan att söka efter och att bevara spår efter gången tid,
att observera och dokumentera nutiden
samt lämna spår för kommande tid.