“SSAB Oxelösunds fossilfria väg mot 2030” var rubriken när Johan Anderson berättade om hur stålproduktionen i Oxelösund förändras när koksverk och masugnar tas ur drift och en elektrostålugn tas i drift i stålverket. Förändringar sker också i Norrbotten. Här byggs den nya tekniken som med kväve tar bort syret från järnmalmen. Slutprodukten järnsvamp kan direkt användas i elektrostålugnar. Då blir det ingen koldioxid som restprodukt i produktionen. 
Att kolet försvinner i Oxelösund innebär enorma fördelar men ger också utmaningar. Tillgången på el måste säkerställas, försörjningen med skrot kan ge mycket buller om inte skrotet hanteras på rätt sätt och fjärrvärmen behöver andra lösningar. Och det viktigaste resultatet är en klimatneutral verksamhet som uppfyller målsättningarna i Agenda 2030 

Vi var ett 40-tal intresserade deltagare i Eventsalen på Koordinaten denna måndagskväll den 22 april. Efter kaffepausen fortsatte dialogen och frågorna. Kommer hamnarna att kunna hantera så mycket skrot. Hur transporteras järnsvampen från Norrbotten? När skorstenarna försvinner kommer vi att sakna dem? De har ju stått där i mer än 100 år. Våra vänner från Horn kommer inte att sakna dammet, stoftet och lukterna i den förhärskande sydvästliga vindriktningen. I Gamla Oxelösund blir de positiva förändringarna som störst.

Den fossilfria vägen är den bästa för Oxelösunds framtid och vi fortsätter dialogen och följer utvecklingen.
 


Förening:

Oxelösunds Hembygdsförening

Skapad av: Christer Marklund (2024-04-24 22:22:49) Kontakta föreningen
Ändrad av: Christer Marklund (2024-04-25 13:05:35) Kontakta föreningen