Om oss

Wällufsbygdens Hembygdsförening drivs av en grupp eldsjälar på ideell basis. Alla som önskar vara med är varmt välkomna. Kontakta oss via telefon eller mail för mer information.

Wällufsbygdens hembygdsförening bildades 1969. Föreningen tillvaratar och bevarar gamla verktyg, maskiner, hushållsföremål och andra saker som har anknytning till orten, så att kommande generationer ska kunna se hur hur folk levde och använde olika hjälpmedel för att klara av sitt dagliga arbete. 

 

Föreningens museum är fördelat på fyra byggnader med två våningar i varje.

I hantverksmuseet (byggnad ”A”) finns på nedre plan bl a en komplett inredd smedja, en lanthandel och ett konditori. Det finns även utrustning från snickare, toffelmakare, bryggeri, skräddare och mycket annat. Samtlig utrustning är hämtat från orterna runt omkring. På andra våningen i byggnaden kan man besöka en skolsal från början av 1900-talet. Det finns även, bland mycket annat, ett gammalt lantkök samt se hur det kunde se ut i en matsal både hos en förmögen familj som i en statarbostad.

Image 

Affären, Fotograf: Eva Andrén Ludowyke  

Image

Hembygdsdräkter  Fotograf: Eva Andrén Ludowyke

I byggnad ”B” finner man på nedre plan vår "Påarpshörna" med mycket dokument och bilder kring Påarps historia. Här har hemvärnet och Lottakåren en miljö. Vi är också stolta över att ha interiör från Landsbergs plantskola här. På andra våningen finns bl a en del av ”Apoteket Kärnan”, kök och rum från en statarbostad samt våra 40-tals och 50-talsrum som är tidsenligt inredda. I Vagnslidret vid sidan av byggnad B finns olika större jordbruksmaskiner.

Image

40-talsrum Fotograf: Eva Andrén Ludowyke

 Image

50-talsrum Fotograf: Eva Andrén Ludowyke

I vagnsmuseet (byggnad"C") finns på nedre plan bl a arbetsvagnar, likvagn från 1800-talets slut, brödvagn och utrustning som hör till handmjölkning av kor. På andra våningen i vagnmuseet hittar man olika lantbruksredskap samt slädar och väv för vassmattor mm. 

Image

Åkvagnar Fotograf: Eva Andrén Ludowyke

Det senaste tillskottet av byggnader är det s k D-huset. I denna byggnad, som fortfarande delvis är under konstruktion, finns på nedanvåningen Mörarps brandkårs brandbil och diverse brandkårsutrustning. Vår "Grålle", en traktor från Fergusen står också här. Det finns även ett tvätteri och gamla spisar uppsatta i D-huset.

På ovanvåningen som kommer att färdigställas under 2024 planeras för ytterligare miljöer.

Söder om byggnaderna finns en trädgård med bland annat "krydd- och medicinalväxter", perenna växter samt odlingar av humle, krusbär, vinbär, hallon och björnbär. Trädgården är väl värd ett besök under vår och sommar.

 

Styrelsens sammansättning 2024:

Ordf. Bo-Göran Hertlid

Vice ordf. Kent Andrén Jörgensen

Sekr. Maria Andrén Jörgensen

Kassör Christina Norén

Karl-Gustav Lodin

Anders Jönsson

Everth Andersson

Mariann Svensson