Om oss
Wällufsbygdens Hembygdsförening drivs av en grupp eldsjälar på ideell basis. Alla som önskar vara med är varmt välkomna. Kontakta oss via telefon eller mail för mer information.
Wällufsbygdens hembygdsförening bildades 1969. Föreningen tillvaratar och bevarar gamla verktyg, maskiner, hushållsföremål och andra saker som har anknytning till orten, så att kommande generationer ska kunna se hur hur folk levde och använde olika hjälpmedel för att klara av sitt dagliga arbete.
Föreningens museum är fördelat på fyra byggnader med två våningar i varje.
I hantverksmuseet (byggnad ”A”) finns på nedre plan bl a en komplett inredd smedja, en lanthandel och ett konditori. Det finns även utrustning från snickare, toffelmakare, bryggeri, skräddare och mycket annat. Samtlig utrustning är hämtat från orterna runt omkring. På andra våningen i byggnaden kan man besöka en skolsal från början av 1900-talet. Där finns även, bland mycket annat, ett gammalt lantkök samt matsal hos både en förmögen familj och en fattig.
Beskrivning: Affären Fotograf: Eva Andrén Ludowyke
Beskrivning: Kläder Fotograf: Eva Andrén Ludowyke
I byggnad ”B” finner man på nedre plan bl a utrustning från Mörarps Brandkår inklusive en fullt utrustad brandbil från 1937. På andra våningen finns bl a en del av ”Apoteket Kärnan”, kök och rum från en statarbostad samt 40-talsrummet och 50-talsrummet som är tidsenligt inredda. På den här våningen finner man även Påarpsrummet med bl a bildmaterial från Påarp förr i tiden. I Vagnslidret vid sidan av byggnad B finns olika större jordbruksmaskiner och en gammal traktor, ”Grålle”, från 1940-talet.
Beskrivning: 40-talsrum Fotograf: Eva Andrén Ludowyke
Beskrivning: 50-talsrum Fotograf: Eva Andrén Ludowyke
I vagnsmuseet (byggnad"C") finns på nedre plan bl a arbetsvagnar, likvagn från 1800-talets slut, brödvagn och utrustning som hör till handmjölkning av kor. På andra våningen i vagnmuseet hittar man olika lantbruksredskap samt slädar och väv för vassmattor mm.
Beskrivning: Åkvagnar Fotograf: Eva Andrén Ludowyke
Det senaste tillskottet av byggnader är det s k D-huset. I denna byggnad, som fortfarande delvis är under konstruktion, återfinns tillfälliga utställningar.
Söder om byggnaderna finns en trädgård med bland annat "krydd- och medicinalväxter", perenna växter samt odlingar av humle, krusbär, vinbär, hallon och björnbär. Rosenträdgården ståtar med ett 50-tal olika sorters rosor. Väl värt ett besök under blomningstiden i slutet av juni till slutet av juli.
Styrelsens sammansättning 2022:
Ordf. Anders Andrén
Vice ordf. Kent Andrén Jörgensen
Sekr. Annelie Björklund
Kassör Kristina Norén
Irene Bengtsson
Marianne Svensson
Karl-Gustav Lodin
Sven Sonesson
Eva Sandberg
Bo-Göran Nilsson
Lennart Jönsson
Eva Andrén Ludowyke