Välkommen till vår nya hemsida!

 

 

 

Jubileumsutställningen
Leif.samuelssonFotograf: Leif.samuelsson

Nu är det dags för jubileumsutställningen.
Invigning Torsdagen den 6/7 Kl. 11.00
på hembygdsmuseet

VÄLKOMNA!!!

 

 Valldas segrande lag i
Hallandsfinalen av frågesportenLeif.SamuelssonFotograf: Leif.Samuelsson

 

Bonaden                                             Vallda Hembygsgilles bidrag till bonaden

Jubileumsfest i Fjärås Bygdegård

Den 14 augusti firade vi 100-åringen, Sveriges Hembygdsförbund. I ett fantastiskt sensommarväder kom ca 400 personer för att deltaga i festligheterna. Tyvärr fick inte alla plats i bygdegården som får ta in högst 300 personer. För dem som inte kom in ordnades en enklare fika utomhus i anslutning till jubileumsbonaden där Smépôjka också underhöll en stund.

Festligheterna inleddes av Harry Johnson, ordförande i Nordhallands Hembygdsförening, som hälsade alla välkomna och lämnade därefter över till vår konferencier Katarina Cronelid.

Först ut på scen var gruppen Hallandsfolk med musikerna Julia Siljebo, Linnéa Andersson, Jakob Siljebo samt berättare Mikael Claesson. De framförde ”Hallandstok” ett musikaliskt berättarprogram om Halland och hallänningarna. Efter en intressant resa genom Hallands historia tog Smépôjka med Kjell Bergén och Dan Sjöstedt över scenen och underhöll med glad sång och musik, vilket de även fortsatte med under fikastunden.

Projektledaren för bonadsmåleriet Judith Etzold berättade om arbetet, som till största delen genomfördes på Katrinebergs folkhögskola. Bonaden är målad med äggtempera på linneduk och motiven speglar den halländska hembygden. Den färdiga bonaden blev drygt 58 meter lång. Efter informationen var det dags att beskåda den fantastiska bonaden.

Den 30 juli invigde landshövding Lena Sommestad, vid Unnaryds Bonadsmuseum bonadsprojektet ”Sveriges längsta handmålade bonad”. Rekordförsöket är inlämnat till Guinness record, som tidigast kan lämna besked vid den sista hembygdsfesten den 17 september I Laholm. Dessförinnan har bonaden visats på olika platser med festligheter I länet. Vid ”Hembygdens helg” den 27-28 augusti kommer den att visas på Skansen I Stockholm.

En stor ELOGE till alla som deltagit I arbetet med denna fantastiska skapelse.
Nu håller vi tummarna för att bonaden kommer med I Guinness rekordbok.
Ett stort TACK till alla som hjälpt till med såväl förberedelser som genomförande av dagens festligheter.

 

Vallda hembygdsgille
bildades 1958 och är en
ideell förening med
ca: 300 medlemmar.
Syftet med gillets verksamheter är att värna om bygden och dess traditioner samt stimulera intresset och känslan för hembygden

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter