Om oss

Torpöns Hembygdsförening kom till i början av 1960-talet med huvudsyftet att behålla Övrabo skola som samlingslokal. I slutet av 1960-talet började föreningen att samla in uppgifter om gårdarnas och torpens historia, vilket så småningom kom att dokumenteras i häftet "Från Färjan till Dragsbron", utgivet i två upplagor 1991 och 1992. (Häftet går inte att köpa längre, innehållet finns tillgängligt i digital form här på vår hemsida). Under hösten 2023 gav föreningen ut en del 2 av "Från Färjan till Dragsbron".  Boken kan köpas för 250 kr (medlemmar 200 kr). Se även nedan under rubriken Torpön 1950 - 2020. Föreningen har också publicerat häftet "Brandsnäs Industrihistoria" (finns fortfarande att köpa för 50 kr, kontakta Carl-Erik eller Vidar). På 1970- och 80-talen arrangerade föreningen några bygdespel. Sedan slutet av 1980-talet har föreningen med ojämna mellanrum byggt kolmilor och tillverkat träkol vid Lomsviken i öns södra ände. Annandag Påsk varje år anordnar föreningen en" Äggalunk". Andra återkommande aktiviteter har varit tipsvandringar under juli månad och dagsutflykter till intressanta resmål. Föreningen har också byggt "Sommaskep" och deltagit i roddtävlingar. Vi har ett visst samarbete med Sommens Naturum (föreningen äger huset) och ansvarar på uppdrag av Region Östergötland för att hålla vandringslederna på ön i ordning.

 

Tillkomst
Torpöns Hembygdsförening bildades på initativ av komminister Åke Wittmark. Dess förste ordförande blev Astor Johansson. Föreningen bildades främst för att Övrabo skola skulle kunna inköpas. Skolan hade nämligen lagts ner under år 1960. Där hölls gudstjänster ett par gånger per år och Åke Wittmark ville att den möjligheten skulle finnas kvar. Ett av de första besluten i föreningen blev att inköpa skolan av Ydre kommun till ett pris av 1.000 kronor. Under åren som följde var det främst gudstjänster och syföreningssammankomster, som hölls i skolsalen, men också föreningsmöten och studiecirklar. De båda lägenheterna var uthyrda.
Skolan såldes sedan till privatperson år 1984.

Torpinventeringar
Genom studiecirklar och genom vandringar på vägar och stigar till gamla torp och till gårdar så har hembygdsföreningens medlemmar fått kunskap om tidigare torpöbors liv och arbete. Den första studiecirkeln, som startade 1967 ägnades åt inventering av ödetorpen och en senare studiecirkel 1985 – 86 ägnades åt gårdarnas historia. Arbetet finns dokumenterat i häftet "Från Färjan till Dragsbron", utgiget . Förgrundsgestalter i detta arbete har varit Sixten Gunnarsson och Ragnhild Arvidsson.

Torpön 1950 - 2020

Eftersom det gått ca 30 år sedan häftet "Från Färjan till Dragsbron" trycktes (och ännu längre sedan det mesta arbetet med det gjordes), så började det bli dags att uppdatera och komplettera det med nya data. Hösten 2018 drog vi igång projektet "Torpön 1950 - 2020". Projektet syftade till att dels bygga vidare på uppgifterna i "Från Färjan till Dragsbron", men framför allt att dokumentera även fritidsbebyggelse och de företag och föreningar som finns och har funnits på Torpön under de senaste 70 åren. Projektet är nu slutfört och resulterade i boken "Från Färjan till Dragsbron, del 2". Denna handlar alltså om tiden mellan 1950 och 2020. Där har vi försökt ta med  aktiviteter av olika slag, t.ex. föreningsliv, idrottsaktiviteter och småföretag som funnits på ön under denna tid. Där har vi också tagit med alla fastigheter, inklusive sommarstugor,  på Torpön och mindre öar i närområdet. Boken kostar 250 kr och finns att köpa på biblioteket i Österbymo, Asby Lanthandel, Macken i Ramfall, Kafé Äppelmynta i Hestra och Bokhandeln Ugglan i Tranås. (Medlemmar i föreningen kan köpa den för 200 kr. Kontakta i så fall Carl-Erik Andersson).

Brandsnäs industrihistoria

En arbetsgrupp bestående av Birger Gustavsson, Lars-Göran Ragnarsson, Tore Efraimsson och Tor Boij gav år 2012 ut häftet "Brandsnäs Industrihistoria", som beskriver epoken från början av 1900-talet till slutet av 1950-talet då Brandsnäs´två sågverk och tegelbruket var i drift och om de ångbåtar som var involverade i timmertransporterna på sjön Sommen.

Bygdespel
I slutet av 1970-talet och i början av 1980-talet spelades tre olika bygdespel upp i hembygdsföreningens regi. Spelen var författade av Sixten Gunnarsson. Varje spel spelades upp vid två tillfällen somrarna efter varandra. Spelen lydde under det gemensamma namnet Vid Sommens strand. De första två spelades upp i Övrabo äng och hade underrubrikerna Torparens liv samt Nämndemansgården. Det sista bygdespelet hette Bykåka och spelades upp vid Bodaviken. Bykåka videofilmades också, så denna pjäs kan alltså fortfarande beskådas via DVD.

Skolträff
I juni 1991 inbjöds till en skolträff. Träffen hölls i Torpöns Missionshus och man kunde både färdas dit landvägen och till sjöss med Boxholm II från Tranås. Alla, som hade gått i Övrabo skola på Torpön inbjöds att delta. Mer än 100 personer infann sig och fick utbyta minnen med varandra. Lunch serverades och för underhållningen svarade bl.a. Ydre Drängar.

Kolning
1989 ägde den första kolningen rum vid Lomsviken. En kolarkoja byggdes och den första kolmilan restes. Milton och John Carlsson (söner till kolaren Hugo Carlsson i Mellsjö) var våra första kolare. Sven-Olof Thuresson har senare varit bas för kolningen, som har ägt rum vartannat år och ibland varje år. Från och med 2012 har Hans Ek varit sammankallande, medan Sven-Olof Thureson har deltagit som rådgivande expert. Åtskilliga säckar torpökol har varit bränsle i grillar under årens lopp. Kolarkojan, som börjat förfalla, byggdes om år 2012 under ledning av Lars-Erik Wahlgren. Den brukar även användas av tillfälliga nattgäster då och då.

Skeppsbygge
År 2008 var vårt första sommaskep*, Lydia, färdigt och vi deltog för första gången i roddtävlingen under sommaveckan. Vårt andra skep, Svea, blev färdigt till sommaren 2010. De bästa resultaten för våra roddarlag under de första åren var förstaplatsen för damlaget år 2010 samt andraplatsen för herrlaget år 2010. Från och med 2011 och till och med 2015 tog både dam-och herrlagen förstaplatserna. Sviten bröts dock 2016, när båda lagen kom på andra plats efter Boxholm. Ordningen återställdes dock år 2017, då både herr-och damlagen åter tog förstaplatserna. 2018 inställdes tävlingarna, och sedan har det blivit mindre antal deltagande lag.

*Det skall faktiskt uttalas med långt e och stavas med ett p

Tipspromenader
Föreningen har under ett antal år anordnat tipspromenader vid Färjeläget eller vid Stebbarp på torsdagar under juli månad. Aktiviteten inställdes i samband med Covid 19-pandemin och har sedan inte återupptagits.

Äggalunk                                                                                                                                              

På Annandag påsk brukar föreningen anordna en så kallad Äggalunk där vi vandrar till någon plats och någon berättar om vägen och målet för vandringen.