August Medin


August Gabrielsson-Medin föddes 9 januari 1834 på backstugan Stenstorpet i Svenljunga som oäkta son  till Anna-Stina Andersdotter, tidigare piga i prästgården i Svenljunga, och löjtnanten Lars Gabriel Bergendahl, son till prosten Bergendahl i Svenljunga. Necken blev känd för sin musik som han komponerade själv och mycket uppskattad i stora delar av vårt land detta tack vara att hans låtar nedtecknades av garverifabrikören Emrik Bäckman i Svenljunga, som var musiker och en beundrare av Necken. Noterna utgavs på förlaget Elkan & Schildknecht i Stockholm.

Necken är vad vi vet den ende bygdespelman i Sverige som fått sin musik utgiven i notform, då bygdespelmännen vanligtvis ej var notkunniga och deras musik gick vidare genom att andra spelmän förde musiken vidare. Den 26 februari 1962 var det ett radioprogram i Sveriges radio om Necken där kapellmästare Valter Bornemark framförde Neckens musik.

Necken var också målare, träskotillverkare och konstnär. Han utförde bland annat minnestavlor till begravningar.

29 mars 1897 avled han på den mycket enkla backstugan Stenstorpet, där han bott hela sitt liv och tillsammans med sin hustru Augusta Larsdotter uppfostrat fyra söner och två döttrar.

Källa: Per Larsson, Borås. 

Necken var Pers morfars far

Det berättades, att han redan som yngling tillverkade sin första fiol med fyra strängar, och så började han spela med en stråke av tagel. Han spelade underbart, och det var en enastående takt i hans musik. Sitt smeknamn Necken hade han tidigt fått efter sin mor, som kallades Neckens Anna-Stina efter ett ställe, som hette Neckatorpet och Neckastugan, där hon var född, men helt naturligt anknöt man tidigt hans namn till sägnernas spelman Näcken.

Källa: Spelman Necken och Krog-Lisa Glimtar från livet i Fattigsverige kring sekelskiftet. Rabén & Sjögren. 1976

 

Neckens fiol och noter finns på Svenljunga bibliotek.

 


Förening:

Svenljunga Hembygdsförening

Skapad av: Svenljunga Hembygdsförening (2017-02-25 17:46:46) Kontakta föreningen
Ändrad av: (2017-11-14 14:07:37) Kontakta föreningen