Anders Liljefors


Nedanstående text är hämtad ur Storvreta Ärentuna kultur- och hembygdsförenings bok Storvretabygden 2012 
sid 113 – 118.

Glädjen med musik

av Olle Wennberg och Harald Bernström

Anders Liljefors är tveklöst bygdens mest kände musikpedagog och spelman. Underrubriken "Glädjen med musik" är hans egna ord där han säger: Min målsättning i musikundervisningen har främst varit att skapa förståelse för glädjen med musik, inte att föra in elever på specifika yrkesval.

Föräldrar och elever minns med värme och glädje alla uppspelningar med musikklasser som letts av Anders Liljefors. Han säger att uppspelningar han hade sett tidigare har genomförts med stort allvar och där stämningen gjort barnen nervösa. Därför beslöt han att ändra på detta när han själv skulle ha ansvaret. Den lättsamma och humoristiska stil han införde har bevisligen fungerat som läromästare för andra.

I folkmusikkretsar är Anders Liljefors en av de mest kända spelmännen i landet. Utöver detta har han spelat kammarmusik genom alla år i olika konstellationer av orkestrar. Mälarkvartetten startades av Anders Liljefors, Mats Kuoppala, Bosse Andersson och Lars Näsbom. Denna kvartett spelade ofta i många större sammanhang i TV och radio samt musikinspelningar och konserter i Rikskonserters regi. Mälarkvartetten tilldelades Uppsala kommuns kulturstipendium. Anders Liljefors och Mats Kuoppala turnerade under ett antal år i Sverige och Norge och framförde folkmusik, även detta i Rikskonserters regi.

Image
 Bild 1. Musikungdomsläger på Viks slott den 3 augusti 1975.
 

Anders Liljefors och Mats Kuoppala startade gruppen "Harpan min" som bestod av cirka 15 medlemmar. Gruppen fick stort genomslag i Iandet och där deras första grammofonskiva är mer eller mindre kultförklarad. Gruppen spelade in tre skivor. Intresset för nyckelharpspel ökade lavinartat i landet med nyckelharpsbyggare och spelmän. Säkerligen utgjorde detta grunden till alla berömda spelmän på nyckelharpa som kommit i rampljuset sedan dess.

 

Anders Liljefors föddes 10 oktober 1928 i Österunda där man bara bodde en kort tid innan flytten till Vaksala, som kom att bli hans uppväxtort. Familjen utgjordes av far och mor och fem syskon och Anders var yngst. Anders anger att musikintresset kom från mamman, som var duktig pianist. Alla syskon var musikaliska och på släktens sidor fanns musikaliskt påbrå. Anders köpte sin första fiol år 1945 och den kostade 500 kronor, en förmögenhet! Det var en italiensk fiol från 1700-talet och den använder han än i dag.

Vaksala kyrkskola utgjorde undervisningsbasen men redan vid åtta års ålder fick Anders privatlektioner på fiol. Den som undervisade var brevbärare i Uppsala. Så småningom kom han att undervisas vid Uppsala musikskola och vidare vid Ingesunds folkliga musikskola år 1948. Efter detta fortsatte undervisningen på musikhögskolan i Stockholm där Anders gick både solist- och pedagoglinjen. Till en början skedde studierna med föräldrastöd, men övergick till lån samt olika stipendier.

Så kom första arbetet vilket var som musiklärare i Österlövsta. Anders åkte, sommar som vinter, moped mellan skolorna. Det måste ha varit en syn för gudar när Anders kom susande i full snöstorm med en plaststrut för ansiktet för att inte förfrysa. Han undervisade i fiol, piano, cello, gitarr, blockflöjt och mandolin. Otroligt i dag! År 1958 kom Anders som musiklärare till Vattholma och undervisade i alla instrument men successivt tillkom det speciallärare för de olika instrumenten.

Anders gick med i Upplands spelmansförbund redan 1946 och kom i kontakt med alla på den tiden kända spelmän. Han har inspirerats och spelat tillsammans med bl. a. Viksta-Lasse och Erik Sahlström. Eriks spel var en förnyelse och de låtar han själv gjorde var något nytt mot den gängse folkmusiken från järnbruken. Anders köpte sin första harpa av Erik Sahlström och därmed startade ett stort intresse för nyckelharpspel.

Anders Liljefors och Mats Kuoppala kom att bli de första som fick schemalägga undervisning på nyckelharpa. Detta var unikt för Sverige och kom snart att följas i hela landet. Otaliga är de kurser och musikläger där Anders deltagit som lärare. Han minns med särskild glädje alla kurser som han deltagit i på Viks slott och som säkert fostrat mängder av ungdomar i Anders anda att musik är glädje. (Bild 1 och 2.)

Trots kärleken till harpan har fiolen genom alla år förblivit Anders huvudinstrument. Redan 1948 erövrade han bronsmärket vid uppspelning på fiol. Han säger att han sedan övade i 40 år och erhöll silvermärket som riksspelman år 1988. Slutligen erhöll han år 2001 Zorns guldmärke, den högsta utmärkelsen det går att få inom folkmusiken. (Bild 3.) Motiveringen lyder: För mästerligt och stilfullt spel av Upplandslåtar på fiol!

Image
 Bild 2. Anders som lärare vid musikläger på Viks slott. Här har han ett öga på eleverna Torbjörn Näsbom och   Sverker Åkered, från Storvreta som här trakterar sin nyckelharpa.
 

Kvinnan i Anders liv heter Marianne och de gifte sig redan 1955. Marianne har ställt upp och ordnat förtäring och ett trivsamt hem vid alla de tusentals tillfällen då musiker har kommit till hemmet för övning eller spel. Sedan åtta år tillbaka träffas gänget Scillas Svänggäng varje torsdag för övningar i Liljefors hem. Man spelar och undervisar, intar en förtäring som Marianne iordningställt.
Musikerna, ett 10-tal, är en blandning av garvade riksspelmän och mer oerfarna och där kunskaper överförs till kommande generationer. Till glädje för familjen Liljefors finns fiolspelande dottern Marit med i denna grupp.

Image
 Bild 3. En stolt riksspelman med Zorns guldmärke som glänser på bröstet.
 

Kontakterna med Anders Liljefors gör att tankarna osökt dras till Dan Anderssons dikt:
Jag är spelman, jag skall spela på gravöl och på dans
I sol och när skyar skymma månens skära glans . . .

En direkt förfrågan till Anders om det skett några större fadäser genom åren erinrar han sig tillfället då strängar brustit och att han en gång kom till en spelning utan stråke. En person erbjöd sig springa hem efter en stråke som hängt på väggen ett otal år. Allt ordnar sej om man heter Anders Liljefors. Du Anders är en av bygdens stora söner och vi är stolta och glada att Du varit bygden trogen.

Tillägg augusti 2021.

1975 var Anders Liljefors tillsammans med Mats Kuoppala lärare och ledare för en grupp ungdomar från Uppland som lärde sig spela nyckelharpa på ett traditionellt sätt. Den gruppen hette Harpan Min och på den lp som spelades in tog de med Vallåt efter efter Anna Liljefors från Ärentuna. Om du vill lyssna på den klickar du här.

Förening:

Storvreta Ärentuna Kultur & Hembygdsförening

Skapad av: Storvreta Ärentuna Kultur & Hembygdsförening (2021-06-17 10:36:45) Kontakta föreningen
Ändrad av: Storvreta Ärentuna Kultur & Hembygdsförening (2021-08-25 13:14:41) Kontakta föreningen