För 100 år sedan så.......


FÄRE EPOKEN

Vi uppmärksammar att det i år 2020 är 100 år sedan Sibbhults store man, Ing. Bror Karlsson Färe (1888-1963) anlände till Sibbhult. Nedanstående har Lill Thomasson till största delen sammanställt med vissa smärre justeringar av Rickard Mattisson (webmaster).

Det var omkring 1920 som Ing. Bror Karlsson kom till Sibbhult och tog anställning vid Färeköps glasbruks nystartade metallindustri. Glasbruket lades ner, men Bror Karlsson köpte Färe Armaturfabrik och tog själv släktnamnet Färe. Bror Färe, smålänningen som byggde upp Färekoncernen, donerade mark och pengar till Kapellet, Folkets Hus, Färevallen och bostäder till anställda.”Ta långa steg Bror” sa hans mor till honom när han gick hemifrån ” då sliter du mindre på skosulorna”. Och långa steg tog Bror Färe som snart skulle bli den som satte Sibbhult på världskartan. Det Sibbhult som Bror Karlsson kom till hade många likheter med ett småländskt brukssamhälle. Byn som hade börjat växa runt den befintliga glasindustrin. Här fanns järnväg och station, hotell, de små arbetarbostäderna vid Bruksgatan, disponentbostad och tjänstemannabostäder.

1921 gick glasbruket i konkurs och arbetet lades ner vid bägge fabrikerna. Efter konkursen bildades två bolag, ett för glasbruket och ett för armaturfabriken. Ägarna till gjuteriet hade problem med lönsamheten och övervägde att lägga ner verksamheten. Då ryckte Bror in och köpte fabriken, och Sibbhult började blomstra igen. Metallfabriken blev snart ett storföretag med dotterföretag i Lönsboda och Osby. 1927 när glasbruket gått i konkurs inköptes det av armaturfabriken och lokalerna ändrades för armaturtillverkning, den så kallade Nya fabriken. Sedan Färe armaturfabrik skilts från glasbruket ökade personalen år från år. På 1950 talet hade företaget c:a 500 anställda.

När Bror Carlsson gifte sig 1938 med Lilly. född Scander var detta hans andra äktenskap. Familjen tog släktnamnet Färe. Bror och Lilly Färe genomförde omfattande renoveringar av Sibbagården, numera Färe Montessoriskolan. Lilly Färe följde ofta med sin man på hans affärsresor och var utan tvekan ett stort stöd för honom.

Image
Lilly och Bror Färe.

 

Bror Färe var en dymanisk, idérik man. Han var tidigt en mycket skicklig marknadsförare av sina produkter. Hans tid som företagsledare kännetecknades av en ständig utveckling med nytillverkningar, nybyggnader, utvidgningar och nya marknader. Han var sin egen handelsresande och for som sådan vida omkring i världen. Till Moskva ställde han färden 1947 och kom till pessimisternas förvåning hem med order för flera miljoner. I världsutställningen i Toronto och Chicago 1950 var han personligen med som utställare och gjorde fin reklam för sina produkter på den kanadensiska och amerikanska marknaden. Under årens lopp blev han stor leverantör till de skandinaviska skeppsvarven, svenska staten och till avlägsna länder som Kina och Nya Zeeland, till oljeanläggningar i Kuwait och Haifa. Omsättningen gick också gått framåt från första årets 60 000:- till över 20 Milj 1959, företaget ägde utom fabrikerna 35 bostadsfastigheter med tillsammans 300 rum. Bror Färe tog också med stor energi itu med att förbättra Sibbhult som samhälle. Han gav bl.a. bidrag till kapellet, Folkets hus och Färevallen. Han såg till att ån rensades. Till de av sina arbetare som önskade bygga eget hem gavs också hjälp. För Sibbhults del blev Färeepoken en betydelsefull och på många sätt glansfull tid. Bror  Färe höll sig med privatchaufför och hans egna blåsorkester spelade vid olika arrangemang för allmänhet och för kunder. Bror Färe var idrottsintresserad och såg till att idrottsföreningen bildades 1929. Man kunde ägna sig åt både friidrott, fotboll, brottning och boxning. Folketshusföreningen fick stöd. Initiativ till en stadsplan togs, ”Färe går före”, blev ett valspråk som användes och levdes efter.

Pengars värde fick Bror tidigt lära sig, med tiden lärde han sig också hur en god ekonomi kunde berika livet. Om hans vidlyftiga och yviga liv på senare år, finns en mängd historier som under årens lopp, i folkmun, har förändrats och förbättrats.
Bror Färe var också intresserad av religion. Att kapellet i Sibbhult byggdes 1943, är till stor del Bror Färes förtjänst. Numera heter kapellet Sibbhults kyrka. Han hjälpte sina gamla arbetare genom att skicka pengar till dem jul och midsommar. Färe hade sina egna lagar. Mot den som kunde ta honom rätt var han generös och hygglig. Men hamnade man i onåd kunde man bli sparkad direkt.

Under Bror Färes tid skapades en bruksanda som handlade om lojalitet mot företaget och samhörighet med orten. Samhörighetskänslan och lojaliteten var ömsesidig. Bror Färe gjorde ingen hemlighet av att han uppskattade sina gamla och pålitliga yrkesarbetare.Det finns mycket i Sibbhult som påminner om Bror Färe och hans livsgärning Att Bror Färe var en driftig företagsledare håller nog alla med om.


Kung Färe går!
Överlåter hela sin koncern till sin svåraste konkurrent! Detta kunde man dem 8/7-1959 läsa i tidningarna. Färekoncernen (armaturfabriken i Sibbhult, pressgjuteriet i Lönsboda och motorindustrin i Osby), med ett bruksvärde av 25 milj.kr skall skifta ägare för att uppgå i storkoncernen Nordiska Armaturfabrikerna (NAF). Bror Färe behöll sin privatbostad i Sibbhult och Badhotellet i Mellbystrand.

För Hjärsås kommun, vilken Sibbhult tillhörde, har Färekoncernen betydelse varit mycket stor. Dels genom de arbetsmöjligheter som skapades. Dels genom de frikostiga bidrag direktör Färe under årens lopp gett samhället till fromma för dess utveckling och trevnad. I samband med överlåtelsen fick det nya Folkets hus en gåva på 25.000 kr samtidigt som den nya företagsledningen skänkte en värdefull tomt till detsamma.

Under Färes tid i växte Sibbhult till ett modernt samhälle med 1500 innevånare. 1959, tre år före Bror Färes död, såldes Färe Armaturfabrik till Nord Armatur och 1970 övertogs fabrikerna  av Saab Scania. 1992 avvecklades tyvärr gjuteriet trots att det moderniserats några år tidigare och en era i Sibbhults historia upphörde.  Fabriksanläggningarna genomgick sedan ytterligare modernisering och rymde fram till 2006 Scanias tillverkning och montering av växellådor m.m. för bussar och lastbilar.  Även Scania är ett företag som haft och till viss del fortfarande har stor betydelse för Sibbhults samhälle och Östra Göinge kommun. Fortfarande bedrivs det metall bearbetning i lokalerna av företagen Sibbhultsverken AB och Swepart Transmission AB som är underleverantörer till Scania men lokalerna ägs sedan 2007 av Färe Industricenter AB. 


 

Förening:

Sibbhults hembygdsförening

Skapad av: Rickard Mattisson (2020-03-12 10:28:14) Kontakta föreningen
Ändrad av: Rickard Mattisson (2020-11-12 18:13:02) Kontakta föreningen