Ulf Malmgren


Lärare, författare, musiker, konstnär
Lärare vid Lindboskolan på 1960-talet. Undervisade i svenska och engelska.

Inventerade floran i Hallstahammars kommun. Resulterade i boken "Hallstahammars natur och flora", som fick mycket uppmärksamhet och fina recensioner, inte minst i radions "Naturen och vi".

Medverkade i tidningen "Akvariet".


Har skrivit böckerna "Den blå tranan" (ungdomsbok) 1968, "Mannen som visste allt" (sagonoveller) 1969, "En otrolig historia" (ungdomsbok) 1976. För "Den blå tranan" belönades han med Litteraturfrämjandets debutpris.

Lämnade läraryrket i slutet av 1960-talet för botanikstudier i Uppsala. Disputerade med avhandlingen "Västmanlands flora" 1982. En av de finaste landskapsflororna i Sverige - en klassiker. Disputationen var dock nära att bli inställd p.g.a. hans ovanliga grepp att skriva en novell som inledning.

Gick ett par år på Musikaliska akademin. Spelade oboe i Drottningholmsbalettens orkester.

Som konstnär målade han först naturmotiv. Gick sedan mer och mer över till nakna kvinnogestalter, skildrade med fotografisk precision. Målade bl.a. i Amsterdam och Thailand. Malmgrens konst var ofta missförstådd och omstridd. Kvarvarande tavlor i bostaden såldes på auktion efter hans död, nu till avsevärt högre priser än tidigare.

Anställdes på Naturhistoriska Riksmuseet, som vaktmästare, men kom efterhand in i forskarkretsarna. Sista arbetet var "Kungsklippans flora" - om ett område på Kungsholmen.

Typiskt för Ulf Malmgren var att när han behärskade ett område övergav han det och gav sig i kast med ett nytt.


Svedvi-Berg Hembygdsförening

Skapad av: Svedvi-Berg Hembygdsförening (2013-01-18 11:36:33) Kontakta föreningen
Ändrad av: Svedvi-Berg Hembygdsförening (2013-01-18 11:36:33) Kontakta föreningen