Gunvall Hallinder, kantor


Kantor Gunvall Hallinder föddes i Östergötland och skrevs som 13-åring in vid domkyrkans organistskola i Linköping. Redan som 10-åring hade Hallinder vikarierat för kantorn Edvard Andersson i Gårdeby församling i närheten av Söderköping.
1921 avlade han organist- och kyrkosångarexamen. Samma år fick han ett semestervikariat för domkyrkoorganisten Ragnar Darnell. År 1928 avlade han högre organist- och kyrkosångarexamen. Första tjänsten hade han i Häggum i Västergötland - ett år som lärare i en B2-skola och läste med 42 barn samtidigt.

När tjänsten som lärare och kyrkomusiker i Lilla Malma annonserades sökte han och fick den bland fem meriterade sökande. Han fick hålla provlektioner i sex timmar. Dagen därpå tjänstgjorde han vid högmässan i Lilla Malma kyrka tillsammans med den fordrande komministern A.J. Dahlqvist. Hallinder fick tjänsten och tillträdde den 1 juli 1929.

Hallinder var inte bara verksam som kyrkomusiker. I många år tjänstgjorde han som ackompanjatör åt artister på turnéer, bl.a. operasångaren Folke Andersson och Lasse Lönndal.

Samtidigt som Hallinder tillträdde kyrkomusikertjänsten i Lilla Malma bildade han 1929 en kyrkokör i församlingen. Tidigare fanns ett kyrkosångargille som bestod av en manskör.

Hallinder tog initiativ till bildandet av Strängnäs stifts organist- och kantorsförening vars ordförande han även varit. Han var även dirigent i Villåttinge kontraktskör.

Efter 42 tjänsteår frånträdde han 1/ 7 1971 sin kombinerade tjänst som lärare och kyrkomusiker i Lilla Malma församling. 27 juli 1971 deltog Hallinder i sin sista högmässa som ordinarie kyrkomusiker.

Hallinder erhöll Svenska kyrkosångsförbundets förtjänsttecken av första storleken samt Sveriges sångarförbunds medalj.


Malmköpingsortens Hembygdsförening

Skapad av: Malmköpingsortens Hembygdsförening (2011-11-07 14:14:53) Kontakta föreningen
Ändrad av: Malmköpingsortens Hembygdsförening (2018-11-08 16:08:18) Kontakta föreningen