SHF:s föryngringsarbete


Sveriges hembygdsförbund jobbar sedan 2018 med ett föryngringsarbete. Det handlar inte om att nå barn och unga utan att hålla hembygdsrörelsen levande och vital. Det handlar om att vara välkomnande och försöka nå fler människor, kanske med helt annan bakgrund och förförståelse av vad hembygdsarbete och kulturarv kan handla om. För att det ska komma till stånd kan vi behöva se på oss själva, söka nya perspektiv och utveckla våra arbetsformer.


Det här är Heimbygdametoden!

En del i föryngringsarbetet är Heimbygdametoden, en förändringsprocess för föreningsföryngring. Heimbygdametoden har sin grund i projektet Så blir vi yngre som  Heimbygda, Jämtland Härjedalens hembygdsförbund, drev 2015-2018 och därefter implementerat i sin verksamhet.

Föryngringsarbete i den här metoden handlar om en förändringsprocess där man arbetar med sin förening och rörelse för att förstå varför man inte lyckas nå nya målgrupper och hur det kan förändras. Det handlar alltså inte om barn och unga eller särskilda målgrupper, utan om att bli en rörelse där människor i alla åldrar känner sig välkomna och hemma. Att bli en rörelse där vi möts över generationerna.

Handledning

Image

Sveriges hembygdsförbund har tagit fram en handledning för sina medlemmar och medlemsföreningar. Handledningen är utgångspunkt för föreningar som vill arbeta med föreningsutveckling. Är du inte medlem men ändå intresserad av metoden? Ta gärna del av sammanfattningen nedan. Du kan också kontakta Kristina Ernehed på [email protected], 076-16 46 158.

Sammanfattning av handledningen (pdf) 

Ladda ner handledningen

Är du medlem i en förening ansluten till Sveriges hembygdsförbund och nyfiken på handledningen? Ta då kontakt med ditt regionala förbund för att be om fysiska exemplar eller klicka på länken nedan för att ladda ner en digital version. Det finns också ett fördjupande material för handledare. Lösenordet skickas till din mejladress. Gå därefter tillbaka till den här sidan och klicka på länken nedan.

» Handledning i Heimbygdametoden och fördjupande material för handledareImage

Tillgång till handledningen är en medlemsförmån och materialet är skyddat av upphovsrätt. Du får inte sprida lösenordet till andra men tipsa gärna andra medlemmar om att också gå in och be om lösenordet! 

Filmer som underlag för diskussion

När föreningen känner sig redo att sätta igång processen i er förening eller ert förbund så finns det ett filmmaterial som fungerar som utgångspunkt för arbetet. Filmerna får ni tillgång till via en handledare eller cirkelledare. I filmen ovan kan du se ett kort klipp från den första i serien.

» Här kan handledare få åtkomst till filmernaImage

Webbinarier 

Lunchwebbinarium: Föreningsföryngring - är det möjligt? - 31 mars 2023

Den 31 mars hade vi en presentation av Heimbygdametoden med efterföljande samtal som är öppet för alla intresserade. Runt 200 deltagare fick höra samtal med en panel bestående av Kristina Ernehed Heimbygda Jämtlands och Härjedalens Hembygdsförbund, Jan Nordwall Sveriges hembygdsförbund, Johan von Essen Marie Cederschiöld högskola och Banar Sabet, Studieförbundet Vuxenskolan.

Om föryngringsarbetet och metoden - 6 februari 2023

Nu kan du ta del av webbinarier där Kristina Ernehed berättar om satsningen, metoden och handledningen. Jan Nordwall, SHF:s generalsekreterare, inleder och Erika Olsson, Studieförbundet vuxenskolan, gör ett inspel mot slutet.

 

Har du frågor?

Har du frågor? Eller vill din förening komma igång med föryngringsarbete? Vill du veta hur ni kan arbeta i studiecirkelform? Kontakta då Kristina Ernehed, [email protected], 076-16 46 158


Läs mer

Pressmeddelande om projektet 18 december 2019
Så kan hembygdsföreningar stärka barns rättigheter - Blogginlägg av Felicia Wennberg Gonzalez

Sveriges hembygdsförbund

Skapad av: Olov Norin (2020-04-16 10:42:24) Kontakta föreningen
Ändrad av: Olov Norin (2023-05-26 09:17:17) Kontakta föreningen