Heimbygdametoden - föreningsutveckling


Sveriges hembygdsförbund jobbar sedan 2018 med en metod för föreningsutveckling. Det handlar om att hålla hembygdsrörelsen levande och vital. Det handlar om att vara välkomnande och försöka nå fler människor, kanske med helt annan bakgrund och förförståelse av vad hembygdsarbete och kulturarv kan handla om. För att det ska komma till stånd kan vi behöva se på oss själva, söka nya perspektiv och utveckla våra arbetsformer.


Det här är Heimbygdametoden!

Metoden handlar om en förändringsprocess där man arbetar med sin förening och rörelse för att förstå varför man inte lyckas nå nya målgrupper och hur det kan förändras. Det handlar alltså inte om barn och unga eller särskilda målgrupper, utan om att bli en rörelse där människor i alla åldrar känner sig välkomna och hemma. Att bli en rörelse där vi möts över generationerna.

Heimbygdametoden är en metod för förändring och utveckling. Metoden har sin grund i projektet Så blir vi yngre som Heimbygda, Jämtland Härjedalens hembygdsförbund, drev 2015-2018 och därefter implementerat i sin verksamhet.

Handledning

Image

Sveriges hembygdsförbund har tagit fram en handledning för sina medlemmar och medlemsföreningar. Handledningen är utgångspunkt för föreningar som vill arbeta med föreningsutveckling. Är du inte medlem men ändå intresserad av metoden? Ta gärna del av sammanfattningen nedan. Du kan också kontakta Kristina Ernehed på [email protected], 076-16 46 158.

Sammanfattning av handledningen (pdf) 

Ladda ner och beställ handledningen samt se en film

Är du medlem i en förening ansluten till Sveriges hembygdsförbund och nyfiken på metoden och handledningen? Klicka då på länken nedan. På sidan kan du...
  • ladda ner en digital version av handledningen
  • ladda ner ett fördjupande material för handledare
  • se en film där Kristina Ernehed ger en föreläsning om metoden. 

Lösenordet skickas till din mejladress. Gå därefter tillbaka till den här sidan och klicka på länken nedan.

» Handledning i Heimbygdametoden och fördjupande material för handledareImage

Tillgång till handledningen är en medlemsförmån och materialet är skyddat av upphovsrätt. Du får inte sprida lösenordet till andra men tipsa gärna andra medlemmar om att också gå in och be om lösenordet! 

Tips! Webbaserad studiecirkel om Heimbygdametoden

Under hösten 2023 anordnar Sveriges hembygdsförbund en webbaserad studiecirkel med tre träffar för medlemmar som vill utveckla föreningen, nå ut till nya människor, få fler medlemmar, nå yngre personer eller fördjupa sig i föreningens roll i lokalsamhället. Studiecirkeln utgår från handledningen ”Heimbygdametoden - en förändringsprocess för föreningsföryngring”. Ledare: Kristina Ernehed. Vi träffas 25/9, 16/10 och 13/11 (kl 18.30-21).
Varmt välkommen att anmäla dig här

Handledarutbildning hösten 2023

Är du intresserad av föreningsutveckling och föryngring? Vill du lära dig att jobba med process för ideellt engagemang? Under hösten 2023 kör vi igång en cirkelledare-utbildning i Heimbygdametoden tillsammans med Studieförbundet vuxenskolan. Utbildningen är digital och omfattar tre träffar och den leds av Kristina Ernehed från Heimbygda. Är du eller någon du känner intresserad av att lära er hålla i egna cirklar? Anmälan sker med namn och e-post till [email protected] senast den 30/9 2023. Efter anmälan kommer mer info och länk.

Läs mer här (pdf)

Filmer som underlag för diskussion

När föreningen känner sig redo att sätta igång processen i er förening eller ert förbund så finns det ett filmmaterial som fungerar som utgångspunkt för arbetet. Filmerna får ni tillgång till via en handledare eller cirkelledare. I filmen ovan kan du se ett kort klipp från den första i serien.

» Här kan handledare få åtkomst till filmernaImage

Inspelade webbinarier 

Lunchwebbinarium: Föreningsföryngring - är det möjligt? från 31 mars 2023

Den 31 mars hade vi en presentation av Heimbygdametoden med efterföljande samtal som är öppet för alla intresserade. Runt 200 deltagare fick höra samtal med en panel bestående av Kristina Ernehed Heimbygda Jämtlands och Härjedalens Hembygdsförbund, Jan Nordwall Sveriges hembygdsförbund, Johan von Essen Marie Cederschiöld högskola och Banar Sabet, Studieförbundet Vuxenskolan.

Om föryngringsarbetet och metoden - 6 februari 2023

Nu kan du ta del av webbinarier där Kristina Ernehed berättar om satsningen, metoden och handledningen. Jan Nordwall, SHF:s generalsekreterare, inleder och Erika Olsson, Studieförbundet vuxenskolan, gör ett inspel mot slutet.

 

Har du frågor?

Har du frågor? Eller vill din förening komma igång med föryngringsarbete? Vill du veta hur ni kan arbeta i studiecirkelform? Kontakta då Kristina Ernehed, [email protected], 076-16 46 158


Läs mer

Rapport Så blir vi yngre 

Sveriges hembygdsförbund

Skapad av: Olov Norin (2020-04-16 10:42:24) Kontakta föreningen
Ändrad av: Olov Norin (2023-11-30 16:00:23) Kontakta föreningen