Hembygdsförsäkringen


Hembygdsförsäkringen är en medlemsförmån inom Sveriges hembygdsförbund och skräddarsydd för våra föreningar. Genom grupplösningen har villkor och skydd anpassats till just hembygdsföreningars behov och förutsättningar. Med gemensam upphandlingen och ett aktivt skadeförebyggande arbete skyddar vi hembygdsrörelsen och vårt kulturarv.


Brev från Generalsekreteraren om 2024

Generalsekreterare Jan Nordwall har ordet:

"Vi går mot det sista kvartalet av året och jag vill därför passa på att informera alla våra medlemsföreningar om hur ni med små insatser i höst kan skapa de bästa förutsättningarna för föreningen under 2024 - både vad gäller att skydda vårt gemensamma kulturarv och föreningens verksamhet och ekonomi."

Läs hela brevet här


ImageSå kan ni skydda er i tider av skenande elpriser

Skenande elpriser sätter hela samhället på prov. Har ni gjort vad som krävs för att skydda er mot både skyhöga elräkningar och isproppar i vinter? Här kan du läsa mer om vilka försäkringsvillkor som gäller och få tips på vad ni kan göra för att påverka elkostnader och samtidigt skydda kulturarvet.

Ladda ner pdf


Säker föreningsgård

Image

Säker föreningsgård är en kostnadsfri distansutbildning som kan genomföras när, hur och var du vill. I utbildningen varvas kortfattad fakta om lagar, regler och försäkringsvillkor tillsammans med riktiga skadehändelser. Dina nya kunskaper har du användning av privat såväl som i föreningslivet och du har garanterat höjt säkerheten i din föreningsgård.

Säker föreningsgård är ett samarbete mellan Sveriges Hembygdsförbund, Länsförsäkringar Halland och Bygdegårdarnas Riksförbund. Väljer ni att också certifiera er som en Säker föreningsgård belönas ni med diplom samt en självriskcheck värde 11 400 kr att använda vid en framtida skada.

Ladda ner information om utbildningen (pdf)

Läs mer och anmäl er på sakerforeningsgard.se


Skadeförebyggande arbete

Att värna om och skydda vårt kulturarv handlar i högsta grad om att förebygga att skador uppstår. Unika kulturhistoriska föremål, konstverk och byggnader kan aldrig helt ersättas vid en skada oavsett vilken skadeersättning som betalas ut. Genom att bedriva ett skadeförebyggande arbete kan föreningen också hålla nere sin försäkringspremie.

Investeringsbidrag

Installera brand-, inbrottslarm, vattenfelsbrytare eller galler och få hela 50 procent av investeringen tillbaka, maximalt 10 000 kronor per larmtyp. Välj fritt bland vattenfelsbrytare och larm på marknaden.

Säkerhetsrabatt

Hembygdsförsäkringen ger er upp till 30% i säkerhetsrabatt på premien för byggnader och lösegendom som skyddas av skadeförebyggande åtgärder såsom seriekopplade brandvarnare, jordfelsbrytare och vattenfelsbrytare med flera.

Blankett för säkerhetsrabatt (pdf)


Teckna försäkring

Grundförsäkringen omfattar alla föreningar som är anslutna till Sveriges Hembygdsförbund och ingår i medlemsavgiften till respektive regionalt hembygdsförbund. Krav finns dock på att fylla i och skicka in blanketten ”Underlag till försäkringsteckning”. Grundförsäkringen omfattar ansvar, rättsskydd, förmögenhetsbrott och olycksfall.

Förutom grundförsäkringen kan föreningen välja att teckna försäkring för byggnader och lösegendom. I byggnadsförsäkringen ingår brand-, vatten-, inbrott-, maskinskade och skadedjursförsäkring. Verksamhetsförsäkringen är försäkring av er lösegendom och omfattar brand-, vatten-, inbrott- och allriskförsäkring.

Blankett för försäkringsteckning (pdf)


Skadeförebyggande material

Underhåll mm: 

"Kolla våra hembygdsgårdar" - Beställ boken genom att kontakta Hembygdsförsäkringen! 

Juridik:

Juridik - Informationsblad (pdf)

Brand:

Informationsblad om brand (pdf)

Alla övriga guider och mallar för systematiskt brandskyddsarbete beställs kostnadsfritt från försäkringskansliet.

Vatten:

Informationsblad Vatten (pdf)

Inbrott:

Det här är skyddsklass 1 (pdf)

Uthyrning: 


Kontakta försäkringskansliet

Adress: Hembygdsförsäkringen, Östra Långgatan 30 A, 432 41 VARBERG
Telefon: 0200-22 00 55 – vardagar kl 8.30–16.00. Lunchuppehåll 12.00–13.00

 

Ordinarie öppettider: Vardagar kl. 9-12 samt kl. 13-15.

Övriga öppettider: 15 juni-15 augusti, 23 december - 5 januari samt dag före röd dag: vardagar kl. 9-12.

Adress:
Hembygdsförsäkringen
Östra Långgatan 30 A
432 41 VARBERG

Sveriges hembygdsförbund

Skapad av: System Admin (2018-03-06 15:42:20) Kontakta föreningen
Ändrad av: Olov Norin (2024-01-16 17:06:27) Kontakta föreningen