Det här är hembygd


Image

Fotografer

Vissa menar att hembygd är den plats där man vuxit upp. Andra tänker att det helt enkelt är den plats där man bor, eller har bott. Några tycker att det räcker att man gillar en plats för att man ska kunna kalla det sin hembygd.


Oavsett hur man definierar begreppet kan relationen till våra hembygder vara viktig, inte minst känslan av hemhörighet och identitet. Vi delar nästan alltid hembygden med andra, vilket kan skapa en gemenskap som är viktig för hur samhället mår och kan utvecklas.

Det finns ett viktigt historiskt perspektiv på det vi kallar hembygd. Inom hembygdsrörelsen tror vi att det finns värden från det förflutna som nutida och framtida generationer har nytta av för att kunna leva ett gott liv. Därför arbetar vi aktivt med att beskriva, dokumentera och tillgängliggöra gånga tiders spår och uttryck. Det är så vi skapar kulturarv. Kulturarv är något föränderligt som människor tolkat på olika sätt under olika tider. Vad är kulturarv för dig?   

Inom hembygdsrörelsen vill vi att hembygden ska vara levande och öppen för alla. Här och nu. Det är vår vision. Det betyder att alla spelar roll, alla är viktiga, inte bara som mottagare av hembygdens värden och rättigheter, utan som deltagare och medskapare av det levande samhället. Vår ideologiska grundsyn lyder så här: 

Hembygdsrörelsen är en del av det levande samhället. Den skapar broar mellan det förgångna, nutiden och framtiden. Hembygdsrörelsen har ett humanistiskt och demokratiskt synsätt. Den är öppen för alla, oavsett bakgrund. Den respekterar kulturarvets skiftande former i tid och rum. Hembygdsarbetet skapar gemenskap, trygghet och identitet. Intresset för kulturarvet är drivkraften i engagemanget för hembygden. Här möts alla generationer. 

Vad betyder din hembygd, eller dina hembygder, för dig?

Undersök gärna om du har en hembygdsförening i närheten. 

Hitta hembygdsförening

Det här är hembygdsrörelsen

 

 

Sveriges hembygdsförbund

Skapad av: Olov Norin (2021-04-08 19:14:49) Kontakta föreningen
Ändrad av: Olov Norin (2022-08-31 13:24:45) Kontakta föreningen