Program i höst

Här kommer en liten sammanställning av de programpunkter som vi har under hösten.

Vi har bokat in ett par filmkvällar i Edsbyns museum

 • Torsdag 25 oktober kommer vi att visa en svensk spelfilm där Anna Öst med sin dotter Siv Öst, Snoddas och Mikael Ramel sjunger några låtar. Kl 19.00 kör vi igång och kaffe med dopp finns att köpa.
 • Torsdag 22 november visar vi en film av Erik Eriksson om Timmerkörning. Filmen är en knapp timme lång och inspelad i mitten av 1960-talet.

Utställningar i Edsbyns museum

 • Utställningen Gränsland pågår 27 oktober – 24 november. I Gävleborgs län finns över 40 platser som tidigare använts som offentliga avrättningsplatser. Under 2017 hade sex av dessa tillfälliga gestaltningar av konstnärerna Anna Asplind, Nadine Byrne, Conny Karlsson Lundgren, David Larsson, Sebastian Mügge, Erik Rask och Nina Svensson. Utställningen Gränsland avslutar och berättar om projektet och om platsernas historia. Utställningen är producerad av Sveriges Fängelsemuseum i Gävle. Välkomna på Vernissage lördag 27 oktober kl. 12.00.
 • Stickade strumpor – årets julutställning öppnar med vernissage lördag 1 december. Pågår 1 december – 19 januari 2019.

Vi kommer att ha Julmarknad i Edsbyns museum under julskyltningssöndagen 2 december. Utställningar, visningar, servering och försäljning av diverse lämpliga julklappar.

 

Sommaren 2018

Hälsingegård Mårtes – vår sevärda hembygdsgård i Edsbyn

Öppen varje dag, kl 11–17 t.o.m söndagen den 12 augusti.
Visningar av gården med bl.a. genuina vägg- och takmålningar från 1700- och 1800-tal. Kontakt: 0271-205 81.

Edsbyns Museum – Vox Cultura

Öppen måndag–fredag 13–16, lördag 11–14.
Utställing av bl.a. allmogemåleri, tavlor och föremål av konstnären Lim-Johan. Sommarutställning: Elva Guld om Edsbyns IF Bandys framgångar, som pågår t.o.m. 25 augusti. Telefon museet: 0271-216 67 (vardagar 13–16).

Persmässa och Volasdan 27–29 juli

Traditionsenligt äger Persmässan och Volasdan rum på hembygdsgården.

Fredag 27 juli

Entré från kl 20.00–01.00.
Scenshow Kl 22.00: Little Old Hometown band (Johnny Cash och Elvis covers).
Disco på två logar.
Servering: mat och dryck; bl.a. kolbullar, kålsoppa, varm korv, glass, öl, vin och läsk.
Skjutbana där ”Persmässälgen” ska fällas.
Tombollalotterier med många vinster.

Lördag 28 juli

Entré från kl 20.00-02.00.
Scenshow kl 23.00: Ulf Sturesson.
Disco på två logar.
Servering: mat och dryck, bl.a. kolbullar, kålsoppa, varmkorv, glass, öl, vin, läsk.
Skjutbana där ”Persmässälgen” ska fällas.
Tombollalotterier med många vinster.

Söndag 29 juli – Volasdan

Ett 80-tal sysslor och hantverk från en bondgård, långt bortom mannaminne. Hela Mårtes sjuder av liv och verksamhet, ute och inne i byggningar, fäx och logar och på fäbodområdet.

Servering bl.a. ostkaka, ovanåkerssmörgås och kolbullar. Försäljning av bl.a ovanåkersbröd, tjockmjölk, hemost, godis och gammaldags karameller, varmkorv, glass och läsk. Skjutbana, tombollalotterier.

PROGRAM

13.30 Buföringståg genom Edsbyn till hembygdsgården
13.45 Veteranfordonsparad
14–17 Ett 80-tal gamla sysslor demonstreras
15.00 Spelmanslaget från scenen

Klavikordkonserter på Mårtes

Upplev 1700-talet – på vårt klavikord byggt 1774 spelas musik från 1700-talet i Mårtes herrstuga med vägg- och takmålningar från samma tid.

Söndag 5 augusti kl 18.00

Mayumi Kamata på klavikord och Kristine West på traversflöjt. Två barockinstrument i skön förening.

Onsdag 15 augusti kl 15.00

Mayumi Kamata, Ingrid Hagen från Bergen i Norge och Hansruedi Zeder från Schweiz spelar på vårt klavikord.

Stöd oss – bli medlem!

Ni är alla välkomna att besöka oss och delta i våra arrangemang och stöd oss gärna genom att bli medlem i Ovanåkers Hembygdsförening. Det kostar 100 kr/år – bg 492-4098 eller swish 123 047 2167. Ge oss gärna din e-postadress så att vi löpande kan skicka information om våra arrangemang.

Våren är kommen!

Program i maj

Här presenterar vi hembygdsföreningens program för våren, men håll koll här eller på Facebook för några tillägg som kan komma.

Byvandringar är en tradition i maj. Samtliga börjar kl. 19.00 på onsdagar:

 • 16 maj – En runda på norr. Guide Per Unnes. Ta med eget fika. Samling Norra torget.
 • 23 maj i Knåda – Knôahians knektar. Guide Rune Callberg. Ta med eget fika Samling vid Kygelvallen.
 • 30 maj i Viksjöfors. Guide Sture Nilsson. Här har man möjlighet att köpa sitt fika vid Viksjöfors handel. Samling på Björkträs parkering.

Vad är en byvandring? Guider och deltagare kommenterar händelser, människor och byggnader från förr i tiden. Det brukar bli en promenad på en dryg timme. Passa på att lära känna din bygd bättre! Alla är välkomna.

Edsbyns museum

Just nu pågår en klassisk utställning Inför Konstrundan. Varje deltagare i Konstrundan, som äger rum 4–5 augusti, visar här ett av sina alster. Utställningen på museet pågår t.o.m. 12 maj. En vecka senare kommer en utställning arrangerad av Celsiusskolans högstadium Slöjd och hantverk. Visad 19–26 maj. Årets sommarutställning tillägnas bandyn med preliminärt namn ”Hittills 11 guld”. Pågår 2 juni – 25 augusti.
Besök vårt museum och ta del av Lim-Johan och allt annat du kan hitta från vår bygds historia. Och njut av fika inom- eller utomhus på Café Gondolen.

Mårtes – vår sevärda hembygdsgård

Även om vår hembygdsgård Mårtes inte är någon världsarvsgård, måste man räkna den som en av de förnämligaste representanterna för Världsarvet Hälsingegårdar. Riklig inredning och ett brett spektrum av genuina vägg- och takmålningar från 1700- och 1800-tal.

 • En första chans till visning kommer 26–27 maj under Hälsingegårdarnas dag.
 • Vi har öppet med guidningar 10–14 både lördag och söndag.
 • På midsommarafton 22 juni är det traditionsenligt midsommarfirande.
 • Från midsommarafton till 12 augusti öppet varje dag mellan 11.00 och 17.00. Fyra guidningar dagligen. Alla är välkomna att besöka den mycket sevärda hembygdsgården!
 • Den 5 augusti kommer vi att ge en konsert på vårt klavikord, som är byggt 1774. Boka det datumet för en unik musikupplevelse. Samma musiker från Sverige och Schweiz som ifjol men med förstärkning av Kristine West på tvärflöjt och Stefano Ghisleri från Italien på klavikord.

Persmässa med Volasdan

De äger som vanligt rum sista helgen i juli, den 27–29. På fredagen uppträder Byns eget Little Old Hometown Band och på lördagen blir det Ulf Sturesson som underhåller. Årets upplaga av Persmässposten släpps inför den helgen.

Bästa biten

Lämna ditt bidrag till Bästa biten på Edsbyns Museum eller skicka ett brev eller mejl till oss. 5 fribiljetter lottas ut bland inlämnade bidrag.

Stöd oss – bli medlem!

Ni är alla välkomna till våra arrangemang och stöd oss gärna genom att bli medlem. Det kostar 100 kr/år – bg 492-4098 eller swish 123 047 2167. Ge oss gärna din e-post adress så att vi löpande kan skicka info om våra arrangemang.

Vintern går mot vår!

Vi har haft bra med besökare på Utställningen om Knåda marknad, som pågår till lördag 3 mars. På torsdag kväll 1 mars kl. 19.00 anordnar vi ett Berättarcafé om Knåda marknad på museet. Då välkomnar vi alla som har något att berätta eller visa från Knåda marknad. Ingen har ju egna minnen, men det finns många som har hört anhöriga och andra berätta historier och händelser runt marknaden. Om ni har bilder eller annat att visa får ni gärna kontakta Torbjörn Lang före – 076 779 10 11 eller [email protected] Vi kan visa bilder på TV under kvällen. Alla är välkomna till en förhoppningsvis trevlig afton på en bandyfri dag.

Nästa utställning är Gävlegrafikerna med vernissage 10 mars kl. 12. Utställningen pågår 10 mars – 7 april. Kom gärna till oss för en fikatår i Café Gondolen. Vi har en hel del att erbjuda i bokväg och hantverksalster – kanske som en present eller för egen fägnad.

Framåt april bör det väl ha gått över från vinter till vår. Vi kallar till föreningens Årsmöte söndag 8 april kl. 17.00 i museets lokaler i Vox Cultura. Det äger alltså rum ett par veckor tidigare än brukligt. Boka tid i din almanacka för det!

Apropå almanackor så visar vi på utställningen från 1850 och framåt några då Knåda Marknad fanns med i förteckningen över årets marknader i riket.

Knåda marknad

Just den här tiden i januari kom jämtarna och handelsmän från andra håll till Knåda för att göra affärer under några dagar på Knåda marknad. I år inviger vi utställningen Knåda marknad lördag 27 januari med vernissage klockan 12 på det nya Edsbyns Museum i Vox Cultura. Utställningens sista dag är 3 mars. Kom och besök den och minns januaridagarnas torghandel, nöjen som kallades ”kox”, kaffestugor och annat. Flera av Segres Olof Nilssons målningar av Knåda marknad visar vi och mycket annat smått och gott. Och en kaffestuga finns på museet i form av Café Gondolen som har öppet från kl. 9 på vardagsmorgnarna. Museet har som vanligt öppet måndag-fredag 13-16, lördag 11-14 och söndagar stängt.

Historiska artiklar om Edsbyn hittar du på en annan hemsida som föreningen driver www.edsbynshistoria.se. Besök den och läs litet om Edsbyns historia. Vi kommer de närmaste veckorna att lägga ut några ytterligare artiklar. Och har du själv lust att bidra med någon artikel vill vi att du kontaktar oss. Vi tar mycket gärna emot artiklar.

Vi säljer memoarer av ICA-Stig och Björn Berge på Edsbyns museum. Passa på! Vi har några ex kvar.

Det lackar emot jul!

Utställningar på Edsbyns Museum i Vox Cultura

Just nu pågår utställningen med konst och keramik med Marianne Aall. Den utställningen räcker t.o.m. 2 december.

Därefter kommer en utställning med Vantar – nya och en del gamla. Vernissage lördag 16 december kl. 12.00. Utställningen pågår till 20 januari.

Mer på Edsbyns Museum

Lördag 25 november Boksläpp Hälsingerunor 2017. Äger rum i Edsbyns Museum kl. 12.30 då även flera av årets författare kommer med några korta kommentarer till den artikel som de skrivit. Alla är välkomna till arrangemanget!

På julskyltningssöndagen 3 december har Edsbyns Museum, Edsbyns Bibliotek och Café Gondolen öppet mellan 14 och 18. Servering och försäljning:

 • Årets UF-företagare från Voxnadalens gymnasium visar och säljer sina produkter.
 • Tipsrunda för barn och julkorsord för vuxna.
 • Försäljning av julkort, böcker, spel och pussel.
 • Gamla lanthandeln i museet är öppen med karameller, hemost, bröd, mm.
 • Hantverk från Hannie, Ida och Katjas händer. Lämpliga julklappar!
 • Säljpremiär på boken Ica-Stigs memoarer. Inbunden 160 kr.
 • Hälsingerunor 2017 färsk och fin säljer vi också. Inbunden 195 kr.
 • Skolplanscher till salu i vår gamla skolsal.
 • Många böcker och skrifter med anknytning till vår hembygd.
 • Fika med julens smaker i Café Gondolen.
 • Vi bjuder på glögg och pepparkakor!

Julpyssel i museet söndag 10 december kl. 11.00–12.30 och 13.00–14.30. Vi tar emot barn för att julpyssla. För barn från 7 år, max 25 st/grupp. Föranmälan nödvändig, senast torsdag 7 december. E-post [email protected] eller telefon 0271-216 67.

Från den stora vida världen!

I Stockholm finns det just nu en utställning på Wetterling Gallery, Kungsträdgården 3 – Confluence. Ylva Ceder ställer ut verk som influerats av Världsarvet Hälsingegårdar och dalmålningar. Hon har gjort sin egen tolkning av sina fotografier från Mårtes i Edsbyn och Olanders i Alfta. I oktobernumret av Wall Street Journal Magazine visas en modefotografering, som ägde rum en julidag på hembygdsgården Mårtes. Många bilder från vår hembygdsgård finns det där. Vi hade en konsert på vårt klavikord 19 augusti. Det finns omnämnt i ett par schweiziska tidningar – Seetaler Bote 31 augusti och Wynentaler Blatt 1 september. Konserten sponsrades av Seetaler Poesisommer och Schweiziska ambassaden i Stockholm.

DiBiS

Dibis.se till dig som har ett intresse att titta på gamla fotografier. Här finns en rik källa att ösa ur. Källan sinar inte utan ökar ständigt. Ovanåkers Hembygdsförening har nu lagt ut över 43 000 bilder på denna hemsida.

Lördagsvakter

Om du har lust att hjälpa oss några timmar ett par lördagar/år vill vi gärna att du sitter på Edsbyns Museum mellan 11 och 14. Du får träffa trevliga besökare och chansen att sälja litet fika och böcker. Tveka inte utan anmäl dig!

En het sommar

Nej det har vi inte sett hittills, men den kanske kommer. Litet HOT NEWS från oss får ni här.

För Ovanåkers Hembygdsförening och Edsbyns Museum ser vi sommaren an med tillförsikt. Vi har kraftigt ökat besökarantalet efter flytten till Vox Cultura. Vi räknar med att det håller i sig. Många uppskattande ord har vi fått. Och fler förbättringar kommer efter semesterperioden. Vår Hans Lidman utställning är inte uppe än, men det blir första jobbet i augusti. Och ytterligare saker finns det att installera. Det kommer!

Glöm inte Café Gondolen och dess uteterrass med en vacker utsikt över Voxnan och vattenstrålarna som stiger ur älven.

Persmässhelgen

I slutet av juli vankas det i vanlig ordning Persmässa med artister, discodans och annat som hör till. Fredag och lördag 28-29 juli är det som gäller. Fröken Elvis är på scenen 22.00 på fredag och lördagsartisten blir Hälsingefyr kl 22.30. Och Volasdan med allt som därtill hör kommer på söndag 30 juli. Håll utkik på Facebook.

Och veckan före Persmässan kan du köpa en äkta papperstidning, Persmässposten som beskriver bygden på sitt eget och allsidiga sätt.

Stafetten och Konstrundan

Stafetten längs Stora Hälsingegårdars väg och Konstrundan sammanfaller och vi är aktiva i båda dessa aktiviteter 5-6 augusti. Vi har målgång på stafetten vid Mårtes söndag 6 augusti. Start kl 11 vid Ol-Anders i Alfta. Vi har servering, guidning och försäljning på Mårtes den dagen.

Lördag och söndag 5-6 augusti kl 11-17 har vi det årliga arrangemanget Konstrundan. I hembygdsföreningens lokaler finns utställare på Hembygdsgården Mårtes och Freskatorpet. Dessutom har Edsbyns Museum utökat öppethållande och dessutom visning av Lim-Johans stuga i Kyan. 11-17 gäller även för dessa.

Klavikordkonsert

Lördagen den 19 augusti kommer ni att kunna avnjuta en konsert i Hälsingegård Mårtes vackra herrstuga. Klavikorden är ursprungligen ett medeltida instrument och är föregångare till pianot. Hembygdsföreningen äger en klavikord byggd 1774. Vi fick den restaurerad förra året och nu blir det en konsert på instrumentet.

Konserterna ges av Hans Rudolf Zeder och Mayumi Kamata, lärare på Kungliga Musikhögskolan med sång av mezzosopranen Cornelia Masciadro. Konserterna kl 15 och 17 räcker en knapp timme. Mellan konserterna kl 16 kommer klavikordrestauratören Hans Erik Svensson att berätta om musikinstrumentet klavikord och dess historia. Biljetter kan köpas eller bokas på Edsbyns Museum till det facila priset av 100 kr.

Konserten möjliggörs av Festival Seetaler Poesisommar med Schweiziska Ambassaden i Stockholm och stöd av Pro Helvetia och kantonerna Aargau och Luzern i Schweiz.

Edsbyns Museum

Besök vårt nya museum med huvudattraktionen Lim-Johan, som fått en ny och bättre presentation. Världsarvsrummet, gamla skolsalen, gamla lanthandeln och inte minst Alfta Edsbyns fotoklubbs utställning förhöjer värdet för ditt besök. Och slappna av med litet fika inne eller ute på vårt Café Gondolen kan du också göra.

Hälsingegård Mårtes

Vi har en pärla bland landets hembygdsgårdar med det natursköna läget ”mitt i Byn”. Nära 30 byggnader inklusive vårt fäbodvallsområde intill Öjebäcken. Och interiörerna i Mårtes och sommarbyggningen med tak- och väggmålningar från 17- och 1800-tal väcker verkligen hänförelse bland våra besökare. Från dova toner till gnistrande och färgsprakande. Och dessutom finns det en uppsjö av möbler och andra föremål. Mycket finns det att njuta av.

Gården är verkligen väl värd ett besök. Passa på att ta med dina vänner och bekanta för en visning i sommar. Vi kör 4 visningar dagligen fram till 13 augusti.

Resten av maj!

Här kommer en liten uppräkning av våra aktiviteter för resten av denna vårmånad:

 • På lördag 20 maj är det vernissage för Konstrundans vårutställning på Edsbyns Museum i Vox Cultura. Klockan 12 äger den rum.

 • Årets sista byvandring går av stapeln onsdag 24 maj kl. 19 med samling vid Vox Cultura Anders Olsson tar oss med längs Långgatan norra delen. Ta med eget fika!

 • Hälsingegårdsdagarna lördag 27 och söndag 28 maj med aktiviteter på Edsbyns Museum och på Hälsingegård Mårtes.

  Edsbyns Museum, kl. 11-15
  Utställningar om Lim Johan, väggmåleri och textil. Konstrundans vårutställning.

  Hälsingegård Mårtes, kl. 10-16
  Guidade visningar i hus med vackert interiörmåleri från 1700- och 1800-tal. Alla rum har interiörer med möbler och föremål från samma århundraden. Entré med guidning 50 kr. Servering av ostkaka. På logen gratis filmvisning kl. 12.00 och 14.00 av Eriks Erikssons film: Hälsingegårdar och Bondeslott (ca 60 min).

Vox Cultura är invigt – museet har flyttat!

Invigningen av Edsbyns nya kulturhus Vox Cultura – kulturens röst vid Voxna älv – blev en riktig publiksuccé. En söndag med 600 besökare i nya museet på Långgatan 31. Vad sägs om det! Istället för att klippa band knöt landshövding Per Bill och kommunalrådet Yoomi Renström ihop bandet. Man knöt ihop det kommunala biblioteket med det av vår ideella förening drivna biblioteket. Symbolik i det!

På invigningsdagen var museet öppet 13-16 och årsmötet avverkades därefter. Nu har vi samma öppettider som tidigare, måndag-fredag 13-16, lördag 11-14 och söndag stängt. Visningar för grupper kan arrangeras på andra tider.

Vi i föreningen har i ett drygt halvår haft mycket flyttbestyr naturligtvis. Tack alla medlemmar och andra som hjälpt oss med olika saker under flytten! Nu finns vi på plats. Ursäkta oss att uppdateringen av hemsidan egentligen har dröjt på tok för länge, men vi lovar att bättra oss.

Premiärutställare i den för biblioteket och museet gemensamma salen för separatutställningar är Rebecca Lindsmyr, som är hemma en sväng från Leipzig.
Byvandringarna är det som närmast är aktuellt. Först ut är Torbjörn Lang i Sjövik och däromkring den 10 maj. Alla byvandringar börjar kl. 19. Sjövik ligger 1 km efter Ullungsfors längs Öjungsvägen. En vecka senare 17 maj visar David Persson Pallas boene (fäboden). Ligger en dryg km från Rotebergs handel upp efter vägen till Åsen. 24 maj avslutar Anders Olsson med norra delen av Långgatan. Samling vid Vox Cultura.

Julklappar från Edsbyns Museum!

Julklappar 2016

Det är riktigt rörigt i våra lokaler på Celsiusskolan, men ni kan fortfarande köpa era julklappar där.
Årets Hälsingerunor med ett par artiklar med lokal anknytning. Som vanligt ett potpurri av artiklar från Hälsinglands olika hörn. 195 kr.
En rad andra böcker har vi som vanligt att erbjuda.
Julkort med lokala motiv. 30 kr för fyra.
Handdukar med hälsingegårdsmotiv. 150 kr.
Bricka med världsarvsgårdarna. 300 kr.
Och en hel del annat finns det.
Ring 0271-216 67 eller Gunilla 076 113 88 52.
Går ni in på vår Facebook grupp kan ni se litet bilder.