Vintern går mot vår!

Vi har haft bra med besökare på Utställningen om Knåda marknad, som pågår till lördag 3 mars. På torsdag kväll 1 mars kl. 19.00 anordnar vi ett Berättarcafé om Knåda marknad på museet. Då välkomnar vi alla som har något att berätta eller visa från Knåda marknad. Ingen har ju egna minnen, men det finns många som har hört anhöriga och andra berätta historier och händelser runt marknaden. Om ni har bilder eller annat att visa får ni gärna kontakta Torbjörn Lang före – 076 779 10 11 eller [email protected] Vi kan visa bilder på TV under kvällen. Alla är välkomna till en förhoppningsvis trevlig afton på en bandyfri dag.

Nästa utställning är Gävlegrafikerna med vernissage 10 mars kl. 12. Utställningen pågår 10 mars – 7 april. Kom gärna till oss för en fikatår i Café Gondolen. Vi har en hel del att erbjuda i bokväg och hantverksalster – kanske som en present eller för egen fägnad.

Framåt april bör det väl ha gått över från vinter till vår. Vi kallar till föreningens Årsmöte söndag 8 april kl. 17.00 i museets lokaler i Vox Cultura. Det äger alltså rum ett par veckor tidigare än brukligt. Boka tid i din almanacka för det!

Apropå almanackor så visar vi på utställningen från 1850 och framåt några då Knåda Marknad fanns med i förteckningen över årets marknader i riket.

Knåda marknad

Just den här tiden i januari kom jämtarna och handelsmän från andra håll till Knåda för att göra affärer under några dagar på Knåda marknad. I år inviger vi utställningen Knåda marknad lördag 27 januari med vernissage klockan 12 på det nya Edsbyns Museum i Vox Cultura. Utställningens sista dag är 3 mars. Kom och besök den och minns januaridagarnas torghandel, nöjen som kallades ”kox”, kaffestugor och annat. Flera av Segres Olof Nilssons målningar av Knåda marknad visar vi och mycket annat smått och gott. Och en kaffestuga finns på museet i form av Café Gondolen som har öppet från kl. 9 på vardagsmorgnarna. Museet har som vanligt öppet måndag-fredag 13-16, lördag 11-14 och söndagar stängt.

Historiska artiklar om Edsbyn hittar du på en annan hemsida som föreningen driver www.edsbynshistoria.se. Besök den och läs litet om Edsbyns historia. Vi kommer de närmaste veckorna att lägga ut några ytterligare artiklar. Och har du själv lust att bidra med någon artikel vill vi att du kontaktar oss. Vi tar mycket gärna emot artiklar.

Vi säljer memoarer av ICA-Stig och Björn Berge på Edsbyns museum. Passa på! Vi har några ex kvar.

Det lackar emot jul!

Utställningar på Edsbyns Museum i Vox Cultura

Just nu pågår utställningen med konst och keramik med Marianne Aall. Den utställningen räcker t.o.m. 2 december.

Därefter kommer en utställning med Vantar – nya och en del gamla. Vernissage lördag 16 december kl. 12.00. Utställningen pågår till 20 januari.

Mer på Edsbyns Museum

Lördag 25 november Boksläpp Hälsingerunor 2017. Äger rum i Edsbyns Museum kl. 12.30 då även flera av årets författare kommer med några korta kommentarer till den artikel som de skrivit. Alla är välkomna till arrangemanget!

På julskyltningssöndagen 3 december har Edsbyns Museum, Edsbyns Bibliotek och Café Gondolen öppet mellan 14 och 18. Servering och försäljning:

 • Årets UF-företagare från Voxnadalens gymnasium visar och säljer sina produkter.
 • Tipsrunda för barn och julkorsord för vuxna.
 • Försäljning av julkort, böcker, spel och pussel.
 • Gamla lanthandeln i museet är öppen med karameller, hemost, bröd, mm.
 • Hantverk från Hannie, Ida och Katjas händer. Lämpliga julklappar!
 • Säljpremiär på boken Ica-Stigs memoarer. Inbunden 160 kr.
 • Hälsingerunor 2017 färsk och fin säljer vi också. Inbunden 195 kr.
 • Skolplanscher till salu i vår gamla skolsal.
 • Många böcker och skrifter med anknytning till vår hembygd.
 • Fika med julens smaker i Café Gondolen.
 • Vi bjuder på glögg och pepparkakor!

Julpyssel i museet söndag 10 december kl. 11.00–12.30 och 13.00–14.30. Vi tar emot barn för att julpyssla. För barn från 7 år, max 25 st/grupp. Föranmälan nödvändig, senast torsdag 7 december. E-post [email protected] eller telefon 0271-216 67.

Från den stora vida världen!

I Stockholm finns det just nu en utställning på Wetterling Gallery, Kungsträdgården 3 – Confluence. Ylva Ceder ställer ut verk som influerats av Världsarvet Hälsingegårdar och dalmålningar. Hon har gjort sin egen tolkning av sina fotografier från Mårtes i Edsbyn och Olanders i Alfta. I oktobernumret av Wall Street Journal Magazine visas en modefotografering, som ägde rum en julidag på hembygdsgården Mårtes. Många bilder från vår hembygdsgård finns det där. Vi hade en konsert på vårt klavikord 19 augusti. Det finns omnämnt i ett par schweiziska tidningar – Seetaler Bote 31 augusti och Wynentaler Blatt 1 september. Konserten sponsrades av Seetaler Poesisommer och Schweiziska ambassaden i Stockholm.

DiBiS

Dibis.se till dig som har ett intresse att titta på gamla fotografier. Här finns en rik källa att ösa ur. Källan sinar inte utan ökar ständigt. Ovanåkers Hembygdsförening har nu lagt ut över 43 000 bilder på denna hemsida.

Lördagsvakter

Om du har lust att hjälpa oss några timmar ett par lördagar/år vill vi gärna att du sitter på Edsbyns Museum mellan 11 och 14. Du får träffa trevliga besökare och chansen att sälja litet fika och böcker. Tveka inte utan anmäl dig!

En het sommar

Nej det har vi inte sett hittills, men den kanske kommer. Litet HOT NEWS från oss får ni här.

För Ovanåkers Hembygdsförening och Edsbyns Museum ser vi sommaren an med tillförsikt. Vi har kraftigt ökat besökarantalet efter flytten till Vox Cultura. Vi räknar med att det håller i sig. Många uppskattande ord har vi fått. Och fler förbättringar kommer efter semesterperioden. Vår Hans Lidman utställning är inte uppe än, men det blir första jobbet i augusti. Och ytterligare saker finns det att installera. Det kommer!

Glöm inte Café Gondolen och dess uteterrass med en vacker utsikt över Voxnan och vattenstrålarna som stiger ur älven.

Persmässhelgen

I slutet av juli vankas det i vanlig ordning Persmässa med artister, discodans och annat som hör till. Fredag och lördag 28-29 juli är det som gäller. Fröken Elvis är på scenen 22.00 på fredag och lördagsartisten blir Hälsingefyr kl 22.30. Och Volasdan med allt som därtill hör kommer på söndag 30 juli. Håll utkik på Facebook.

Och veckan före Persmässan kan du köpa en äkta papperstidning, Persmässposten som beskriver bygden på sitt eget och allsidiga sätt.

Stafetten och Konstrundan

Stafetten längs Stora Hälsingegårdars väg och Konstrundan sammanfaller och vi är aktiva i båda dessa aktiviteter 5-6 augusti. Vi har målgång på stafetten vid Mårtes söndag 6 augusti. Start kl 11 vid Ol-Anders i Alfta. Vi har servering, guidning och försäljning på Mårtes den dagen.

Lördag och söndag 5-6 augusti kl 11-17 har vi det årliga arrangemanget Konstrundan. I hembygdsföreningens lokaler finns utställare på Hembygdsgården Mårtes och Freskatorpet. Dessutom har Edsbyns Museum utökat öppethållande och dessutom visning av Lim-Johans stuga i Kyan. 11-17 gäller även för dessa.

Klavikordkonsert

Lördagen den 19 augusti kommer ni att kunna avnjuta en konsert i Hälsingegård Mårtes vackra herrstuga. Klavikorden är ursprungligen ett medeltida instrument och är föregångare till pianot. Hembygdsföreningen äger en klavikord byggd 1774. Vi fick den restaurerad förra året och nu blir det en konsert på instrumentet.

Konserterna ges av Hans Rudolf Zeder och Mayumi Kamata, lärare på Kungliga Musikhögskolan med sång av mezzosopranen Cornelia Masciadro. Konserterna kl 15 och 17 räcker en knapp timme. Mellan konserterna kl 16 kommer klavikordrestauratören Hans Erik Svensson att berätta om musikinstrumentet klavikord och dess historia. Biljetter kan köpas eller bokas på Edsbyns Museum till det facila priset av 100 kr.

Konserten möjliggörs av Festival Seetaler Poesisommar med Schweiziska Ambassaden i Stockholm och stöd av Pro Helvetia och kantonerna Aargau och Luzern i Schweiz.

Edsbyns Museum

Besök vårt nya museum med huvudattraktionen Lim-Johan, som fått en ny och bättre presentation. Världsarvsrummet, gamla skolsalen, gamla lanthandeln och inte minst Alfta Edsbyns fotoklubbs utställning förhöjer värdet för ditt besök. Och slappna av med litet fika inne eller ute på vårt Café Gondolen kan du också göra.

Hälsingegård Mårtes

Vi har en pärla bland landets hembygdsgårdar med det natursköna läget ”mitt i Byn”. Nära 30 byggnader inklusive vårt fäbodvallsområde intill Öjebäcken. Och interiörerna i Mårtes och sommarbyggningen med tak- och väggmålningar från 17- och 1800-tal väcker verkligen hänförelse bland våra besökare. Från dova toner till gnistrande och färgsprakande. Och dessutom finns det en uppsjö av möbler och andra föremål. Mycket finns det att njuta av.

Gården är verkligen väl värd ett besök. Passa på att ta med dina vänner och bekanta för en visning i sommar. Vi kör 4 visningar dagligen fram till 13 augusti.

Resten av maj!

Här kommer en liten uppräkning av våra aktiviteter för resten av denna vårmånad:

 • På lördag 20 maj är det vernissage för Konstrundans vårutställning på Edsbyns Museum i Vox Cultura. Klockan 12 äger den rum.

 • Årets sista byvandring går av stapeln onsdag 24 maj kl. 19 med samling vid Vox Cultura Anders Olsson tar oss med längs Långgatan norra delen. Ta med eget fika!

 • Hälsingegårdsdagarna lördag 27 och söndag 28 maj med aktiviteter på Edsbyns Museum och på Hälsingegård Mårtes.

  Edsbyns Museum, kl. 11-15
  Utställningar om Lim Johan, väggmåleri och textil. Konstrundans vårutställning.

  Hälsingegård Mårtes, kl. 10-16
  Guidade visningar i hus med vackert interiörmåleri från 1700- och 1800-tal. Alla rum har interiörer med möbler och föremål från samma århundraden. Entré med guidning 50 kr. Servering av ostkaka. På logen gratis filmvisning kl. 12.00 och 14.00 av Eriks Erikssons film: Hälsingegårdar och Bondeslott (ca 60 min).

Vox Cultura är invigt – museet har flyttat!

Invigningen av Edsbyns nya kulturhus Vox Cultura – kulturens röst vid Voxna älv – blev en riktig publiksuccé. En söndag med 600 besökare i nya museet på Långgatan 31. Vad sägs om det! Istället för att klippa band knöt landshövding Per Bill och kommunalrådet Yoomi Renström ihop bandet. Man knöt ihop det kommunala biblioteket med det av vår ideella förening drivna biblioteket. Symbolik i det!

På invigningsdagen var museet öppet 13-16 och årsmötet avverkades därefter. Nu har vi samma öppettider som tidigare, måndag-fredag 13-16, lördag 11-14 och söndag stängt. Visningar för grupper kan arrangeras på andra tider.

Vi i föreningen har i ett drygt halvår haft mycket flyttbestyr naturligtvis. Tack alla medlemmar och andra som hjälpt oss med olika saker under flytten! Nu finns vi på plats. Ursäkta oss att uppdateringen av hemsidan egentligen har dröjt på tok för länge, men vi lovar att bättra oss.

Premiärutställare i den för biblioteket och museet gemensamma salen för separatutställningar är Rebecca Lindsmyr, som är hemma en sväng från Leipzig.
Byvandringarna är det som närmast är aktuellt. Först ut är Torbjörn Lang i Sjövik och däromkring den 10 maj. Alla byvandringar börjar kl. 19. Sjövik ligger 1 km efter Ullungsfors längs Öjungsvägen. En vecka senare 17 maj visar David Persson Pallas boene (fäboden). Ligger en dryg km från Rotebergs handel upp efter vägen till Åsen. 24 maj avslutar Anders Olsson med norra delen av Långgatan. Samling vid Vox Cultura.

Julklappar från Edsbyns Museum!

Julklappar 2016

Det är riktigt rörigt i våra lokaler på Celsiusskolan, men ni kan fortfarande köpa era julklappar där.
Årets Hälsingerunor med ett par artiklar med lokal anknytning. Som vanligt ett potpurri av artiklar från Hälsinglands olika hörn. 195 kr.
En rad andra böcker har vi som vanligt att erbjuda.
Julkort med lokala motiv. 30 kr för fyra.
Handdukar med hälsingegårdsmotiv. 150 kr.
Bricka med världsarvsgårdarna. 300 kr.
Och en hel del annat finns det.
Ring 0271-216 67 eller Gunilla 076 113 88 52.
Går ni in på vår Facebook grupp kan ni se litet bilder.

Lim-Johan ska hem!

Vi i Ovanåkers Hembygdsförening gläder oss åt Maria G Nilssons initiativ med insamlingen Lim-Johan ska hem!. Det gäller konstverket Älg och stövare, som hittades i somras i tre delar i en trossbotten här i Byn. Många av er har säkert sett och hört om detta i tidningar, radio och TV och på Facebook om detta. Målningen ska före jul säljas på Bukowskis.

Det har träffats en överenskommelse mellan Ovanåkers kommun, Ovanåkers Hembygdsförening/Edsbyns Museum och Maria G Nilsson att vid ett lyckat insamlingsresultat och köp av målningen Älg och stövare på Bukowskis ska konstverket ägas av Ovanåkers kommun men deponeras och visas i Edsbyns Museum. Kommunen bidrar under dessa förutsättningar med ett större belopp till insamlingen.

Edsbyns Museums insamling

Den sker alltså i Ovanåkers Hembygdsförening/Edsbyns Museums regi med insättningar på vårt bankgiro 492-4098. Swish kan också användas 123-047 21 67. Märk inbetalningen Lim-Johan. Om köpet av konstverket misslyckas kommer de pengar som kommit in på kontot att användas till föreningens extra kostnader för inredning, teknisk utrustning och en hel del andra aktiviteter för att göra nya Edsbyns Museum ännu mer besöksvärt.

Löfte om stöd

Om du är intresserad av att bidra med ett större belopp (1000 kr eller mer) behöver du inte göra betalning förrän insamlingen har lyckats och målningen kommit hem till bygden igen. Du kan kontakta följande medlemmar av styrelsen för information och tecknande av ett sådant löfte:

Elisabeth Eriksson 026-65 56 26 [email protected]
Anette Lindblom 070-671 10 18 [email protected]
Torbjörn Lang 076-779 10 11 [email protected]
Björn Mårtensson 070-568 30 52 [email protected]
Anette Olpers 070-553 41 19 [email protected]
Kent Åström 070-649 83 62 [email protected]
Sture Hansson 073-270 68 95 [email protected]

Vi i styrelsen kommer även att ta kontakt med flera medlemmar och andra för att få ihop de pengar som krävs – målet är minst 200 tkr. Auktionen äger rum på Bukowskis 13-14 december.

Nu visar vi att Edsbyn vill och kan! – en runt 75 år gammal slogan för bygden.

För ytterligare information se Bukowskis hemsida med en beskrivning som finns i Hans Lidmans bok om Lim-Johan sid. 46-47.

Vi hoppas på ett rejält stöd från er!

Sponsring av Nya Edsbyns Museum

Nu börjar flytten verkligen märkas. En massa kartonger på väg till nya museet eller till vårt förråd. Bygget av den nya Gamla handelsboden börjar bli klart. Fast all inredning måste in efter nyår. Söderlunds ska måla med linoljefärg under slutet december. Gamla skolsalen har intagits av lärarinnan inkl. griffeltavla, gamla skolbänkar och allt.

Den ideella föreningen Ovanåkers Hembygdsförening svarar för driften av Edsbyns Museum praktiskt taget helt utan kommunala bidrag. Löner till vår personal och andra kostnader kan vi täcka med hjälp av stora frivilliga insatser särskilt under Persmässan. Det är många tusen timmars ideellt arbete som gör Edsbyns Museum möjligt.

Vi vill förbättra museet på flera sätt, och vi är sedan några veckor ute bland Byns företag, för att få stöd till våra extrautgifter för flytten. Och inte bara det, vi har idéer för att utveckla museet för våra besökare, men det kostar oss en hel del pengar. Men vi är på G och räknar med att lyckas med denna insamling också.

Vi förbereder flytten av Edsbyns Museum

Nu har vi börjat vårt arbete med flytten av Edsbyns museum ut till Långgatan. Det innebär att det kan vara lite rörigt i lokalerna.

Lim-Johan utställningen kommer att finnas kvar under många veckor framåt och kan alltså besökas ett bra tag till.

Önskar ni besöka museet efter 1 oktober rekommenderar vi att ni först ringer museet (0271-216 67) eller Gunilla Persson (076-113 88 52) för att kolla att museet är tillgängligt för besök. Vi kan inte garantera att vår personal finns till hands under våra ordinarie öppettider vardagar 13-16.

Lördagsöppet hade vi sista gången 1 oktober. Önskar ni besöka museet en lördag efter det så bokas besöket senast någon dag innan.

Sommar´n är redan här!

Föreningen har redan genomfört ett par sommararrangemang – vi hade serveringen öppen på den Cruising som genomfördes under midsommarveckan. Många av våra medlemmar skötte servering och stod för en hel del av kaffebrödet. Tack för det!

Och sedan var det vårt traditionella midsommarfirande. Med ett tåg av flaggviftande barn från Södra torget till Mårtesgården infann sig sommarstämningen på en gång. Spelmanslaget och duktiga lekledare höjde stämningen ytterligare. Och sedan kom barnens favorit – tårta från Sommars, vilken Lions som vanligt bjöd barnen på. Enligt vår tradition som sagt. Ungefär 350 deltagare fick verkligen njuta av riktigt varm svensk midsommar. Lyckat är ordet!!

Och vad har vi framför oss i sommar?

 • Först vill vi säga att alla är välkomna till vår Hälsingegård Mårtes – den är en av de förnämligaste av alla! Kom själv och ta gärna med dig dina vänner på en intressant visning. Vi har fyra visningar varje dag hela sommaren till 14 augusti. Barnen går gratis medan vuxna betalar 50 kr.
 • På Edsbyns Museum har vi öppet vardagar 13–16 och på lördagar 11–14. Lim-Johan är alltid aktuell givetvis. Men där finns också många väggmålningar och gamla föremål att titta på. Det finns mycket där. Separatutställningen denna sommar är Hästen i vardag och fest.
 • Persmässan och Volasdan äger i år rum de allra sista dagarna i juli, 29–31 juli. En nyhet i år är att vi öppnar portarna redan 18.30 på fredag och lördag. Du kan äta och fira förfesten på Persmässans servering. Det blir mat och dryck till bra priser!! Hembygdsföreningen och Edsbyns Hotell har rabatter båda dagarna fram till 20.30. Utnyttja den förmånen!
 • Den 6 augusti har vi en annan ”klassiker”. Stafetten längs Stora Hälsingegårdars Väg med målgång vid Hälsingegård Mårtes. Vi har servering av kolbullar, Ovanåkersmacka och andra läckerheter. Starten går klockan 11.00. Ni är alla välkomna!
 • Lördag och söndag 6–7 augusti bjuds vi på den traditionsenliga Konstrundan. Vi har öppet båda dagarna 11–17 på Mårtesgården, Freskatorpet och Lim-Johans stuga. Edsbyns Museum har bara vanligt öppethållande – lördag 11–14 och söndag stängt. Gå in på Konstrundans hemsida för att se en lista på samtliga utställare och utställningsplatser.
 • Onsdag 10 augusti kl. 19 är det Cruisingfika på serveringen vid Mårtes.

Vi hörs när sommaren börjar övergå i höst igen.