Om oss

Välkomna till Norrby Hembygdsförening!

Vi arbetar för att bevara våra kulturminnen och hembygdsgården som ligger i byn Öja, Norrby Socken.

Initiativet till Norrby Hembygdsförening togs 1943, men verksamheten startade 1949. Norrby Hembygdsgård invigdes 21 juni 1953. 

Idag finns här åtta hus.

I Skuggebo i Kila fanns ett parhus, som kunde köpas in som Hembygdsgård, "Storstugan". Denna typ av hus var mycket vanliga under första hälften av 1800-talet. 

Från gården Murars i Sör Kärrbäck har flera hus hämtats. Ett hus "Murars" består av källarstuga med gästrum samt två rum på övre plan. I huset finns även ett portlider. Även Visthusboden och Snickarboden kommer ifrån Murars.

I slutet av 1950-talet kom en del av Norrbys kyrkstallar, där vi nu förvarar bland annat olika jordbruksredskap. 

Under 1980-talet tillkom flera hus, en större timmerlada "Logen" från Boda, en tröskvandring från Västra Isätra och en gårdssmedja från Skorkebo. 

Sockenbiblioteket från församlingshemmet finns bevarat i Hembygdsgården, även en skomakarutrustning från Orrbo. 

Många intressanta föremål är gåvor från olika hem i Norrby. Bland annat finns här verktyg från snickarmästare Axel Andersson som bodde i Öja.

Läs mer om Norrby Hembygdsförening på det som förr hette Bygdeband, nu kallas det i menyn för Utforska platsen

Från "Norrbyturen 2022"

Nr. 1 Norrby Hembygdsförenings historia
Axplock ur Stig Reimerssons 50-årsjubileumskrönika.
Milstolpar i verksamheten sammanställda av Gösta Hedberg.
Tidningsartiklar ur Eric H Ericssons arkiv.

Tanken på en hembygdsgård i Norrby hade länge funnits i socknen. Kila, Västerfärnebo och Möklinta hade länge haft livaktiga hembygdsföreningar som ömt vårdade sina hembygdsgårdar och anordnade välbesökta fester. Norrby var lite på efterkälken. Det närmade sig också en kommunsammanslagnings och Norrby skulle komma att ingå i en storkommun tillsammans med Kila, Kumla och Tärna. Det gällde att bevara sin identitet när man skulle ingå i en större kommunal enhet och därför var det naturligt att de lokala kommunpolitikerna engagerade sig när planerna började ta fastare former i början av 40-talet. Nu började sökandet efter gamla timmerbyggnader och en lämplig tomt.

Tomt frågan var lättast att lösa. Den stora tomten, med tillhörande skogsområde öster om Öja skola, var sockenpolitikerna beredda att ställa till förfogande. Denna tomt har sin egen historia. Det var ursprungligen en liten lantgård som 1909 inköptes för att bli “fattigvård” och ersätta den bedrövliga fattigstugan vid Norrby kyrka. Stig Reimerssons farfar, som var kommunal ordförande och fattigvårdsstyrelseordförande lät göra upp ett förslag till nytt ålderdomshem med 20 vårdplatser. Förslaget avslogs med knapp majoritet.

Socknen ägde ju fastigheten och en del av marken användes till skolbyggnad och lärarbostad och den nedlagda skolan i Norrbäck byggdes om till ålderdomshem.

Man började sökandet efter timmerbyggnader, i första hand en huvudbyggnad.

Olsson och Rosenlund AB skänkte 1944 byggnaderna på fastigheten Murars i Sör Kärrbäck till Norrby socken. Byggnaderna var i dåligt skick och visade sig inte så lämpliga. Sökandet fortsatte och ambitionen var naturligtvis att finna ett hus i socknen. Herbert Thernell, som blivit ordförande i den nybildade hembygdsföreningen, fann slutligen en parstuga i Skuggebo, Kila socken, som var i gott skick och i lämplig storlek. Men tveksamheten inom styrelsen var stor. Skulle man ändå inte göra ett sista försök att finna ett hus inom Norrby sockens gränser?

Det nya försöket ledde inte till något resultat. Skuggebogården köptes in för 3750:- av Ejnar Fagerström. När den köpte in beboddes den av en f.d. Norrbybo, så lite anknytning till Norrby hade den.
Herbert Thernell i Torskebo valdes till Norrby hembygdsförenings ordförande 1949, då föreningen bildades, till år 1966 då han efterträddes av Eric H Ericsson i Varmsätra vilken också hade ett stort kunnande och hembygdsintresse. Herbert Thernell var en eldsjäl och lade ner ett stort arbete med att förverkliga föreningens ambitioner. Han hade också ett omfattande kontaktnät vilket visade sig vara mycket värdefullt.

Några utdrag ur verksamhetsberättelserna under Hembygdsföreningens första år
Berättelserna som är skrivna och undertecknade av Herbert Thernell, ger en god bild av det pionjärarbete som han, styrelsen och medlemmarna utförde.

Ur verksamhetsberättelsen 1949 kan vi läsa följande:

“Norrby hembygdsförening har under till första verksamhetsår haft till uppgift att värva medlemmar. Önskvärt är att alla boende inom kommunen vill stödja vår verksamhet.

Vi har haft besök av landshövdingen Conrad Jonsson och intendenterna Drakenberg och Nygren från Länsmuseet den 23 september. Landshövdingen var intresserad av vår tilltänkta tomt i Öja vilken han fann vara den mest lämpliga efter en resa i socknen.

Vid ett styrelsesammanträde i Torskebo den 24 september beslöts att ordföranden skulle ingå med en ansökan till kommunalnämnden om att marken samt avstyckningen skall ske kostnadsfritt, liksom husen vid Murars, skall överlämnas till hembygdsföreningen. Detta har även beviljats enligt protokoll från Norrby kommunalfullmäktiges sammanträden den 27 september 1949”

Detta år bildades föreningen, antog stadgar och man valde Herbert Thernell till ordförande.

Ur verksamhetsberättelsen 1951
“Norrby hembygdsförening har under år 1951 till 1952 uppfört sin hembygdsgård samt en bod. Hembygdsgården som är inköpt i Kila socken, härstammar från början av 1800-talet, men i den finns även virke från en mycket tidigare byggnad, vilket allt finns kvar. Mangårdsbyggnaden är kompletterad med en del virke från Murars mangårdsbyggnad samt en del nytt virke när så har erfordrats.

Byggnadsarbete, rivning samt uppsättning har utförts av herr Aldor Andersson Kärrbäck. Grunden till bod, toaletter och vedbod av herr A. Lundin, Sörbäck. Grunden till mangårdsbyggnaden av herr Anselm Ahlström, Saladamm. Murning av herr Verner Eriksson, Kolbäcksbro. Elektriska monteringen av herr Gösta Holmgren, Kumla. Snickerierna gratis av herr Axel L Andersson, Öja. Målningsarbete av herr Fritjof Olsson, Hårsbäck.

Frivilligt arbete utfördes enligt följande:

126 hela arbetsdagar. 61 dagar traktor plus en man. 5 dagar med lastbil. Bilresor, 70 mil.

Hopsamlade varor av ordföranden. Virke till ett värde av 4500 :- Diverse varor av alla slag till ett värde av 2 442 :- Kontanter 658:-

Under året inkomna bidrag: 3 000:- från Rotehållarnas Besparingsfond, 200:- från Norrby R.L.F-avdelning. Samt en flagga av bestyrelsen för Svenska flaggans dag.

För alla gåvor, anslag, all hjälp, ber styrelsen att härmed få uttala Norrby hembygdsförenings stora tacksamhet.”

Ur verksamhetsberättelsen 1952-1953 gör vi följande axplock:
“Värmen i hembygdsgården har ordnats av Axel Andersson i Öja, med en fläkt som suger värmen från en värmecentral.

Vidare har under året inköpts 11 dussin kaffekoppar samt assietter, en elplatta samt kaffepanna, kastruller och en del köksartiklar.

Toaletter samt vedbod har uppförts. Byggmästare Aldor Andersson har svarat för uppförandet av byggnaden.

En del gåvor, gamla som nya har även kommit hembygdsföreningen till del. Orgeln från ålderdomshemmet får fritt disponeras av Hembygdsföreningen.”