Om oss

Kyrkås hembygdsförening bildades 1947, i första hand för att fullfölja den upprustning som påbörjats av Gamla kyrkan. Det fanns även en vision om att skapa en hembygdsgård

Image
 

Det förfallna Rustmästarbostället i Lungre flyttades till backen ovanför Gamla kyrkan, liksom Kläppes kyrkstall och ett ryttarhärbärge från Bringåsen. Efter drygt ett årtionde fyllt av idéellt arbete hade man en hembygdsgård, en medeltidskyrka i toppskick och en nybyggd klockstapel.

Då tyckte man att det var dags att inviga och en stekhet sommardag 1959 kom biskopen för att återinviga Gamla kyrkan, samt de nytillkomna byggningarna.
Därefter har anläggningen kompletterats med ett allmogehus från Brynje, som används som museum och en lada som står på prästbordets mark, ägnad till en samling av gamla jordbruksmaskiner. Det senaste tillskottet är en lada som fanns i det omedelbara närområdet till hembygdsgården, den användas nu som scen och förråd.

Gamla kyrkan används till sommarens gudstjänster och är en populär vigsel/dopkyrka.
Rustmästargården är öppen under sommarmånaderna med servering av kaffe och våffla. Midsommarfirandet är en väl inarbetad tradition, som nu är inne på sitt fjärde decennium.
Vintertid får anläggningen vila, men när frosten har släppt sitt grepp blir det åter liv och rörelse på den medeltida kyrkbacken.

Kontakta oss

 C/o Caroline Norbeck, Bringåsen 380, 831 91 Östersund
 Lungre 210, 831 91
 0706894903[email protected]