Hej alla läsare! 

Som du kanske har märkt är vi tillbaka med säsong två av vår podcast "Resten är historia". Vi började med ett utifrånperspektiv på Sverige och samtalade med Ingrid Nyholm-Lange vid American Swedish Institute. Lyssna gärna på det avsnittet! I det här blogginlägget vill vi passa på att utforska Sverigebilden ytterligare genom att berätta om ett besök i USA i somras. 

Så häng med på en resa över Atlanten! 

Image

Vi tar oss till Andersonville, ett område i Chicago som har lockat många svenska utvandrare. Under mitten av 1850-talet tog utvandringen från Sverige fart, och på 1860-talets slut och 1880-talet kulminerade den till en stor flyttvåg. Många av de svenskar som emigrerade sökte sig till platser där det redan fanns en etablerad svensk-amerikansk gemenskap. Där, i de så kallade "svenskbygderna", hölls det svenska språket vid liv genom amerikasvenska och det bildades specifika skolor, kyrkor och föreningar. 

Första stoppet på vår resa är Swedish American Museum i Andersonville, och när vi kliver in på möts vi av doften av nybakade våfflor. Det är våffeldagen och folk har samlats i det tillfälliga pop-up caféet. Medan folk njuter av sina våfflor kan man även utforska utställningen "arctic highways" som visar verk av tolv konstnärer från Sápmi, Kanada och Alaska. Konstverken berättar inte bara om ursprungsfolkens historia, utan även om de utmaningar de står inför idag. 

Image

Vi får även möjlighet att träffa Karin Moen Abercrombie, som berättar om museet och det svensk-amerikanska kulturarvet i Chicago. Hon beskriver Andersonville som "en plats där alla är välkomna". Och stämningen märks tydligt både på museet och i stadsdelen. Museet belyser emigration utifrån berättelsen om den svenska emigrationen till USA, vad som händer före, under och efter emigrationen. Här går det så klart att se kopplingar till nutida emigration runt om i världen. 

Museet är mycket populärt bland barnfamiljer, med en hel våning som är dedikerad till barnen. På samma sätt som det finns ett svenskt område i Chicago har även andra nationaliteter etablerat sig i olika områden. Dessa förenas i Chicago Cultural Alliance där 40 kulturorganisationer är medlemmar. 

Vi får lära oss att över 1,2 miljoner svenskar flyttade till Amerika, vilket var nästan en femtedel av befolkningen. Vid förra sekelskiftet fanns det runt 100 000 svenskar i Chicago, fler än i Göteborg eller Malmö vid samma tidpunkt. Många svenskar slog sig ner i Andersonville, ett område som idag präglas av familjeägda butiker och restauranger. Fortfarande kan man se att många Amerikaner associerar Sveriges med hållbarhet, jämlikhet och jämställdhet

Image

Vi vill tacka Swedish American Museum för att vi fick hälsa på och lära oss mer om det svenska arvet som finns i Andersonville och Chicago.

/ Olivia Linderoth 

 

Tips!

Lyssna på poddavsnittet "Sverigebilden utifrån" med Ingrid Nyholm-Lange vid American Swedish Institute:

https://podcasters.spotify.com/pod/show/sveriges-hembygdsforbund/episodes/Sverigebilden-utifrn-e28t2jv


Förening:

HEMBYGDSBLOGGEN

Skapad av: (2023-09-27 11:58:58) Kontakta föreningen
Ändrad av: HEMBYGDSBLOGGEN (2023-10-10 15:12:49) Kontakta föreningen