Det är svårt att förstå att redan två år har gått sedan vi började på Sveriges hembygdsförbund. Tack vare återstartsbidrag efter pandemin från Kulturrådet så fick vi möjligheten att bli en del av hembygdsrörelsen. Och vilka år det har varit! I detta blogginlägg vill vi berätta om våra erfarenheter, vad vi har lärt oss och vad vi tar med oss.

Våra erfarenheter

Under dessa två år har vi haft möjligheten att vara involverade i diverse projekt. Första året handlade mycket om att generera idéer, lära känna organisationen och sätta två viktiga mål, vilket var ökat medlemsengagemang och locka fler besökare till hembygdsföreningar. Sedan dess har vi bland annat arbetat med kulturarvet som besöksmål, vilket är SHFs satsning för en stärkt position inom besöksnäringen, varit delaktiga på konferenser och mässor, tagit fram en värvningsguide, lanserat en podcast "Resten är historia...", arbetat med finansieringssidor och samverkan med det offentliga, heimbygdametoden, sommarkampanjer för att nämna några exempel.  

Image


Allt detta hade såklart inte varit möjligt utan att samverka med föreningar, organisationer, konsulter och andra individer som har varit så hjälpsamma och stöttande under vår resa. Det har inte bara hjälpt oss att utvecklas både personligt och professionellt, utan även gett oss nya perspektiv och idéer som berikat vårt arbete. Genom att samarbeta kan man dra nytta av varandras kompetenser och resurser, vilket har varit otroligt viktigt för oss. 

Vad vi har lärt oss

Var ska vi börja? Det är svårt att skriva ned allt vi har lärt oss men det finns några saker vi vill lyfta fram. För det första så har det varit oerhört berikande att få vara en del av hembygdsrörelsen. Varje gång vi har besökt en förening så ser vi hur viktigt det ideella arbetet är. Vikten av ideellt arbete kan inte överskattas, och det berikar samhällen på flera olika sätt. Rörelsen spelar inte bara en viktig roll då det gäller att bevara och föra kulturarv vidare till framtida generationer, det spelar även en central roll i att bygga och stärka gemenskapen i samhället. Det ger människor möjlighet att engagera sig i frågor och ändamål som de bryr sig om, och detta skapar starka sociala band och ökar samhörigheten. Hur fantastiskt är inte det? 

Vi har även lärt oss att att lyssna med örat inåt organisationen och att ständigt förankra arbetet tillsammans med alla er i föreningar och regionala förbund. Att få lyssna in på tankar, idéer, erfarenheter och feedback på olika möten, konferenser, i referensgrupper eller i andra sammanhang har kunnat leda oss till att skapa verksamhet och verktyg efter era behov som förhoppningsvis kommer komma fler till gagn inom hembygdsrörelsen. 

Det har även varit viktigt att blicka utåt och att ha en aktiv omvärldsbevakning för att se att satsningarna som vi har gjort också hamnat rätt i tiden. Att arbeta uppsökande har därför varit viktigt och övat oss i att vara kreativa i våra samarbeten för att få ut så mycket som möjligt. Det är flera gånger som vi varit på förutsättningslösa möten för att vi läst eller hittat något som skulle kunna vara av intresse för hembygdsrörelsen, ibland har det lett oss till ett samarbete och i worst case scenario så har vi fått reda på något som vi inte visste innan, vilket alltid har varit intressant!

Vad vi tar med oss

Att ha arbetat på Sveriges Hembygdsförbund i två år kommer utan tvekan att lämna oss med en rad värdefulla erfarenheter och lärdomar som kommer att följa oss genom livet. Genom att ha arbetat med kulturarvsfrågor så har vi fått en djupare förståelse för kulturarv, vilket är en dyrbar kunskap. 

Känslan av att kunna göra skillnad är också något vi kommer ta med oss. Vi hoppas att vi, genom vårt arbete, har kunnat bidra till positiva förändringar inom hembygdsrörelsen. Som vi nämnde tidigare så har vi upplevt och sett värdet av ideellt arbete och detta inspirerar oss att fortsätta att engagera oss i samhället. 

Slutligen så kan vi inte glömma bort alla fina minnen och erfarenheter vi har samlat på oss under dessa två år. Alla roliga evenemang och träffar med medlemmar har varit ovärderliga och kommer alltid att vara med oss. Image

Inte ett adjö utan ett på återseende!

Så, med tacksamhet i hjärtat och en skattkista av erfarenheter i bagaget, står vi nu inför nya äventyr efter våra två år på Sveriges hembygdsförbund. Denna tid har varit en resa av kunskap, engagemang och erfarenheter som kommer att prägla våra liv på många sätt framöver. Vi vill tacka er alla för denna tid. Det har varit en ära och ett nöje att vara en del av denna gemenskap. Detta är inte ett adjö utan ett på återseende! Hembygdsrörelsen kommer alltid att leva i våra hjärtan och vi ser fram emot att se hur hembygdsrörelsen fortsätter att blomstra och utvecklas i framtiden.

Med värme och tacksamhet,

Thuha och Olivia. 


Förening:

HEMBYGDSBLOGGEN

Skapad av: (2023-09-21 10:49:55) Kontakta föreningen
Ändrad av: HEMBYGDSBLOGGEN (2023-09-28 11:17:08) Kontakta föreningen