Idag är det återigen dags att fira nationaldagen, en av de mest betydelsefulla dagarna i Sverige. Den firas till minne av två historiska händelser och är en hyllning till vårt land och dess rika historia. Det är också en dag då vi kan reflektera över landets många lokalsamhällen, vår egen hembygd eller kanske många hembygder, samt ett tillfälle att lyfta fram hembygdsrörelsen och det viktiga arbete som våra föreningar sysslar med. 

Två viktiga händelser i Sveriges historia

Den första händelsen som nationaldagen markerar är att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523. 

Den andra händelsen som nationaldagen hedrar är införandet av 1809 års regeringsform som skrevs under den 6 juni 1809 (och gällde fram till 1974 års regeringsform). Detta innebar en övergång till en mer demokratisk styrelseform och betydde en stor förändring i Sveriges politiska landskap. Nationaldagen ger oss möjlighet att hedra och uppskatta vårt lands demokratiska värden och viktiga framsteg. 

Image
 

Foto: KG Fougstedt

Hembygd + nationaldag = sant 

Nationaldagen är dock inte bara en tid för festligheter och flaggviftande. Det är också en dag då vi kan reflektera över våra rötter och vår koppling till vår egna hembygd. Hur man definierar hembygd är dock unikt och individuellt. För varje person kan hembygden vara en specifik by, stad, region eller helt enkelt en plats där man har sina rötter och en personlig koppling till. Det kan också vara platsen där man har skapat sina egna minnen och upplevelser. Det är helt enkelt upp till var och en vad eller vart man anser att sin hembygd är!

Nationaldagen ger oss även en möjlighet att reflektera över och uppmärksamma de olika kulturer och etniciteter som har format Sverige genom historien och även idag. Mångfalden i Sverige har berikat vår mat, språk, traditioner och samhälle i stort. Genom att fira och även uppmärksamma dessa olika influenser kan vi skapa en ömsesidig förståelse och uppskattning för varandras arv samtidigt som vi bygger broar mellan olika kulturer och kulturarv. Vi får inte glömma att den kulturella bredden gör oss unika och starka.

Så när vi hissar flaggan och deltar i firandet av nationaldagen, låt oss inte bara hylla vårt land och mångfalden i Sverige utan också hedra hembygdsrörelsens betydelse. Hembygdsrörelsen har en lång och rik historia och spelar en viktig roll i bevarandet och upprätthållandet av vårt kulturella och historiska arv i Sverige. Genom att värdesätta vårt kulturarv och engagera oss i bevarandet av vår historia kan vi säkerställa att kommande generationer också kommer att kunna göra det. 

Med det sagt vill vi önska er alla ett riktigt glatt nationaldagsfirande! 

Tips!  

Sveriges hembygdsförbund får en fana av Kungen på Skansen! 

I samband med det traditionsenliga nationaldagsfirandet på Skansen kommer Sveriges hembygdsförbund att motta en fana av kungen. Till skillnad från tidigare år ges i år fanor till ett urval av civilsamhällesorganisationer med stor bredd och spridning över landet. Ett syfte är att tydligt markera dessa organisationers viktiga roll i Sverige och i demokratin.  

På plats för att ta emot fanan är Sveriges hembygdsförbunds ordförande Anna-Karin Andersson och Olle Tranberg, vice ordförande för Dalarnas Fornminnes- och Hembygdsförbund. Utdelningen kommer ske under tisdag kväll och sänds på Sveriges Television med start kl. 20. Vill du vara på plats startar ceremonin kl 18.30 på Skansen, men se till att vara där i god tid! 

Du hittar massor av nationaldagsfiranden runt om i landet på  
www.hembygd.se/shf/find-activity?search=nationaldag  


Förening:

HEMBYGDSBLOGGEN

Skapad av: (2023-06-01 10:49:49) Kontakta föreningen
Ändrad av: HEMBYGDSBLOGGEN (2023-06-06 09:35:18) Kontakta föreningen