Vi har pratat med Sofia Wahlström, grundare av Hemesterguiden, som delar med sig av några spännande idéer och tips för er som vill utforska Sverige under er hemester. Hemesterguiden är en plattform som erbjuder inspiration och information för att upptäcka vårt vackra lands platser och samtidigt lära sig mer om vårt kulturarv. Sofia tipsar om fantastiska sevärdheter där du samtidigt kan besöka hembygdsföreningar för att fördjupa dig i landets historia och kultur

Image

Hemester som fenomen

Hemester är ett begrepp som har blivit alltmer populärt de senaste åren och många skulle nog definiera det som en semester där man väljer att stanna i sitt eget land istället för att resa utomlands.

”Jag ser dock på hemester mer som en livsstil där man tar till vara sin lediga tid, såväl semester som kvällar och helger, till att upptäcka och uppskatta det bästa av vad Sverige och ens närområde har att erbjuda. Det betyder inte nödvändigtvis att man helt måste utesluta utomlandsresor även om det så klart är en bonus för miljön om vi resor mindre med flyg.” berättar Sofia.

Om Hemesterguiden och hur idén till guiden kom till

Hemesterguiden är en plattform som sammanställer tips, idéer och information för att hjälpa människor att planera och genomföra en minnesvärd hemester. Guiden erbjuder en mängd resmål och aktiviteter att utforska runt om i Sverige och på hemmaplan. Hemesterguiden finns att hitta på alltifrån sociala medier, där du kan få dagliga enkla tips, till mer omfattande guider på vår hemsida. Du kan också själv dela med dig av dina tips i våra Facebookgrupper.

”Jag fick idén till att starta Hemesterguiden genom att kombinera mina intressen. Jag är själv en väldigt rastlös person med ett stort behov av att få nya intryck och upplevelser. Jag är speciellt intresserad av kultur och arkitektur och jag vill gärna bidra till att gynna vårt kulturarv på ett eller annat vis. Samtidigt så gillar jag det digitala landskapet där det är så enkelt att ge varandra inspiration. Hemesterguiden startade med mig år 2020 men nu är vi flera, som brinner för samma saker, som arbetar med Hemesterguiden vilket är superkul!” berättar Sofia.

Hemesterguidens bästa tips på historiska platser att besöka i Sverige

När det kommer till att planera din hemester i Sverige finns det en uppsjö av spännande platser att välja mellan. För de som älskar historia och kulturellt arv är en kombination av historiska sevärdheter och hembygdsföreningar den perfekta kombinationen för en minnesvärd resa. Här presenterar Hemesterguiden en guide med några fantastiska platser att besöka, där du kan uppleva både historiska sevärdheter och samtidigt utforska det rika kulturarvet genom besök hos hembygdsföreningar.

Image

Skansen, Stockholm

Beläget på Djurgården i Stockholm är Skansen världens äldsta friluftsmuseum. Det är en kombination av ett öppet museum och en zoologisk trädgård. Här kan du utforska olika byggnader som representerar olika tidsperioder och regioner i Sverige. Besök också Skansens hembygdsförening för att lära dig mer om traditionell svensk kultur och delta i olika aktiviteter som anordnas där.

Leksand, Dalarna

Dalarna är känt för sina röda stugor och traditionella folkdräkter. Besök staden Leksand för att uppleva den genuina dalakulturen. Här kan du besöka Leksands Hembygdsgård, som är en av Sveriges äldsta och mest kända hembygdsföreningar. Utforska de traditionella byggnaderna, ta en titt på utställningarna och delta i aktiviteter som folkdans eller träsnideri.

Image

Visby, Gotland

Gotland är en vacker ö i Östersjön och dess medeltida stad, Visby, är ett UNESCO-världsarv. Vandra genom Visbys kullerstensgator och beundra stadsmuren och de välbevarade husen. Besök Gotlands Fornsal, ett museum som berättar om öns historia från förhistorisk tid till medeltiden. Här kan du också få information om de olika hembygdsföreningarna på ön och deras aktiviteter.

Birka, Mälaren

Ta en båttur på Mälaren och besök Birka, en vikingastad som är listad som världsarv av UNESCO. Utforska de arkeologiska utgrävningarna och ta del av vikingahistorien på plats. I närheten av Birka hittar du Hembygdsföreningen i Adelsö-Munsö som förvaltar och förmedlar kunskap om områdets rika historia och traditioner.

Falun, Dalarna

Besök Falu Gruva, en av världens mest kända kopparmalmgruvor, och lär dig mer om gruvdriftens betydelse för Sverige. Gruvan är också listad som världsarv av UNESCO. I Falun finns även Dalarnas Hembygdsförbund som erbjuder en möjlighet att uppleva den dalmalda kulturen och traditionerna.

Image

Gamla Stan, Stockholm

En av de mest populära turistattraktionerna i Stockholm är Gamla Stan, stadens historiska centrum. Här kan du promenera längs de kullerstensbelagda gatorna och beundra de färgglada husen. Besök Storkyrkan, Kungliga slottet och ta en paus på något av de charmiga kaféerna. I Gamla Stan finns också Stadsmuseet som har en avdelning dedikerad till Stockholms historia. Inte långt därifrån hittar du Stockholm Hembygdsförbund som bjuder på utställningar och evenemang som hyllar stadens kulturarv.

Vadstena, Östergötland

Upptäck den medeltida staden Vadstena och besök Vadstena Slott och Klosterkyrkan, som båda har en rik historisk bakgrund. För en djupare förståelse av områdets kulturarv, besök Vadstena Hembygdsgård för att få en inblick i stadens historia och traditioner. Här kan du lära dig mer om Birgittinorden och utforska de traditionella byggnaderna och trädgårdarna.

Image

Jokkmokk, Lappland

Om du är intresserad av den samiska kulturen och vill uppleva det norra Sverige, besök Jokkmokk. Staden är känd för sin vintermarknad, där du kan uppleva samisk musik, konst och hantverk. Besök Jokkmokks Hembygdsmuseum för att lära dig mer om den samiska kulturen och sättet att leva i norra Sverige.

2000 hembygdsföreningar att upptäcka

Sveriges drygt 2000 hembygdsföreningar finns från högt upp i norr till långt nere i söder. Här kan du upptäcka bygdens lokala kulturarv, ofta med vackra hembygdsgårdar och små genuina museer och utställningar. Inte sällan finns möjlighet att avnjuta en fika i rofyllda kulturmiljöer. Det här passar inte minst familjer som reser med barn! Hos många föreningar kan du delta i kurser, prova på traditionella hantverkstekniker, delta i guidade vandringar. Man kan nog kort och gott påstå att hembygdsrörelsen, som den kallas, sitter på en mängd minnesvärda smultronställen för den som vill ge sig ut på upptäcktsfärd i sommar!

”Sverige har en rik historia och ett värdefullt kulturarv att erbjuda, och genom att kombinera ditt besök till historiska sevärdheter med utforskandet av hembygdsföreningarna får du en holistisk upplevelse av landets kulturella rikedom. Kom ihåg att ta del av guidningar, delta i evenemang och interagera med lokalbefolkningen för att få en ännu djupare inblick i historien och kulturen på varje plats.

Tack till hembygdsföreningarnas viktiga arbete med att bevara vårt kulturarv.

Trevlig hemester och njut av dina äventyr i Sveriges historia och kulturarv!” hälsar Sofia.

Vill du ta del av fler hemestertips? Kolla in Hemesterguidens hemsida.


Förening:

HEMBYGDSBLOGGEN

Skapad av: (2023-05-29 09:12:42) Kontakta föreningen
Ändrad av: HEMBYGDSBLOGGEN (2023-06-13 10:47:03) Kontakta föreningen