I somras delade Sollerö hembygdsförening ut ett historiskt stipendium till tre elever i årskurs 6 - Albert Bondeson, Adam Nyström och Nathanael Lööf. Astrid och Sten Gustafsson, båda engagerade i Sollerö hembygdsförening, vill värna om hembygdens historia och tog därför initiativ till stipendiet, som utdelas i just ämnet historia. 

Vi fick möjligheten att intervjua Adam Nyström och ställa några frågor om vad detta har betytt för dom och hur det kändes att få ta emot det första stipendiet. 

Berätta lite mer om er själva och ert engagemang för socknens historia

Vi är tre killar födda 2009 från Sollerön som tog chansen att försöka skriva ihop något om Solleröns historia. Eftersom jag är väldigt intresserad av historia och vi kommer härifrån alla tre så bestämde vi oss för att fokusera om just socknens historia. Stipendiet, som är på 1000 kr, delas ut till ungdomar som genom skolarbeten visat engagemang för Sollerö sockens historia. 

Berätta gärna mer om turistbroschyren ni tog fram

Ett stipendium på ca 300 kr (eftersom vi delade det på 3 personer) har varit användbart, men kanske inte för forskning om socknens historia som det var menat. Uppgiften var då att göra en turistbroschyr om Sollerö Socken, och vi skrev en ganska lång text om sevärdheter på framför allt ön, som hembygdsgården och vikingagravarna. Vi skrev också lite om övernattningsmöjligheter, kända personer härifrån och intervjuade en äldre invånare som bott här hela sitt liv, och han berättade hur socknen var förr. 

Vad har det betytt för er att vinna detta stipendie?

Jag blev inte väldigt förvånad när de ropade upp oss i kyrkan på skolavslutningen, för jag visste att vi hade gjort en bra broschyr och bra arbete. Jag var dock lite nervös för jag är rätt tillbakadragen och gillar inte uppmärksamhet så mycket. 

Slutligen, vad betyder hembygd för dig?

Sollerön betyder väldigt mycket för mig, och jag tror att det gör det för de andra också. Här skulle jag gärna stanna tills jag blir gammal och grå!

Stort grattis till stipendiet och vi på Sveriges hembygdsförbund önskar er all lycka i framtiden! Vi älskar att se engagemanget och hoppas det här inspirerar andra att värna mer om sin hembygds historia. 


Förening:

HEMBYGDSBLOGGEN

Skapad av: HEMBYGDSBLOGGEN (2022-09-30 08:58:31) Kontakta föreningen
Ändrad av: HEMBYGDSBLOGGEN (2022-10-04 09:18:21) Kontakta föreningen