Idag pratar vi med Annica Dominicus från Hägerstens hembygdsförening som berättar om vad som inspirerade dem att delta i Kulturarvet som besöksmål. Hägerstens hembygdsförening är bara en av flera hembygdsföreningar som har varit med i Kulturarvet som besöksmål, vilket är namnet på Sveriges hembygdsförbunds satsning för en stärkt position i besöksnäringen. Syftet med satsningen är att fler ska få tillgång till kulturarvet och samtidigt skapa förutsättningar för ökat engagemang och stärkt ekonomi inom hembygdsrörelsen. 

Vad inspirerade er att vara med i processen Kulturarvet som besöksmål?
Vi ville få nya idéer, tankar och inspiration. Vi var nyfiken på kulturarvet som besöksmål och hur det skulle kunna gynna vår förening. Vad tycker ni har varit det mest givande? Det mest givande har varit att få träffa andra hembygdsföreningar och kunna nätverka med andra. Det är många föreningar här i länet som deltog så det var intressant att få prata med dom. Genom handledarutbildningen fick man träffa folk från alla delar av Sverige och se hur de tänker, jobbar digitalt, osv. Vissa har fantastiska som drar tusentals aktiviteter och andra har precis startat så det var intressant att få ta del av allas historier. 

Hur har det gått sedan kursen avslutades? 
Vår förening jobbar inte med sommaraktiviteter för då är de flesta borta från stan. Dock planerar vi mycket inför hösten och våren! Vi planerar bland annat för en guidad vandring. Stadsmuseet har hjälpt oss med 10 sommarjobbare som ska arbeta med oss i 3 veckor. De ska själva hitta saker på vandringen och få göra sin egen slags tidsresa. Sedan har vi även en skulpturpark där vi ska göra en bildrebus för barn. Sedan hoppas vi på att kunna skriva om texter och börja vandra här. Målet är att digitalisera vandringen och det hoppas vi förverkliga med appen vi vill jobba med. Vi vet vad vi vill göra, vi har kommit igång med arbetet med ungdomar, fått inspiration, så nu är det bara att göra. 

Har ni märkt en förändring i sommar då det gäller antal besökare? 
Nja, både och. Vi jobbar ju främst med vandringar och inte mycket med utställningar. Men på vandringarna så är det cirka 10-20 personer som kommer så det är lite mer än under pandemin t.ex. Vi kommer även ha en aktivitet, Bellmansdagen, som vi hoppas kommer dra lite fler människor. I höst ska vi ha en del aktiviteter på Midsommargården vid Midsommarkransen. Där kommer vi ha utställningar, föreläsningar, vandringar och aktiviteter för barn. Men det roliga är att vi märker att vi har fått fler medlemmar! Det är många som har rekommenderat föreningen via mun till mun metoden så det tycker vi är himla kul! 

Vad var det bästa med att delta i Kulturarvet som besöksmål?  
Som projekt var det jättekul att få träffa andra föreningar och det var så kul att få lära av varandra. Det var jättepositivt.


Förening:

HEMBYGDSBLOGGEN

Skapad av: HEMBYGDSBLOGGEN (2022-07-07 10:17:03) Kontakta föreningen
Ändrad av: HEMBYGDSBLOGGEN (2022-07-12 14:40:10) Kontakta föreningen