Den ljuva sommaren är äntligen här vilket innebär att även semesterperioden kickar igång. Vare sig du ska resa eller stanna hemma så är det viktigt att tänka på hur man kan resa på ett mer hållbart sätt. Här kommer några tips från oss som förhoppningsvis kan göra din semester mer hållbar. 

Vad är hållbar turism?

Hanna Anfelter, grundaren av Reform Travel, beskriver det som "Hållbar turism handlar om att ta ansvar för turismens sociala, miljömässiga och ekonomiska konsekvenser. Det handlar om att säkerställa meningsfulla, ansvarsfulla upplevelser för resenärerna och öka deras medvetenhet om hållbarhetsfrågor."

Hållbar turism innebär att man både som arrangör och resenär tar beslut som kan bidra till att gynna turistorten, dess lokala befolkningen och miljön. Vi har alla ett ansvar att ta. 

Hur kan man resa mer hållbart?

Det finns massvis med saker man kan göra för att resa mer hållbart. Ibland innebär det att ta ett större steg som att flyga mindre, ibland innebär det att plocka upp skräp efter sig. Men ett viktigt första steg man kan ta är att utbilda sig själv om hur man kan resa mer hållbart. Här kommer några tips om hur du som resenär kan resa mer hållbart. 

Skippa flyget och ta tåget!

Det här har ni nog hört några gånger men det är värt att upprepa. Enligt Hallå Konsument! så står flyg för mellan fyra till fem procent av Sveriges totala utsläpp av koldioxid. Förutom koldioxid släpper även flyg ut vattenånga och kväveoxider som har lika stor effekt på klimatet. Tåg däremot kan transportera många passagerare och mycket gods med förhållandevis lite energi.

Ibland är det svårt att skippa flyget, speciellt om du har längtat efter en utlandssemester. Men det man glömmer är att Sverige har minst lika vackra ställen. Men om du gärna vill flyga, se då till att klimatkompensera dina flyg och välj ett flygbolag som använder biobränsle. 

När vi ändå pratar om transport... Välj cykeln eller promenera då du utforskar en destination! Det är inte bara mer hållbart men även ett roligare sätt att se en plats. 

Välj lokalt! 

Att stötta lokalbefolkningen är minst lika viktigt som att vara snäll mot miljön. Det säkerställer också att pengarna går tillbaka till lokalsamhällena. Genom att stötta lokala designers, konstnärer och hantverkare så hjälper du även till att skapa efterfrågan på lokala produkter. Dessutom är det oftast trevligare att ha med sig souvenirer som är unika för platsen. 

"Köp lokalt, ät lokalt och håll dig lokalt" är goda exempel på hur turister kan stödja hållbar turism och turistorten de besöker. 

Åk ut till landsbygden! 

Landsbygdsturism är mer av en gren av ekoturism som fokuserar på att stödja lokalbefolkningen genom att man aktivt deltar och lär sig mer om landsbygden och lokalsamhällen. Det kan innebära att man volontärarbetar på en farm eller bor på en lokal B&B. Det hjälper även att sprida ut resenärer mer så att inte alla är på samma plats samtidigt. 

Res året runt och inte bara under högsäsong

Massturismen fortsätter att expandera vilket sätter hög press på vissa semesterorter. Turism kan i vissa fall påverka el-och vattenförsörjningen samt förstöra för lokalbor och förorena städer. Res därför inte bara under högsäsong då det oftast innebär en högre belastning för miljön och människor som bor där. Våga välja destinationer som kanske inte är lika populära men minst lika intressanta och vackra.  

Spara på el och vatten 

Många destinationer lider av vattenbrist. Därför är det viktigt att inte spendera alltför lång tid i duschen, skippa gärna poolen och bada hellre i havet och ta med en egen hållbar flaska och fyll på istället för att köpa vatten. 

Plocka upp ditt skräp! 

Detta tåls att upprepas. Vart du än reser, plocka upp ditt skräp! Återvinn så mycket du kan och håll rent.

Är det hållbart att resa inom Sverige?

Det beror på. Att resa i sin närmiljö är oftast mer hållbart då man skippar flyget och förhoppningsvis väljer ett mer hållbart alternativ som tåg. Men bara för att man reser inom Sverige betyder det inte att man inte kan göra ohållbara val. Om du till exempel skippar flyget men väljer en destination i Sverige som lider av massturism och vattenbrist, och fortsatt väljer att använda mycket vatten, så är det kanske inte det mest hållbara beslutet man kan ta. 

Att resa hållbart innebär att man värnar om miljön och människorna man besöker och lever i. Genom att resa hållbart säkerställer vi att framtida generationer kan få uppleva det vi har fått uppleva - en hälsosam och vacker planet. 


Webbinarium om hållbar turism 16 juni

Sveriges hembygdsförbund anordnade ett öppet webbinarium i samarbete med Hanna Anfelter den 16 juni. 


Kulturarvsdagen med tema Hållbart kulturarv

I år har Kulturarvsdagen temat "Hållbart kulturarv". Datum är 9–11 september och arrangörer är Riksantikvarieämbetet i samarbete med Sveriges hembygdsförbund och Arbetsam. Läs mer och anmäl arrangemang på www.raa.se/kulturarvsdagen 


Lästips

Handbok i hållbar turismutveckling

Med hjälp av tio guider ska handboken ”Stärka världsarv” bidra till att arbeta metodiskt och steg-för-steg med hållbara besöksmål såsom världsarv och andra kulturmiljöer. Handboken är en del av resultatet från projektet med samma namn, som initierats av Riksantikvarieämbetet och Tillväxtverket.

Läs mer  | Ladda ner handboken (pdf)

Projektsammanfattning

Projektsammanfattningen är ett komplement till den digitala handboken som färdigställdes i september 2021

Ladda ner sammanfattning (pdf)


Förening:

HEMBYGDSBLOGGEN

Skapad av: (2022-06-09 10:31:40) Kontakta föreningen
Ändrad av: HEMBYGDSBLOGGEN (2022-06-17 08:34:37) Kontakta föreningen