Runtom landet arbetar många av våra hembygdsföreningar med det immateriella kulturarvet. En av de är Medelpads hembygdsförbund. Det immateriella kulturarvet beskrivs av UNESCO som "traditioner, seder och bruk, som har överförts mellan generationer. Till exempel olika former av hantverk, ritualer, musik och berättelser. Immateriellt kulturarv är bortom nationsgränser, ständigt levande och i förändring." 

Vi tyckte detta lät väldigt spännande så vi tog kontakt med Margareta Johansson, ordförande på Medelpads hembygdsförbund, för att få veta mer om deras Leader projekt samt hur det kan se ut då man arbetar med just det immateriella kulturarvet. 

Hej Margareta! Vi vill gärna veta mer om ert projekt och syftet med det. Kan du berätta om det? 

Syftet med vårt projekt är att lyfta fram det immateriella kulturarvet som finns inom hembygdsrörelsen i Medelpad. Det innebär alla historier, berättelser och legender som finns samlade, eller inte samlade, på hembygdsföreningar. Då vi fick projektet godkänt i höstas så har vi ägnat vår tid med att undersöka och utbilda oss i de olika former som kulturarvet kan ta. Sundsvalls museum och länsmuseet har stöttat oss i detta och genom seminarier så har vi kunnat utbildat oss om allt ifrån utställningsteknik, guidning, våra föremål och vad de kan berätta, hur vi ska vända oss till barn, hur vi ska kunna göra besöket på hembygdsgården mer spännande, och så vidare.

Hittills har vi haft 10 seminarium och vi kommer avsluta med några till på hösten. 
Man glömmer ofta bort den här delen som kan göra ett föremål som folk ser som rätt dött ut till något väldigt spännande. Man kan ge föremålet liv genom att knyta det till någon person eller historia och berätta hur det användes förr. I alldeles för lång tid så har vi glömt bort det inom hembygdsrörelsen, att berätta historierna på ett spännande sätt. Det får vi inte glömma bort. 

Hur kom det sig att ni sökte finansiering från Leader?

Leader ville gärna ha ett projekt inom hembygdsrörelsen i vårt område och då började vi en förstudie. Förstudien visade att det finns ett behov av att fördjupa kunskapen kring det immateriella kulturarvet som finns inom hembygdsrörelsen. Det var så projektet formades. 

Vad hoppas ni uppnå med projektet? 

Det vi hoppas på är att kunna ge besökarna en mycket starkare upplevelse. Som exempel brukar jag ta bröd portionerna vi säljer för 50 kronor. Istället för att bara sälja kaffebröd så kan man ta reda på vad det fanns för kaffebröd förr i området så att man också kan berätta historier om det. Genom att göra en sådan enkel sak så blir det en annan dimension på hela upplevelsen. 
Vad tror ni det immateriella kulturarvet kan göra för att stärka besöksnäringen i Medelpad?
Vi tror att det kan ge mer spännande, roliga besök på hembygdsgårdarna. Om folk har haft en bra upplevelse så tenderar man att berätta det vidare. Då kommer fler bli intresserade och nyfiken på vår verksamhet och förhoppningsvis besöka oss. 

Hur har gensvaret varit från föreningarna? 

Det har varit rätt stort. Många har till exempel varit på seminarierna som jag talade om tidigare. Det är många som tycker det är spännande att få lära sig hur man guidar, berättar om föremål och hur man ska ta emot besökare. I min förening ska vi till exempel göra en sagostig för barn som ska berätta om de lokala legenderna. 

Slutligen, vad är det roligaste med projektet?

Det roligaste är alla möjligheter som visar sig, som jag tror kan stärka hembygdsföreningar framöver. Det här projektet ger oss verktygen och möjligheterna att spara denna historia som är så viktig, så vi i hembygdsrörelsen inte bara fastnar i att sköta om hus och vårda föremål. Vi måste ta vara på hela kulturarvet. Vi räddar en del av historien som är på väg att försvinna, som inte finns nedtecknat, insamlat eller skrivet. Det immateriella kulturarvet är flyktigt om man inte tar tag i det. Därför måste vi ta tillvara på all kunskap som finns hos våra äldre medlemmar och se till att bevara den historien innan den försvinner. 

Vill du veta mer om deras arbete, klicka Här


Förening:

HEMBYGDSBLOGGEN

Skapad av: HEMBYGDSBLOGGEN (2022-05-25 09:47:10) Kontakta föreningen
Ändrad av: HEMBYGDSBLOGGEN (2022-06-02 09:20:14) Kontakta föreningen